Dünya Ekonomisi
Dikkat-2024’ün hikayesi: Japonya negatif faiz oranı politikasını sona erdirdiğinde ABD tahvilleri zarar görecek
BOJ'ın ne yaptığı ve ne zaman yaptığı, dünya piyasaları üzerinde büyük etki yaratacak. MLIV Pulse anket katılımcılarına göre en büyük sonuç: büyük miktardaki ABD Hazine tahvilleri için daha fazla dalgalanma olacak. Bu, Japonya'da yüksek getirilerin, Amerikan, Avrupa ve Avustralya borçlarını içeren büyük varlıklara sahip olan Japon yatırımcıları tarafından fon repatriasyonunu (geri dönüş) teşvik edeceği için gerçekleşecek.
Japonya’nın negatif faiz oranları dönemi, gelecek aylarda sona erecek ve dünya piyasaları için sonuçlar büyük olacak. Bloomberg Markets Live Pulse anketine göre, bu durumdan en çok etkilenecek olanlar ise Amerikan tahvilleri olacak.
315 katılımcının çoğunluğuna göre Japonya Merkez Bankası (BoJ), 2024’ün ilk yarısında negatif faiz politikasından vazgeçmeye meyilli. Bu hamle, Japonya’nın 2016’da devreye soktuğu ve enflasyonla mücadele etmek için para politikasını sıkılaştıran diğer büyük merkez bankalarıyla karşıtlık oluşturan cesur deneyi sona erdirecek.
BOJ’ın ne yaptığı ve ne zaman yaptığı, dünya piyasaları üzerinde büyük etki yaratacak. MLIV Pulse anket katılımcılarına göre en büyük sonuç: büyük miktardaki ABD Hazine tahvilleri için daha fazla dalgalanma olacak. Bu, Japonya’da yüksek getirilerin, Amerikan, Avrupa ve Avustralya borçlarını içeren büyük varlıklara sahip olan Japon yatırımcıları tarafından fon repatriasyonunu (geri dönüş) teşvik edeceği için gerçekleşecek.
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politikasında bir değişiklik, yerel getirilerin eskiden olduğundan daha çekici hale gelmesiyle Japonya’dan sermaye ihracatını yavaşlatabilir.
Ankete katılanların %37’si, Vali Kazuo Ueda’nın aşırı gevşek para politikasından uzaklaşmasının ABD hazine tahvilleri üzerinde en olumsuz etkiye sahip olacağını söyledi. Doların düşüşü de bu sıkıntıya katkıda bulunabilir, çünkü ankete katılanların %36’sı, ABD borcunun yatırıldığı para birimi için de zorluk bekliyor.
Portföy yöneticileri ve dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, durgun fiyatlarla mücadele etmek için politikasının temel taşı haline gelen negatif faiz oranlarını ve getiri eğrisi kontrolünü uygulayan BOJ’un hamlelerini, mesajlarını dikkatle izliyor. Merkez bankası, 2022’nin sonlarında ve yine Temmuz ayının sonunda gösterge 10 yıllık tahvil getirilerindeki üst sınırı yükselterek ve tahvil getirilerini yukarı çekerek küresel piyasaları sarstı.
DBS Bank Ltd’de kıdemli faiz oranları stratejisti Eugene Leow, “Muhtemelen bir şekilde normalleşme gerekiyor” dedi. “Bu, Japon hükümet tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte gelişmiş piyasa 5-10 yıllık getirilerinde yukarı baskı anlamına gelebilir.”
ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre Japon yatırımcılar, Ağustos ayı sonunda 1,1 trilyon ABD dolarıyla ABD Hazine tahvillerinin en büyük yabancı sahibi.
MLIV Pulse anketine göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ) politikasını değiştirdiğinde küresel tahvil piyasası oynaklığının artmasını beklediğini belirten yanıtlayanların oranı %61. Yanıtlayanların çoğunluğu bu tarihi adımın gelecek yıl gerçekleşeceğini öngörmekte.
Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. Tokyo’da piyasa stratejisti olan Ayako Sera “Yatırımcılar pozitif reel faizle dolu bir dünyaya alışana kadar tahvil piyasası muhtemelen çok sinirli olacak” diyor.
Hazine tahvilleri, geleneksel olarak birçok tasarruf ve yatırım portföyünün istikrar direği olarak kabul edilir ve en azından bir ölçüde hisse senetlerinden daha fazla oynak hale gelmiş durumda. Federal Reserve’in agresif politika sıkılaştırması ve ABD hükümetinin tahvil satışlarının seli, özellikle uzun vadeli borçlarda tarihi kayıplara neden oldu.
Anket, katılımcılara Japon 10 yıl vadeli devlet tahvil faizlerinin, BOJ tarafından tolere edilen etkili sınır olan %1’e ne zaman ulaşacağını sordu. Katılımcıların %43’üne göre bu seviyeye 2024’ün ilk yarısında ulaşılması muhtemel.
BOJ tavanı artırdığında Japonya’nın 10 yıl vadeli tahvil getirileri Temmuz sonlarından itibaren neredeyse iki katına çıktı. Ancak %0,835 seviyesinde hala Amerikan Hazine tahvillerinin %4,91’ine göre çok daha düşük.
Bu getiri farkı genişlemiş durumda, bu da Japon yenini bu yıl itibarıyla G10 para birimleri arasında en kötü performansa sahip hale getiriyor. Japon para birimi, bu yıl içinde dolara karşı %12’den fazla değer kaybetti ve geçen haftayı dolar karşısında 149,86 seviyesinde tamamladı.
Anket katılımcılarının büyük bir çoğunluğu, %62’si, dolar-yen kuru için yıl sonunu 140 ile 150 aralığında tamamlamasını tahmin ediyor.
Bloomberg