Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin seyahati sonrası Yellen’dan açıklama

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yoksul ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılması da dahil olmak üzere ortak ilgi alanları üzerinde Çin ile…

Çin seyahati sonrası Yellen’dan açıklama

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yoksul ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılması da dahil olmak üzere ortak ilgi alanları üzerinde Çin ile çalışmaya “istekli” olduğunu söyledi.

 

 

Çin ile çalışmaya “istekli” olduğunu belirten Yellen, çok taraflı kalkınma bankalarının sermaye artırımlarının değerlendirilebilmesi için reformlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Hindistan’da düzenlenen 20’ler Grubu maliye bakanları ve merkez bankacıları toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Yellen, geçen hafta Pekin’e yaptığı ziyaretin ABD-Çin ilişkilerinin “daha sağlam bir zemine” oturmasına yardımcı olduğunu ve dünyanın en büyük iki ekonomisinin “karşılıklı kaygı duyulan alanlarda işbirliği yapma” yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.

 

 

Pekin seyahati ABD-Çin ilişkilerinde yeni bir başlangıç

Yellen, “Yapılacak daha çok iş var. Ancak bu gezinin önemli bir başlangıç olduğuna inanıyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Pekin’de attığımız temel üzerine daha fazla eylemi harekete geçirmek için istekliyim.”

Washington’un Pekin’e gümrük vergisi uygulamasına yol açan Çin’in adil olmayan ticaret uygulamalarına ilişkin endişeler devam ediyor. Yellen ise konu hakkında “Bunlar gerçekten ele alınmadı” dedi.

Yellen, ABD şirketlerinin “Çin’de yatırım yapabilecekleri ve gelişebilecekleri” bir ortam görmek istediklerini söyledi.

Yellen ayrıca Washington’un Rusya’nın Ukrayna işgalinde ihtiyaç duyduğu askeri teçhizat ve teknolojilere erişimini kesmeye devam edeceğini kaydetti.

 

Rusya’nın yaptırımlarımızdan kaçma çabalarıyla mücadele edeceğiz

Yellen “Bu yılki temel hedeflerimizden biri de Rusya’nın yaptırımlarımızdan kaçma çabalarıyla mücadele etmektir. Koalisyonumuz, bu çabaları engellemek için geçtiğimiz aylarda attığımız adımların üzerine yenilerini ekliyor.”

Bu yıl G20’ye başkanlık eden Hindistan, savaş konusunda büyük ölçüde tarafsız bir duruş sergileyerek, Moskova’nın geçen yıl Şubat ayında başlattığı işgalden Rusya’yı sorumlu tutmayı genellikle reddetti, diplomatik bir çözümü teşvik etti ve Batılı ülkeler Moskova’yı sıkıştırmaya çalışırken bile Rus petrolü alımlarını keskin bir şekilde arttırdı.

 

Borç yapılandırma sorunları

Yellen, Hindistan’ın kuzeybatısındaki Gujarat eyaletinin Gandhinagar kentinde yapılacak G20 toplantısında “tüm ikili resmi alacaklıların bekleyen borç yeniden yapılandırmalarına tam ve zamanında katılımı” için bastırmaya devam edeceğini söyledi.

Zambiya’nın borçlarının yeniden yapılandırılması konusunu Çinli mevkidaşlarıyla görüştüğünü ve müzakerelerin çok uzun sürmesine rağmen farklılıkların üstesinden gelindiğini söyledi.

“Her seferinde sıfırdan başlamak yerine Zambiya’nın durumunda kabul ettiğimiz ortak ilkeleri diğer durumlarda da uygulamalıyız. Ve daha hızlı hareket etmeliyiz” diyen Yellen, Sri Lanka ve Gana için borç tedavilerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılabileceğini ve böylece Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu sonbaharda ilk kredi programı incelemelerine başlayabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Yellen, borçlu ülkeler ve diğer paydaşlar için sürece açıklık getirecek bir borç yeniden yapılandırma “kullanıcı kılavuzuna” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yellen, dünyanın en yoksul ülkelerine sıfır faizli kredi sağlayan IMF’nin Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme fonunun daha sağlam bir mali zemine oturtulması gerektiğini söyledi. Yellen, ABD Hazinesi’nin IMF’ye bu konuda iç fon kaynaklarının kullanılması da dahil olmak üzere seçenekleri değerlendirmesi için yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

 

Daha iyi bankalar kurmalıyız

Yellen ayrıca Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kalkınma bankalarının gelişimi için bir sonraki adımı ortaya koydu, ancak kurumlar için herhangi bir sermaye artırımının ancak iklim değişikliği ve salgın hastalıklar gibi küresel zorluklarla mücadele etmek için düşünülebileceğini söyledi.

Yellen, “Sadece daha büyük bankalar değil, daha iyi bankalar inşa etmeliyiz” dedi.

Yellen, çok taraflı kalkınma bankalarının, şu anda uygulanmakta olan veya düşünülen bilanço reformları yoluyla iç kaynaklardan on yıl içinde toplu olarak 200 milyar dolar kredi artırabileceği tahminini tekrarladı. Geçen yılki G20 Sermaye Yeterliliği Çerçevesi raporunda yer alan tavsiyeleri uygulayarak bunu daha da artırabileceklerini söyledi.

Yellen, Dünya Bankası’nın diğer reform adımlarının yanı sıra, bankanın imtiyazlı finansmanının iklim değişikliği ve bu tür kaynakları artırmaya yönelik tedbirler de dahil olmak üzere küresel zorluklar için “hedefli kullanımına” izin verecek yeni bir dizi ilke için bastırdığını söyledi.

Dünya Bankası’nın COVAX aşı girişimi gibi egemenlik altı ve egemenlik üstü borçlulara kredi verme seçeneklerini araştırmasını istediğini söyledi.

Yellen, ABD Kongresi’nin harekete geçmemesine rağmen ABD’nin 2021’de varılan küresel bir asgari kurumlar vergisi anlaşmasını uygulamaya kararlı olduğunu söyledi. Yellen, anlaşmanın 1. Sütununun (büyük teknoloji firmaları da dahil olmak üzere büyük çok uluslu şirketler üzerindeki vergilendirme haklarının yeniden tahsisi) teknik ayrıntılarına ilişkin müzakerelerin tamamlanmaya “çok yakın” olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

borsatek.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler