Dünya Ekonomisi
Phil Rosen/Business Insider: Rus ekonomisi savaşın yükünü kaldıramıyor
Buisess Insider’de yer alan Phil Rosen imzalı bir araştırmaya göre, Rus ekonomisi, Moskova’nın verilerinin gösterdiği kadar iyi gitmiyor. Uzmanlar, büyük…
Buisess Insider’de yer alan Phil Rosen imzalı bir araştırmaya göre, Rus ekonomisi, Moskova’nın verilerinin gösterdiği kadar iyi gitmiyor. Uzmanlar, büyük askeri harcamaların özel sektördeki yavaşlamayı maskelediğini söylüyor. Eko-politik uzmanı Hanna Sakhno, Insider’a Rusya’nın GSYİH dinamiklerinin savaş zamanı harcamalarını yansıttığını ve bu nedenle eksik bir tablo çizdiğini söyledi. Hükümetin resmi verilerinin “temkinli” karşılanması gerektiğini söyledi.
Sakhno, “Ayrışma, yurt içi ekonomik aktiviteye ilişkin alternatif endeksimizde görülebilir: perakende satışlar düştü, iç hat uçuşu biletlerinde düşüş ve konut piyasasında durgunluk var” dedi.
“Bunlar bir ekonomide işletmelerin sunduğu ve tüketicilerin satın aldığı şeyler, ama savaş harcamalarının diğer sektörlerde yarattığı üretim durumu maskeliyor. Endeksimiz, özel sektörden yüksek frekanslı göstergeler kullandığı için, resmi rakamlara zıt olarak Rusya ekonomisinde bir daralma olduğunu gösteriyor.”
Ekonomi Politikası Araştırma Merkezi için kaleme alınan yakın tarihli raporda, Sakhno ve Avrupa Merkez Bankası ekonomisti Adrian Schmith, bu alternatif göstergelerin savaş ekonomisine değişik bir bakış açısı sağladığını yazdı.
Diğerlerinin yanı sıra araç satışları, ithalat, kredi büyümesi, ev fiyatları, perakende satışlar ve hava trafiği, alternatif ekonomik göstergeleri için kullanılan girdiler arasındaydı.
Rapordan alınan aşağıdaki grafik, hanehalkı harcamalarındaki düşüşün, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonraki ilk tam ay olan Mart 2022’de görülen daralmanın ana itici gücü olduğunu gösteriyor. Yazarlar, bu keskin düşüşün yaptırımların Rus ithalatı üzerindeki olumsuz etkisini yansıttığını belirtti.
Yazarlar, “Son aylarda, resmi çıktı göstergeleri sabit kaldı, hatta savaşla ilgili imalatla desteklenerek iyileşti” diye yazdı. “Ancak resmi istatistiklere kıyasla bizim endeksimiz Rus ekonomisinde ivme kaybı ve kademeli gerilemenin izlerini taşıyor.”
Emlak sektörü ve ticari faaliyetlerin Şubat 2023’e kadar bozulmaya devam ettiğini, bunun da Rus şirketlerinin zayıflayan işgücü kalitesi ve azalan üretim kapasitelerine işaret edebileceğini eklediler.
Uluslararası uzmanlar Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerinde bölünmüş durumdayken, Sakhno, savaş uzadıkça ekonominin askeri ihtiyaçlardan kaynaklanan talebe uyum sağlamasını beklediğini söyledi. “Tarihsel kanıtlar, uzun süreli diktatörlükler altında bile ekonomik sistemlerin dirençli ve kırılmasının zor olduğunu söylüyor”, diye ekledi.
Sakhno, “Batılı şirketlerinin göçü ve tedarik zincirlerinin bozulmasından sonra yerel işletmelerin boşlukları doldurmaya devam edeceğini umuyorum. Rus şirketler gittikçe üretim girdilerini dost komşular ve Çin’den sağlamaya yönelecek” dedi. “Yaşam seviyesi zamanla kötüleşecek, bu da ülkedeki sosyal gerilimi artırabilir, ancak kesin sonuç tahmin edilemez.”