Döviz
7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?
Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında Nisan ayı enflasyon ve TCMB’nin net rezerv verileri öne çıktı.…
Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında Nisan ayı enflasyon ve TCMB’nin net rezerv verileri öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, Fed’in faiz kararı, ABD’de tarım dışı istihdam ve Euro Bölgesi enflasyon verileri gündemi meşgul eden önemli haberlerden oldu.
1-Aylık enflasyon serisi Nisan’da devam etti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Veriler Nisan ayıyla birlikte aylık enflasyon serisinin 52. aya çıktığını gösterdi.
Türkiye’de Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 50’nin altına gerilese de aylık bazda enflasyon serisinin devam ettiği görüldü.
TÜİK verilerine göre Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,39 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 43,68 olarak kaydedildi.
2-TCMB’nin net rezervleri 1,5 ayda 12,5 milyar dolar azaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervleri 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 116,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Net rezervler ise geçen hafta 6,4 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta net rezervler 8,3 milyar dolar olmuştu. Geçen hafta ile birlikte TCMB’nin net rezervi 1,5 ayda 12,5 milyar dolar azaldı.
3-Fed faizi 25 baz puan artırdı
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artışla yüzde 5 – 5,25 aralığına yükseltti. Banka tarihteki en hızlı sıkılaşma döngüsüne ara verildiği sinyali verdi.
Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı. Fed Başkanı Jerome Powell veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti.
4-ABD’de tarım dışı istihdam Nisan’da beklentilerin üzerinde gerçekleşti
ABD’de tarım dışı istihdam Nisan’da 253 bin yükselişle ile Bloomberg anketindeki 185 binlik beklentinin üzerinde arttı. Enflasyon göstergeleri açısından kritik önemdeki ortalama saatlik kazançlar tarafında da beklentiyi aşan bir tablo izlendi.
Verilere göre, Nisan ayında ABD’de ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Beklenti bu artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi. Yıllık bazda ise ortalama saatlik kazançlarda yüzde 4,4’lük artış kaydedildi.
5- Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon yavaşladı
Euro Bölgesi’nde manşet enflasyon Nisan’da ivmelenirken çekirdek enflasyon 10 ayda ilk kez geriledi. Çekirdek enflasyondaki düşüş AMB’nin faiz artış hızını düşürme senaryosunu da güçlendirdi.
Eurostat verilerine göre manşet enflasyon yıllık yüzde 6,9’dan yüzde 7’ye yükselerek yüzde 2’lik hedefin oldukça üzerindeki seyrini sürdürdü. Beklenti yüzde 6,9’du. Enflasyon aylık bazda ise beklentiye paralel yüzde 0,7 arttı.
6-Avustralya Merkez Bankası’ndan beklentilerin üzerinde faiz artışı
Avustralya Merkez Bankası(RBA), enflasyonda yaşanan gerilemeye rağmen, analistlerin tahminlerinin aksine politika faizinde bir kez daha artırıma gitti.
Sürpriz bir hareketle Avustralya Merkez Bankası, ülkedeki enflasyonun “hala çok yüksek” olduğunu belirterek nakit faiz oranı hedefini 25 baz puan artırarak yüzde 3,85’e yükseltti.
Ekonomistler, büyük ölçüde merkez bankasının gösterge faiz oranını yüzde 3,6’da sabit tutmasını bekliyorlardı.
7-Norveç Merkez Bankası’ndan faiz artışı
Norveç Merkez Bankası, faiz oranlarını beklentilere paralel 25 baz puan artırarak yüzde 3,25 seviyesine yükseltti.
Norveç Merkez Bankası Başkanı Ida Wolden Bache yaptığı açıklamada, “Kron tahmin edilenden daha zayıf kalırsa veya ekonomideki baskılar devam ederse, daha önce öngörülenden daha yüksek bir faiz oranına ihtiyaç duyulabilir.” dedi.
bloomberght.com