Ekonomi
ANALİZ: Kasım dış ticaret verileri nasıl yorumlanmalı?
023 yılı sonunda cari işlemler açığının 45 milyar dolar civarında oluşmasını beklemekle birlikte, 2024 yıl sonuna ilişkin cari açık beklentimiz ise 33 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
TÜİK kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre kasım ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 artarak 22,9 milyar dolar, ithalat ise %5,7 azalarak 28,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle dış ticaret açığı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %32,6 azalarak 5,9 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı ekim ayında 6,5 milyar dolar düzeyindeydi. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracatın aylık %1,6 artışla ile 20,7 milyar dolara yükseldiği, enerji ve altın harici ithalatın ise %6,7 oranında güçlü bir yükselişle 21,7 milyar dolara tırmandığı görülüyor.
Kasım cari işlemler dengesi 1.7 milyar dolar açık verecek
Seyahat gelirlerinde gözlemlenen azalışın da etkisi ile birlikte cari işlemler dengesinin kasım ayında 1,7 milyar dolar açık vermesini bekliyoruz. 2023 yılı sonunda cari işlemler açığının 45 milyar dolar civarında oluşmasını beklemekle birlikte, 2024 yıl sonuna ilişkin cari açık beklentimiz ise 33 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Son dönemde ekonomi yönetiminin büyümeden feragat edilmeyen bir politika anlayışının altını çiziyor olmasının cari açıktaki iyileşmeyi sınırlandırabilecek unsurlar arasında yer aldığını belirtmek gerekir.
Önümüzdeki dönemde küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yanı sıra yurt içinde talep dinamiklerinde gözlemlenebilecek yavaşlamanın boyutu cari açıktaki iyileşmenin seyri açısından önemli olacak.
Sanayi üretiminde zayıf seyir sürecek
Öte yandan, kasım dış ticaret verileri sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde zayıf bir resmi işaret etmeye devam edebileceğini işaret ediyor. Ara malları ithalatı (enerji ve altın hariç) kasım ayında %18 oranında yıllık düşüşü işaret ediyor. Buna ek olarak İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi kasım ayında 48,4 seviyesinden 47,2 seviyesine inerek bu yılın dip seviyesini tazeledi ve üst üste beşinci ayında da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etti. Öte yandan arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) kasım ayında 103,3 seviyesinden 100,2 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 105,3 seviyesinden 103,9 seviyesine gerilediği takip edildi.
Tacirler Yatırım