Dünya Ekonomisi
Almanya’da PMI verisinin beklenenin çok altında kalması euroya satış getirdi
Ağustos ayında Alman iş aktivitesi, S&P Global tarafından derlenen HCOB Almanya İleri Gösterge Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) tarafından…
Ağustos ayında Alman iş aktivitesi, S&P Global tarafından derlenen HCOB Almanya İleri Gösterge Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) tarafından gösterilen ön verilere göre Mayıs 2020’den bu yana en hızlı şekilde daraldı.
Almanya’nın ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan hizmetler ve imalat sektörlerini takip eden bileşik PMI endeksi, Temmuz ayındaki 48,5 seviyesinden 44,7’ye geriledi. İmalat üretimindeki derinleşen daralma, hizmetler faaliyetinde yeniden daralmayla birlikte geldi. Bu, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeyi temsil ederken, analistlerin 48,3 seviyesinde bir okuma bekledikleri tahminlerini boşa çıkardı.
Tahminlerin altında açıklanan Almanya PMI verileri sonrasında euroya satış geldi. EURUSD veri sonrasında 1,0811’e kadar gerileyerek 15 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeleri test etti. Parite halihazırda %0,25 düşüşle 1,0819 düzeylerinden işlem görüyor.
Bu gösterge, faaliyetlerde büyümeyi temsil eden 50 seviyesinin altında ikinci ardışık ay boyunca kaldı. Durgunluğun teyidi oldu.
Hamburg Commercial Bank’ın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Hizmet sektörünün Alman ekonomisini kurtarabileceği umudu ortadan kayboldu,” dedi. “Bunun yerine, hizmet sektörü, imalat sektöründeki resesyona katılma noktasında, ikinci çeyrekte başladığı görünüyor.”
Hizmetler sektöründeki iş aktivitesi sekiz ayın ardından ilk kez daraldı. Sektörün okuması, 52,3’ten 47,3’e düştü ve dokuz aylık en düşük seviyeyi işaret etti.
Anket sonuçlarına göre imalat PMI, Temmuz’daki 38,8’den Ağustos’ta 39,1’e yükseldi, ancak derin bir daralma bölgesinde kalmaya devam etti.
Ankete göre işletmeler, yükselen faiz oranları, müşteri belirsizliği ve yüksek enflasyonun mal ve hizmetlere olan talebi olumsuz etkilemeye devam etmesi nedeniyle görünüm konusunda pesimist kaldı.
Hizmet sektöründeki maliyet ve fiyat artışlarının hızlanmasıyla enflasyon baskıları arttı.
“Hizmet şirketleri, fiyatları daha da hızlı bir şekilde artırarak şaşırtıcı bir şekilde cesur görünüyorlar,” diyor de la Rubia.