Döviz
TCMB, dolar talebini frenlemek için lira hedging kısıtlamalarını değerlendiriyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), artan kurumsal dolar talebini engellemeye yönelik en son çaba olarak bankaları müşterilerine döviz türevleri satmaktan…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), artan kurumsal dolar talebini engellemeye yönelik en son çaba olarak bankaları müşterilerine döviz türevleri satmaktan caydırmak için bir önlem almayı düşünüyor.
Para otoritesi, tartışmalara aşina olan kişilere göre, bankaların vadeli sözleşmeler için teminat tutmalarını gerektiren yeni bir düzenleme tasarlıyor ve sonuçta spot piyasada dövize olan talebi soğutmak istiyor. Konu hakkında bilgisi olanlar çalışmaların devam ettiğini, planların henüz kamuya açık olmadığını söyledi.
Yetkililer için, lirayı sabit tutmak, geçen yılın sonlarında %85’in üzerinde seyreden enflasyonu istikrara kavuşturma çabasının temel taşı. Türk para birimi, Arjantin pesosundan sonra gelişmekte olan piyasalardaki en kötü performansta 2022’de değerinin %30’una yakın değer kaybettikten sonra bu yıl şu ana kadar dolar karşısında %1’den az değer kaybetti.
Teminat gerekliliklerinin bir şekilde getirilmesi, borç verenleri müşterilerine ileriye dönük teklif sunmaktan caydıracak ve böylece hedge pozisyonları isteyenleri, seçeneklerinin daha sınırlı olduğu VIOP olarak bilinen düzenlenmiş vadeli işlem piyasasına doğru itecek. Vadeli sözleşmeler, bir varlığı gelecekteki bir tarihte belirli bir fiyattan satın almak veya satmak için yapılan anlaşmalardır.
Merkez Bankası yorum yapmaktan kaçındı.
Yetkililer, tedbirin açık piyasada dolar talebini azaltacağına inanıyor. Bir banka müşterilerine vadeli işlem sözleşmesi sattığında, kendi maruziyetini korumak için aynı miktarda sabit para birimi satın alır. VIOP işlemleri için bu gerekmez.
Şirketler, rekor düşük seviyelere yakın işlem gören liraya yönelik risklere karşı korunmak için ihtiyaçlarına daha uygun riskten korunma araçları sağlayan bankalarla yapılan sözleşmelere bağımlı hale geldi.
Hala negatif reel getiri sunan birkaç para biriminden biri olan lira, müdahaleleri içeren dikkatli bir şekilde yönetilen bir strateji sayesinde Eylül ayından bu yana dar bir aralıkta işlem görüyor.
Politika yapıcılar, paranın maliyetini kontrol etmek ve krediyi imalat gibi öncelikli endüstrilere yönlendirmek için rezerv gereksinimlerindeki ince ayarlardan zorunlu menkul kıymet tutmaya kadar değişen bir dizi düzenleme kullandılar.
Türk para birimindeki dalgalanmalara karşı koruma talebi, piyasanın daha gergin hale gelmesiyle birlikte yükseldi ve liranın altı aylık zımni oynaklığı, Ocak ayında gelişmekte olan piyasa emsalleri arasında en fazla artışı gösterdi. Döviz yatırımcıları da liradaki diğer kayıplara karşı korunmak için dört ayın en yüksek primini ödüyorlar.