Sosyal Medya

Döviz

Putin sermaye kontrolleri istedi

Ruble’nin düşüşü sonrasında artan enflasyon tehdidi nedeniyle , Rusya Devlet Başkanı Putin, sermaye çıkışını kontrol altına almak ve finansal piyasalardaki…

Putin sermaye kontrolleri istedi

Ruble’nin düşüşü sonrasında artan enflasyon tehdidi nedeniyle , Rusya Devlet Başkanı Putin, sermaye çıkışını kontrol altına almak ve finansal piyasalardaki oynaklığı azaltmak için adımlar atılmasını talep etti.

Hükümet ve Rusya Merkez Bankası’nın “ekonomide üretken olmayan, spekülatif talebi sınırlamak, sermaye çıkışını kontrol altında tutmak ve diğer finansal piyasa katılımcılarının davranışlarını izlemek gibi” konularda çalışması gerektiğini belirtti. Salı günü yetkililerle televizyonda yapılan bir toplantıda  şu anda ana görevin enflasyonu izlemek olduğunu ve yetkililerin “imkanlarını etkin bir şekilde kullanmaları” gerektiğini söyledi.

Bu yıl gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren üçüncü para birimi olan ruble, geçen haftanın başında dolar karşısında 100 seviyesinin üzerine çıktı. Bu durum, Merkez Bankası’nın geçen hafta rubleyi desteklemek için faiz oranını 8,5%’den 12%’ye yükseltmek için olağanüstü bir toplantı yapmasına neden oldu. Yetkililer ayrıca, ihracatçılardan döviz gelirlerini satmalarını isteyerek gayriresmi sermaye kontrol önlemleri almaya başladılar.

Faiz oranındaki artış aynı zamanda Mart ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde enflasyonu sakinleştirme çabalarının bir parçasıydı.

Temmuz ayında enflasyon %4,3 oranında arttı. Merkez Bankası, Ukrayna Şubat 2022 istilasının hemen ardından yapılan faiz artışından sonra ilk kez gösterge faiz oranını artırdı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, rublenin zayıflığının temel nedenini dış ticaretin kötüleşmesi olarak gösterdi ve hızlı enflasyonu ise daha ağır hükümet harcamalarına ve şu anda 18. ayına giren maliyetli savaşa bağladı.

Putin, rublenin istilanın başlangıcından sonraki haftalarda görülen düşük seviyelere gerilemesinin ardından hükümet ve Merkez Bankası içinde ekonomi politikasıyla ilgili görüşlerin farklılaşmasına istinaden “bugüne kadar her zaman bir uzlaşma bulduk ve şimdi de bulacağız,” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler