Dünya Ekonomisi
IEA, Çin’in Ekonomisi açılırken küresel petrol talebi tahminlerini artırdı
Uluslararası Enerji Ajansı, Çin’in Covid karşıtı kapatmaların ardından ekonomisini yeniden açmasıyla küresel petrol talebi tahminlerini artırdı. Ajans, ilk çeyrek için…
Uluslararası Enerji Ajansı, Çin’in Covid karşıtı kapatmaların ardından ekonomisini yeniden açmasıyla küresel petrol talebi tahminlerini artırdı.
Ajans, ilk çeyrek için küresel talep tahminlerini güçlü bir şekilde 500.000 varil/gün arttırırken, yıl geneli için neredeyse yarısı kadar artış gösterdi. Sonuç olarak, dünya tüketimi bu yıl 2 milyon varil/gün artarak günlük ortalama 101,9 milyon varile yükselecek, ajans aylık bir raporda belirtti.
“Çin’in yeniden açılması cansız dünya ekonomisine hoş bir ivme kazandıracak” diyen başlıca ekonomilere danışmanlık veren Paris merkezli kuruluş, “Ülke, dünya petrol talebi büyümesinin temel motoru olarak konumunu yeniden kazanacak” diye ekledi. Yine de, IEA, Rusya’dan beklenenden daha güçlü bir çıktı nedeniyle dünya petrol piyasalarının yılın ilk yarısında muhtemelen fazlalıkta kalacağını söyledi.
Geçen hafta Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlara yanıt olarak üretimi kesmeye karar veren Rusya, ancak IEA, Rusya arz düşüşü beklentilerini keskin bir şekilde düşürdü. Kuruluş, önceki ay tahmin edilen 1,6 milyon varilin aksine, üretimin ilk çeyreğin sonuna kadar, savaş öncesi seviyelerine göre 1 milyon varil/gün azalacağını belirtti.
Petrol, Çin’in ekonomik aktivitesini başarıyla yeniden başlatıp başlatamayacağına ilişkin tüccarların değerlendirmeleri ile birlikte yılın başında sallantılı bir başlangıç yaptı ve talepteki artış daha sıkı para politikası ve durgunluk korkuları tarafından gölgelendi.
Yine de, IEA’ya göre, Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisi ve Çin’in toparlanması ivme kazandıkça, küresel piyasaların ikinci yarısında sıkılaşması bekleniyor. Kurum, “Dünya petrol arzının, 2023’ün ilk yarısında talebi aşmaya hazır göründüğünü ancak talebin toparlanması ve bazı Rus üretiminin kapatılmasıyla dengenin hızla açığa dönüşebileceğini” belirtti.
IEA, “Çin’in petrol talebi 2022’de rekor bir daralmanın ardından bu sene 15,9 milyon varil/gün’e ulaşarak yılda 900.000 varil/gün artacak. Ocak ayı için hızlı göstergeler, Çin’in faaliyet ve hareketliliğinde keskin bir artışa işaret ediyor. Pekin’in sıkı anti-Covid kısıtlamalarındaki geç 2022 dönüşü izleyen, Çin petrol talebinin hızla artacağını ve yıl sonuna kadar rahatlıkla 2021 seviyelerinin üzerine çıkacağını bekliyoruz” dedi.
Ulusal havacılık verileri, yerel uçuşların Yeni Yıl tatili sırasında %80 arttığını gösterirken, petrol tüccarı Unipec Çinli şirketler arasındaki alım çılgınlığına öncülük ederek Orta Doğu’dan milyonlarca varil satın aldı.
bloomberg.com
Çeviri: Cem Cetinguc