Dünya Ekonomisi
Starbucks birincilik yarışını kaybetti!
Çin'in önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın en büyük tüketici pazarı haline gelmesini beklenirken Starbucks Çin'deki artan rekabete yenik düştü. Şirket raporlarına göre Çinli Luckin Coffee, satış ve birim bazında Çin'in en büyük kahve zinciri olarak Starbucks'ı geride bıraktı.
Starbucks, Çin’in artan kahve talebini karşılamak için yarışan zincirler arasındaki birinciliğini kaybetti.
Şirket raporlarına göre Çinli Luckin Coffee, satış ve birim bazında Çin’in en büyük kahve zinciri olarak Starbucks’ı geride bıraktı. Luckin şu anda yaklaşık 13 bin 300 mağaza işletiyor ve bunların bir kısmı hariç tamamı Çin’de bulunuyor. Bu rakam Starbucks’ın ülkedeki 6 bin 800 mağazasının yaklaşık iki katı.
Geleneksel olarak çay içen bir toplum olan Çin, diğer birçok ülkeye kıyasla çok az kahve tüketiyor, ancak şirketler Çin’in talebinin arttığını söylüyor. Analistler Çin’in önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın en büyük tüketici pazarı haline gelmesini bekliyor. Çinli tüketicilere satış yapan büyük Batılı markalar, tüketiciler bu markaları tercih etmeye başladıkça yerel markaların artan rekabetiyle karşı karşıya kalıyor.
EN BÜYÜK İKİNCİ PAZARDA KAYIP
Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Seattle merkezli Starbucks, on yıllardır dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde genişlemeyi en önemli öncelikleri arasında sayıyor. Eski CEO Howard Schultz, iş yapmak için karmaşık bir yer olmasına rağmen Çin’in Starbucks’ın büyümesi için en büyük fırsatlardan birini temsil ettiğini söyledi. Çin şu anda Starbucks’ın ABD’den sonra mağaza ve gelir bakımından en büyük ikinci pazarı konumunda.
Starbucks 1999 yılında Çin’de ilk kafesini açtıktan sonra ilk hamle avantajını elde etmeye çalıştı. Zincir, ülkenin en büyük şehirlerinden daha küçük şehirlere yayıldı, ülkede her yıl yüzlerce yeni mağaza inşa etti. Pandemi Starbucks’ın Çin’deki işlerini kötü etkiledi ve ülkedeki satışları 2020 yılında 2019’a kıyasla yüzde 17 düştü.
RAKABET ARTTI SATIŞLARI DÜŞTÜ
Şirket dosyalarına göre Luckin, 30 Haziran’da sona eren üç aylık dönemde 855 milyon dolarlık satış gerçekleştirerek Starbucks’ın 2 Temmuz’da sona eren üç aylık dönemde Çin’deki işlerinden elde ettiği 822 milyon dolarlık gelirin önüne geçti. Luckin’in satış üstünlüğü kasım ayındaki şirket raporlarında daha da arttı.
Artan rekabet ve satışlardaki düşüşe karşın Starbucks yöneticileri Çin konusundaki kararlılıklarını koruyor. Şirket kasım ayında yaptığı açıklamada Çin’de yılda yaklaşık 1000 mağaza açmayı ve 2025 yılına kadar bu sayıyı 9 bine çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Yöneticiler Çin’in bir gün Starbucks’ın en büyük pazarı haline geleceğini söyledi. Starbucks Çin Eş CEO’su Belinda Wong kasım ayındaki yatırımcı etkinliğinde “Bunun sadece bir başlangıç olduğuna çok eminim” dedi.
LUCKİN, MOBİL UYGULAMA ETRAFINDA ŞEKİLLENDİ
2017’de kurulan Luckin stratejisini mobil uygulaması etrafında şekillendirdi ve Starbucks’ın daha sonra Çin operasyonlarına eklediği paket servis seçeneğini en başından itibaren entegre etti. Luckin’in 2019 sonbaharında 3 bin 680 mağazası vardı ve Starbucks’ın o yıla kadar yirmi yılda inşa ettiği 4 bin 130 mağazaya yaklaştı.
Luckin 2019 yılında halka arz oldu. 2020 yılında Luckin, bir önceki yılki satışlarında yaklaşık 310 milyon dolar fazla gösterdiklerini itiraf etti. Nasdaq Borsası o yıl şirketi listeden çıkardı. Luckin, yeni yöneticiler getirerek ve Çinli özel sermaye şirketi Centurium Capital’den yatırım alarak yeniden yapılanma sözü verdi. Zincir bu yaz Çin’de 10 bininci mağazasını açtı.
Yükselen bir diğer rakip ise artık şirkette olmayan Luckin kurucuları tarafından geçen yıl kurulan Çinli Cotti Coffee. Cotti Coffee gençlere yönelik düşük maliyetli içecekler sunuyor ve ağustos ayında yaklaşık bir yıl içinde 5 bin mağaza açtığını söyledi.
(Sözcü)