Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Hong Kong  finans zirvesi:  Wall Street’in  devleri gelecek korkusuna düştü

Hisse senetleri gibi riskli varlıklar parlak bir geleceği fiyatlarken, paranın patronları çok daha karamsar.

Hong Kong  finans zirvesi:  Wall Street’in  devleri gelecek korkusuna düştü

S&P Global – Markit Ekim bileşik PMI’ya göre, dünya ekonomisi durma noktasına gelirken, Wall Street patronları her yerde finansal mayınlar görüyor. Nedir bunlar? Kırılgan piyasalar, gölge bankacılık sistemimin balon gibi şişmesi, uluslararası gerilimler ve çok fazla savaş. Hong Kong’da bir araya gelen küresel bankacıların amacı, finans dünyasının “karmaşıklığına” nasıl uyum sağladıklarını tartışmaktı. Bunun yerine büyük kriz potansiyeli üzerinde durdular.

Deutsche Bank yeni savaşlardan korkuyor

 

Deutsche Bank İcra Kurulu Başkanı Christian Sewing, Salı günü Hong Kong’da düzenlenen Küresel Finansal Liderler Yatırım Zirvesi’nde, “En büyük korkum, jeopolitik bir ihtilafın daha yaşanıp piyasalarda paniğe yol açması” dedi.

Geçen ay İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana finans patronlarının katıldığı en büyük toplantılardan birinde, ticari bankacılık ve yatırım bankası patronları gözlemlerini ve korkularını paylaşırken sahnedeki ruh hali kötüydü. Hong Kong Para Otoritesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlik, “Karmaşıklıkla Yaşamak” temasını keşfetmeyi amaçlıyordu.

 

Bridgewater:  Piyasalar  Fed ve AMB noktasında aşırı iyimser

 

Bridgewater Associates Baş Yatırım Sorumlusu Bob Prince, piyasaların Fed ve AMB’nın enflasyonla mücadelede faiz oranlarını ne süre yüksek tutacağını “düşük iskonto” ettiği konusunda uyardı. Bu arada Citadel Varlık Yönetim Ailesi kurucusu Ken Griffin, dünya liderlerinin  bencil kararlarıyla zaten kontrolden çıkan fiyatları yeniden alevlendirme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Griffin, küreselleşmeyi ters-yüz etmenin “dev bir bilmece” olduğunu söyleyerek dinleyicileri Çin’e yatırım yapmaktan vazgeçmemeye çağırdı. Griffin, son 30 yılda ekonomiler barış ve küreselleşmeden yararlanırken, “küreselleşmeden bloklaşmaya evrilen bir dünyanın nasıl göründüğünü bilmiyoruz” dedi. Bloklaşma “enflasyonu sistematik olarak artırma” riskini de içeriyor.

 

Gölge bankacılık balon gibi şişti

Para yöneticilerinin ve  banka dışı kuruluşların şirketlere ve tüketicilere borç verdiği pazar olan gölge bankacılığın büyümesi birkaç uyarıya yol açtı. UBS Group AG Başkanı Colm Kelleher, küresel finansal varlıkların yaklaşık yarısının şu anda “gölge  bankacılık sektöründe” olduğunu tahmin ediyor. Gölge bankacılık resmi bankacılık kadar sıkı denetlenmiyor, yani bilançosunda yatan riskler iyi anlaşılmıyor.

Colm Kelleher  “Gölge bankacılık  gerçek bir endişe nedeni” dedi. “Bir sonraki kriz sektörde yaşanacak. Bu bir güven krizi olacak.”

Özerkliği şiddet yoluyla Beijing tarafından  gaspedilen ve yoğun beyin göçü yaşayan Hong Kong, yıllardır süren kargaşanın ötesine geçme çabasında. Yaklaşık 300 yönetici Hong Kong’da bir araya geliyor. Şehir, on binlerce yüksek vasıflı insanın göç etmesiyle, protestolarla, pandemik karantinalarla ve sonuçta iş kesintileriyle karşı karşıya kaldı. Daha genel anlamda, uluslararası yatırımcılar fonlarını artık Çin dışına kaydırıyor.

Hong Kong eski parlak günlerine dönme çabasında

 

Şu anda ikinci yılında olan yıllık forum, bir zamanlar Tokyo’yla birlikte Asya’nın finans merkezi Hong Kong’un statüsünü yeniden canlandırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası. Hong Kong’u yöneten John Lee, Salı günü açılışta izleyicilere “Hong Kong iş hayatına geri döndü” müjdesini verdi. Konferansın temasını ise şöyle özetledi: “Günümüz dünyası her zamankinden daha karmaşık ve zorlu.”

Zirvede tartışılan tek konu potansiyel felaketler değildi ama bu tartışma oldukça geniş ve kapsamlıydı. Açıkça görüldü ki, hisse senetleri gibi riskli varlıklar parlak bir geleceği fiyatlarken, paranın patronları çok daha karamsar.

Goldman ABD’nin bütçe açıklarından kaygılı

Goldman Sachs  CEO’su David Solomon, “ABD’deki bütçe açıkların kontrolden çıkması konusunda  endişelenmemiz gerekiyor” dedi. Ülkenin borcunun artan büyüklüğüne ve daha az likit bir ortamda yeniden finansmanın potansiyel maliyetine dikkat çekti. Aynı sorun ABD’li şirketler için de geçerli.  Özellikle düşük kredi notlu firmalar 1.3 trilyon dolara varan bono ve tahvil borçlarını itfa ya da yeniden finanse  ederken, iflas krizleri yaşanabilir.

Bu yılın sonunda CEO’luktan ayrılmaya hazırlanan Morgan Stanley’in uzun süredir liderliğini sürdüren James Gorman,  temel sorunun büyük panikleirn genellikle öngörülemeyen güçlerden kaynaklanması olduğunu söyledi.  Gorman şunu da ekledi: “Bu odadaki hiç kimse Kovid’i tahmin edemedi.”

 

Kaynak:  Wall Street Bosses See Financial Dangers Everywhere

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler