Dünya Ekonomisi
Chris Giles/FT: Dünya ekonomisi uzmanlara meydan okuyor, ufukta durgunluk görünmüyor
Financial Times için yapılan ve küresel ekonominin bu yıl keskin bir yavaşlamadan kaçınabileceğini öne süren bir araştırmaya göre, dünyanın önde…
Financial Times için yapılan ve küresel ekonominin bu yıl keskin bir yavaşlamadan kaçınabileceğini öne süren bir araştırmaya göre, dünyanın önde gelen ekonomileri çoklu tehlikelerle karşı karşıya kalmalarına rağmen şaşırtıcı bir dayanıklılık gösteriyor.
Yılda iki kez yayınlanan Brookings-FT TIGER ekonomik aktivite endeksinin son verisi, Çin, ABD, Euro-bölgesi, Hindistan ve Birleşik Krallık’ın geçen yılın sonunda beklenenden daha hızlı büyüdüğünü, tüketici ve iş güveninin 2022 sonunda çalkantının ardından arttığını bulguladı. Daha Ocak ayında, merkez bankaları ve IMF gibi kurumlar ciddi bir küresel duraklama için hazırlanıyorlardı.
TIGER Endeksi, politika yapıcılar bu hafta Washington’da IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarında buluşmaya hazırlanırken yayınlandı. Fonun kısmen basına duyurduğu gibi, küresel ekonominin bir önceki tahmininden daha güçlü büyüyeceğini doğrulaması bekleniyor.
Yüksek enflasyona ve artan jeopolitik ve finansal risklere rağmen, bazı analistlerin korktuğu resesyona dair çok az işaret var. Öte yanda, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomi için orta vadeli beklentilerin 1990’dan bu yana en kasvetli olduğu konusunda uyarı yapmıştı. İki hafta önce de Dünya Bankası 2020-2030 döneminde büyüme hususunda çok karamsar bir rapor yayınlamıştı.
Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Brookings Enstitüsü’nün kıdemli araştırma uzmanı, ünlü ekonomist Eswar Prasad, Avrupa ve ABD’deki son bankacılık kargaşasının “büyük ekonomilerdeki finansal sistemlerin zayıflıklarını ortaya çıkardığını ve orta vadeli büyümeyle ilgili endişeleri artırdığını” söyledi. Politika yapıcılar, özellikle de merkez bankacıları, hızla artan risklerin olduğu bir ortamda “bocalıyor” dedi.
Buna rağmen TIGER endeksi, dünyanın en büyük iki ekonomisinin sonbaharda analistlerin beklediğinden daha iyi performans göstereceğini ilan ediyor.
Prasad, Çin’in “2023’te güçlü bir büyüme kaydetmeye hazır olduğunu”, ABD ekonomisinin ise “çok sayıda ters rüzgara rağmen şaşırtıcı direncini” sürdürdüğünü söyledi.
Çin’in toparlanması, sıfır Kovid politikasının sona ermesinden ve ardından gelen enfeksiyon dalgasındaki yavaşlamadan fayda bulacak. Ülke, giderek artan şekilde ekonomiye damgasını vuran devlet hakimiyetine rağmen bu yıl yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşması muhtemel.
ABD’deki bankacılık stresleri, tüketici harcamaları ve istihdam artışındaki mevcut güce fren görevi yapabilir. Ancak Prasad, enflasyonun hafiflemesi halinde yumuşak bir inişin hala mümkün olduğunu söyledi.
Euro-bölgesi ve Birleşik Krallık, 2022’deki zorluklarının en kötüsünü geride bırakırken, toptan doğal gaz fiyatlarının geçen yaz zirvelerine kıyasla yüzde 80’den fazla düşmesinden destek aldı. Ancak yüksek enflasyon büyümeyi sınırlayacak.
Endekse göre Hindistan, son yıllardaki ekonomik reformların faydasını görüyor ve güçlü bir büyüme yılı daha geçirmeye hazır.
Brookings-FT Tiger Endeksi, hem küresel ekonomi hem de tek tek ülkeler için gerçek aktivite, finansal piyasalar ve güven göstergelerini tarihsel ortalamalarıyla karşılaştırır.
Manşet bileşik endeks, ekonomik koşulların hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde tarihi ortalamalara yakın olduğunu gösterdi. Resmi veriler sonbahardan bu yana kötüleşirken, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde finans piyasalarında olduğu gibi güven göstergeleri toparlandı.
Prasad, faaliyetin tarihi ortalamaları takip etmesine rağmen, küresel ekonominin önemli ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Araştırma, “katılaşan yüksek enflasyon, bankacılık sektörü çalkantısı ve büyümeyi raydan çıkarmakla tehdit eden jeopolitik risklerle dünya ekonomisi için tehlikeli bir anın altını çiziyor” dedi.
Bu riskler gerçekleşirse, “hanehalkı ve iş dünyası güvenini olumsuz etkileyecek ve muhtemelen orta vadeli büyümeyi de trend altına itecek” uyarısında bulundu.
Önde gelen gelişmekte olan ekonomiler, iç pazar dinamizminden ve politik reformlardan yararlanıyor, ancak Tiger endeksine göre, bu ekonomilerin dışında görünüm önemli ölçüde daha kötü. Artan borç servisi maliyetleri, zayıf ihracat talebi ve hükümetlerin uluslararası finans piyasalarının güvenini kaybederken, büyümeyi teşvik etme konusundaki sınırlı imkanlarının bir sonucu olarak düşük gelirli ekonomiler zarar gördü.
Kaynak: Global economy fends off geopolitical and banking threats