Borsa
ABD ÜFE, perakende satışlar ve işsizlik başvurularının beklenenden güçlü açıklanması dolara alım getirdi
Enerji fiyatları perakende satışları güçlü tutarken ÜFE enflasyonunu yukarı itti. İşe alımlarda yavaşlamaya rağmen işten çıkarmalar artmıyor.
ABD’de Ağustos ayında:
– ÜFE %0,7 (Beklenti %0,4)
– ÜFE yıllık %1,6 (Beklenti %1,2)
– Perakende satışlar %0,6 (Beklenti %0,2)
– Haftalık işsizlik başvuruları 220 Bin (Beklenti 225 Bin)
ECB faiz kararı ve ABD’de tahminlerin üzerinde açıklanan ÜFE ve perakende satışlar verileri sonrasında dolara güçlü alış geldi.
Dolar Endeksi’nde yükseliş %0,4’ü aşarken GBPUSD 1,2414’e kadar gerileyerek 7 Haziran’dan bu yana en düşüğü gördü. EURUSD de 1,0655’e kadar inerek mayıs ayı sonundan bu yana en düşük düzeyi test etti.
ABD Üretici Fiyatları, enerji maliyetlerindeki artışla sert yükseldi
Ağustos ayında ABD üretici fiyatları, yükselen enerji ve taşıma maliyetleri nedeniyle bir yıldan fazla bir süredir en fazla artışı gösterdi. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, son talep için üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,7 arttı. Benzin maliyeti %20 artarak bu artışın büyük bir kısmını oluşturdu. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, PPI %0,2 arttı.
Tedârik zincirlerinin normalleşmesi ve yurtdışındaki birçok ekonominin yavaşlaması, genel olarak toptan düzeyde enflasyon baskılarını hafifletmeye yardımcı oldu. Ancak yükselen petrol fiyatları, bu ilerlemelere tehdit oluşturuyor. Yıllık bazda PPI, bir yıllık düşüş eğilimini takip eden ikinci ayında hızlandı.
Geçen ay artan diğer enerji kategorileri arasında uçak yakıtı, dizel ve ısınma yağı bulunmakta. Hizmetler içinde, konut gayrimenkul, yük taşımacılığı ve makine ve ekipman toptancılığı da arttı.
Mal fiyatları %2 artarken, enerji ve gıda hariç tutulduğunda %0,1 arttılar. Hizmetler maliyetleri ise bir önceki ay %0,5 artışın ardından %0,2 arttı.
ÜFE raporunun birkaç kategorisi, Federal Reserve’in tercih ettiği enflasyon ölçümü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini hesaplamak için kullanılır ve bu endeks bu ayın ilerleyen günlerinde yayımlanacak.
Bu rakamlar aylık olarak dalgalı olsa da etkili olabilir. Temmuz ayında, portföy yönetimi ve yatırım tavsiyesi için üretici fiyatlarında %7,3’lük bir artış, Fed tarafından yakından izlenen hizmetlerin kilit enflasyon göstergesinde bir artışa neden oldu. Ağustos’ta ise portföy yönetimi maliyetleri yalnızca %0,5 arttı.
Sağlık hizmetleri içinde, hastane poliklinik ve yataklı tedavisi bir önceki aya göre düşerken, doktor muayenesi değişmedi.
Bu rapor, Çarşamba günü yayımlanan taze TÜFE enflasyon verilerinin ardından geldi ve çekirdek enflasyonun anahtar bir ölçüsünün beklenenden daha fazla yükseldiğini gösterdi. Aynı zamanda, benzin maliyetlerindeki sıçrama, tüketici fiyat endeksindeki en büyük aylık artışı bir yıldan fazla bir süredir ilk kez tetikledi.
Merkez bankası, bu iki veriyi – bir dizi diğer rakamla birlikte – gelecek haftaki faiz kararı öncesinde gözden geçirecek. Politika yapıcıların, 20 Eylül’deki iki günlük toplantılarının sonucunda faiz oranlarını değiştirmesi genel olarak beklenmiyor.
Daha az dalgalı bir PPI ölçümü olan gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç tutulduğunda, Ağustos ayında bir önceki aya göre fiyatlar %0,3 arttı.
Üretim zinciri içindeki daha önceki fiyatları yansıtan ara talep için işlenmiş mal maliyetleri %2,1 arttı. Bu artış, enerji malzemelerindeki artışı ve gıda maliyetlerindeki artışı yansıttı. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, işlenmiş ara talep malzemeleri üçüncü ay üst üste düştü.
ABD perakende satışlar, yüksek benzin fiyatlarıyla tahminleri aştı
ABD perakende satışları, yüksek benzin fiyatları nedeniyle tüketicilerin keyfi harcamalarını sınırladığı Ağustos ayında yavaşlama belirtileri gösterdi. Ancak yine de beklentilerin üzerinde geldi. Commerce Department verilerine göre, toplam perakende alımlarının değeri, önceki ayın hızlı artışına yapılan aşağı yönlü revizyonun ardından Temmuz ayına göre %0,6 arttı. Benzin hariç tutulduğunda satışlar %0,2 arttı.
Geçen ay yalnızca 13 perakende kategorisinin üçünde satışlar düştü, giyim ve elektronik mağazaları ise kazançlar elde etti. Bununla birlikte, diğer sektörlerin çoğu – bakkal ve mağaza gibi – bir önceki aya göre bir miktar yavaşlama gösterdi.
Veriler hala dayanıklı harcamalara işaret etse de, rapor tüketicilerin özellikle benzin istasyonlarında daha yüksek fiyatların etkisini hissettiğini gösteriyor. Bazı Amerikalılar kredi kartlarına ve birikimlere güveniyorlar ve yavaşça yumuşayan iş piyasası ve yakın gelecekte öğrenci kredisi ödemelerinin başlaması, ilerideki harcamaları sınırlayacak.
İşçi talebi halen güçlü
Ayrı bir rapor, Perşembe günü işsizlik yardımı başvurularının biraz arttığını göstererek, işçi talebinin güçlü olduğuna işaret etti.
İlk işsizlik yardımı talepleri son haftada son derece düşük seviyelerde kalmaya devam etti ve taleplerin 4 haftalık hareketli ortalaması Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Labor Department tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre, 9 Eylül tarihli haftada devlet işsizlik yardımı talepleri 3.000 artarak 220.000’e yükseldi. Bu da Şubat ayındaki düşük seviyelere yakın bir rakam.
Mevsimsel düzeltilmemiş talepler ise 16.854 azalarak 174.499’a geriledi. Bu, geçen Ekim ayından bu yana en düşük seviye.
The Wall Street Journal tarafından yapılan anketlere katılan ekonomistler, yeni taleplerin 4.000 artarak 220.000’e yükselmesini tahmin etmişlerdi.
Geçen hafta talepler, revize edilmiş bir şekilde 12.000 artarak 217.000’e yükseldi. Bu, başlangıçtaki tahminin 13.000 azalma ile 216.000’e gerileme olduğu karşılaştırıldığında.
Son haftada taleplerin 4 haftalık hareketli ortalaması 5.000 azalarak 224.500’e geriledi. Bu, Şubat ayının sonlarından bu yana en düşük seviye.
2 Eylül tarihli haftada işsizlik yardımı alan kişi sayısı 4.000 artarak 1,69 milyona yükseldi.
İstihdamın yavaşlama eğiliminde olduğuna dair bazı işaretler olsa da, çok az işçi işten çıkarılıyor. Federal Reserve yetkilileri, enflasyonu kontrol altına almak için ekonomide ve işgücü piyasasında bir miktar yumuşama görmek istiyorlar.
Bloomberg, Market Watch, Foreks