Dünya Ekonomisi
Ukrayna’da Çöken Baraj Buğday Fiyatlarını Uçurdu
Buğday fiyatları Ukrayna'nın Rus kuvvetleri tarafından büyük bir barajın vurulduğu ve tahıl kaynaklarını tehdit eden bir sele neden olduğu açıklamasıyla yükseldi.
Buğday fiyatları Ukrayna’nın Rus kuvvetleri tarafından büyük bir barajın vurulduğu ve tahıl kaynaklarını tehdit eden bir sele neden olduğu açıklamasıyla yükseldi.
Buğday, Ukrayna tarafından gelen Rus kuvvetlerinin ülkenin güneyinde dev bir barajı havaya uçurarak binlerce insanın hayatını ve Karadeniz’den yollanan tahıl kaynaklarını tehdit eden bir sele sebep olduğu açıklamasının ardından yükseldi
Buğday fiyatları Salı günü yüzde 3 varan yükselişler yaşarken geçtiğimiz hafta 30 ayın en düşük seviyesinden yükselişine devam etti.
Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Mustafa Nayyem tarafından Twitter’da yapılan açıklamada 80’den fazla yerleşim yeri ve Herson şehrinin sel bölgesi içinde kaldığını ve yüz binlerce can kaybına yol açabileceğini duyurdu.
Tarım danışmanlık firması SovEcon Genel Müdürü Andrey Sizov konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Barajın yok edilmesi korkunç sonuçları ve manşet olma riski taşıyan büyük bir tırmanış gibi görünüyor. Bu boğa rallisinin sadece başlangıcı olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Bununla birlikte yatırımcılar sıra dışı hava koşullarının küresel çapta mahsüller üzerindeki etkisini de değerlendiriyor. Avustralya ülke çapında kayıtlara geçen en kurak ikinci Mayıs ayını yaşadı.
Avustralya hasadında yüzde 34 düşüş olabilir
Ülkede Kasım ayında başlayacak olan hasadın şimdiye kadarki en yüksek hasat olan geçtiğimiz seneden yüzde 34 daha düşük olabileceği belirtiliyor. Ülke bu sezon dünyanın ikinci en büyük ihracatçısı konumunda.
Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olan Çin’in ise en büyük üretim yapan Henan eyaletinde yağmurdan sırılsıklam olan hasadın sonuçlarına bağlı olarak denizaşırı ülkelerden daha kaliteli buğday satın almak zorunda kalabileceği değerlendiriliyor.
Öte yandan ABD’deki bahar buğday derecelendirmeleri ortalama beklentilerin oldukça altına gelirken Arjantin’de yaşanan kuraklık ekimi geciktiriyor.
ABD’de yaşanan kur hava diğer mahsullere de zarar veriyor. Dünyanın en mısır üreticisindeki koşullar yeterli yağış olmaması nedeniyle 3 yıla yakın süredir gördüğü en sert bozulmayı yaşadı. Hava tahmin şirketi Maxar’a göre kuru hava ve stres ABD’nin Ortabatı bölgesinin güney, orta ve doğu kesimlerinde gerçekleşmeye devam edecek.
borsatek.com