Dünya Ekonomisi
Çin’de resmi imalat göstergesi pozitife döndü
Çin'de resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi Eylül ayı itibariyle 50'nin üzerine çıkarak Mart ayından bu yana ilk kez büyümeye işaret etti.
Çin’de resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi Eylül ayı itibariyle 50’nin üzerine çıkarak Mart ayından bu yana ilk kez büyümeye işaret etti.
Çin’in imalat faaliyetleri altı ay sonra ilk kez pozitife dönerek, ekonominin bazı bölümlerinin yeniden canlandığına dair yeni sinyaller verdi.
Resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül’de 50,2 oldu. Böylelikle Mart ayından bu yana endeks ilk kez 50’nin üzerinde gerçekleşti.
Ağustos ayında endeks 49,7 değerini almıştı. Gerçekleşen veri Bloomberg anketindeki beklentinin de üzerinde gerçekleşti.
Endekste 50’nin altındaki değerler daralmaya, üstündeki değerler ise büyümeye işaret ediyor.
Hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan imalat dışı faaliyet göstergesi de 51,7’ye yükseldi. Bu endeks Ağustos’ta 51 olmuştu.
Yatırımcılar ve analistler, Çin’in son dönemde aldığı teşvik tedbirlerinin, bu yıl zayıf tüketici ve iş dünyası güveni ve devam eden emlak krizi nedeniyle zorlanan ekonomik toparlanmayı ne kadar desteklediğini fiyatlamaya çalışıyor.
Daha gevşek para politikasının yanı sıra, yetkililer büyümeyi desteklemenin yollarını ararken, ülkede altyapı için yerel yönetim borçlanmasında da bir artış görüldü.
Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Büyük Çin Başekonomisti Raymond Yeung “PMI verileri ekonominin istikrara kavuşmaya başladığı yönündeki görüşümüzü güçlendiriyor.
Girdi fiyatlarının güçlü seyretmesi deflasyonist baskının en azından biraz hafiflediğine işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.