Sosyal Medya

Ekonomi

Büyük işsizlik dalgası geliyor! Sektör temsilcileri çok net konuştu… Binlerce kişi etkilenecek!

Tekstil sektöründeki sıkıntılı süreç azalan istihdam, daralan iç pazar ve düşen ihracatla devam ediyor.   Küresel markaların ilk kez başka…

Büyük işsizlik dalgası geliyor! Sektör temsilcileri çok net konuştu… Binlerce kişi etkilenecek!

Tekstil sektöründeki sıkıntılı süreç azalan istihdam, daralan iç pazar ve düşen ihracatla devam ediyor.

 

Küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını kaydeden sektör temsilcileri “Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz” diyerek büyük bir işsizliğin kapıda olduğunun sinyalini verdi.

 

Tekstil sektöründeki sıkıntılı süreç azalan istihdam, daralan iç pazar ve düşen ihracatla devam ediyor. Küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını kaydeden sektör temsilcileri “Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz” diyerek büyük bir işsizliğin kapıda olduğunun sinyalini verdi.

Tekstil sektöründeki alarm zilleri yeni yılda asgari ücretle birlikte çalmaya başlamış ardından sektördeki yavaşlamayla devam etmişti. Sektör temsilcileri şimdiki mevcut durumu geçtiğimiz yıl “Piyasa ve diğer firmalarla konuştuğumuzda 2023’ün ilk altı ayı, benim öngörüme göre ilk 9 ay adet bazlı yüzde 30 civarında kapasite daralması yaşanacak. Fasona verilen tarafta bir yavaşlama var. Kapanmalar oradan başlayacak. Önümüzdeki dönemde o kapanmaları göreceğiz” cümleleriyle anlatmıştı.

Sektördeki sıkıntı üzerine konuşan Tekstil ve konfeksiyon sektöründe örgütlü Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, büyük bir işsizliğin kapıda olduğunu aktardı.

 

İHRACATTA YÜZDE 24 KAYIP

Habertürk’te yer alan habere göre Ay, tekstil sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, ihracatta yüzde 24’lük kayıp olduğunu kaydeden Ay, sektörün 1.5 milyona yakın doğrudan istihdam yarattığını, dolaylı istihdamla bu sayının 4 milyona ulaştığını belirtti. Sektörün fason üretim yapmanın sonuçlarını yaşamaya başladığını ifade eden Rafi Ay, son bir yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründeki çok sayıda ünlü markanın Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere göçtüğünü, istihdamda 134 bin kişilik azalma olduğunu söyledi. Sektörü ayakta tutacak yeni çözüm yolları ve politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunan Ay, aksi halde 20 milyar dolar ihracat yapılan sektörde çok büyük kayıplar yaşanabileceğini belirtti.

 

KÜRESEL MARKALAR İLKE BAŞKA ÜLKELERE GİTTİ

Rafi Ay, son dönemde hazır giyim ve tekstil sektöründe ciddi bir sorun yaşanmaya başladığını, imalatını yıllardır Türkiye’de yaptıran küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını, bu markaların gittikleri zaman geri gelmelerinin zor olacağını söyledi. Bunun ihracatı ve istihdamı olumsuz etkilediğini kaydeden Ay, istihdam azalırken, iç pazar daralırken, markalar Türkiye’den çıkarken, ihracat düşerken kimsenin kılının kıpırdamadığını belirtti.

Ay, “Emekçiler olarak biz bunun mağduru olmak istemiyoruz. Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz. Çözüm için markalaşmaya ağırlık verilmesi, mevcut markaların satın alınması ve istihdama vergisel desteklerin sağlanması gerekir” diye konuştu.

 

‘MAAŞLAR KREDİYLE ÖDENİYOR’

Rafi Ay, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinde son yapılan artışlarla çalışanların üzerindeki vergi yükünün olağanüstü arttığını, işçilerin hem gelir vergisi hem de dolaylı vergilerin altında ezildiğini söyledi. Ücretle çalışanların KDV ve ÖTV’yi gelir vergisinden düşme hakkı verilmesi gerektiğini savunan Ay, şu an 70 bin lira olan gelir vergisi birinci diliminin aslında 182 bin lira olması gerektiğini belirtti.

Sektörde birçok işletmenin banka kredisiyle maaş ödediğini kaydeden Ay, son dönemde Merkez Bankasının kredileri kısma politikası nedeniyle maaş ödemelerinde sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

 

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler