Sosyal Medya

Döviz

HSBC de dolar/TL beklentisini yükseltti

Seçimler yaklaştıkça yabancı finans kurumlarının Türkiye ekonomisi raporları sayısında artış izleniyor. Raporların ortak noktası da çeşitli senaryolara göre sene sonu…

HSBC de dolar/TL beklentisini yükseltti

Seçimler yaklaştıkça yabancı finans kurumlarının Türkiye ekonomisi raporları sayısında artış izleniyor. Raporların ortak noktası da çeşitli senaryolara göre sene sonu dolar/TL beklentisinde yapılan güncelleme.

Morgan Stanley’nin ardından HSBC de son raporunda seçim sonuçları nasıl olursa olsun Türk lirasının zayıflaması beklentisini açıkladı.

HSBC CEEEMEA Bölgesi Kur Stratejisti Murat Toprak’ın yazdığı raporda bozulan ekonomik temeller eşliğinde TL’nin aşırı değerlendiği ve kurda bankanın daha önce öngördüğünden daha geniş bir düzeltme yaşanabileceği belirtildi.

Banka yıl sonu dolar/TL beklentisini 21’den 24’e yükseltti.

Raporda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ekonomi ve para politikasında, Türk lirasının orta ve uzun vadeli görünümünde etkili olabilecek değişiklikler yaratabileceği vurgulanmakta.

HSBC bir kez daha yüksek negatif faizin, yüksek cari açığın, düzenli sermaye akışlarının yaşanmamasının, düşük döviz rezervlerinin ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin Türk lirası için öne çıkan zorluklar olduğunu belirtti.

Bu değerlendirmelerle banka çeyrekler bazında dolar/TL beklentilerini yukarı çekti.

Daha önce yılın ikinci çeyreği için 19,5 tahminini paylaşan banka bu tahminini 20 seviyesine çıkardı. Üçüncü çeyreğin sonu itibariyle bankanın dolar/TL beklentisi 20’den 23’e yükseldi.

Yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 21’den 24’e çıkarıldı.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Yumurtada ihracat alarmı: Fon artışı pazar kaybı getiriyor

    Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye'nin sofralık ve damızlık yumurtada 2025 yılı için 500 milyon dolarlık ihracat hedefini tutturabilmesi için fon kesintisinin derhal kaldırılması gerektiğini belirtti. Girit, kısa vadeli politikalardan kaynaklanan pazar kayıplarına karşı uyardı.

  • Mehmet Şimşek’in 41 milyar dolar beklentisi: Gerçekçi mi, zor mu? Emrah Lafçı anlattı

    Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansı, içeride ve dışarıda yoğun tartışmaların odağında. Döviz rezervlerinden faiz politikalarına, finansman stratejilerinden yatırım beklentilerine kadar pek çok konuda ciddi eleştiriler yapılıyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 41 milyar dolarlık proje finansmanı hedefi, mevcut ekonomik tabloyla yan yana koyulduğunda önemli soru işaretlerini beraberinde getirdi.  CNBC-e canlı yayınında konuşan Ekonomist Emrah Lafçı, Mehmet Şimşek'in beklentileri gerçekleşebilir mi, sorusuna cevap verdi.

  • Şubatta enerji tablomuz: Doğal gazda artış, petrolde durağanlık

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre artış kaydederken, petrol ithalatında ise sınırlı bir düşüş yaşandı.

  • Altın ve petrolde teknik göstergeler alarm veriyor!

    ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalması altını zayıflatırken, petrol fiyatları arz fazlası endişeleriyle sınırlı kalıyor. ABD endeks vadeli işlemleri ise yoğun bilanço haftası öncesi düşüşte.

  • Commerzbank’tan uyarı: Türk lirası kötüleşmeye devam ediyor!

    Commerzbank analisti Tatha Ghose, TCMB'nin faiz artırmasına rağmen Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiğini belirterek, Merkez Bankası'nın politikalarını yeniden gözden geçirmesinin kredibilitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

  • Intel, çalışan sayısını azaltırken haftada 4 gün ofise dönüş uygulamasına geçiyor

    Intel, 1 Eylül’den itibaren haftada 4 gün ofise dönüş zorunluluğunu getiriyor. CEO Lip-Bu Tan’ın liderliğindeki bu adım, üretkenliği artırmayı ve şirket içindeki bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. Şirket ayrıca iş gücünde önemli kesintilere giderek, operasyonel ve sermaye harcamalarını azaltmayı hedefliyor.

  • İklim değişikliği fındık tarımını tehdit ediyor!

    Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜFAM), iklim değişikliğinin fındık tarımına etkilerini ele alan kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma, sıcaklık artışı ve yağış düzensizliklerinin fındık üretimini nasıl tehdit edebileceğini ortaya koydu.

  • Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasında yeni dönem!

    TCMB, zorunlu karşılıklara ödenen faizin hesaplamasında politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizini esas almaya başladı. Yeni yöntemle ödenecek faiz oranı yaklaşık üç puan arttı.

  • Otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e durgun başladı

    OSS Derneği’nin anketine göre, yılın ilk çeyreğinde otomotiv satış sonrası pazarı dolar bazında ortalama yüzde 2,57 küçüldü. Sektör, ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor.

  • Fenerbahçe’nin borcu 19 milyar TL’ye ulaştı!

    Fenerbahçe Denetim Kurulu, kulübün borç ve gelir tablosunu açıkladı. 19 milyar 20 milyon TL'yi bulan borca karşın, yönetim güçlü adımlar attıklarını vurguladı.

  • Fırtına öncesi sessizlik: Türkiye’den Dünya’ya riskler tırmanıyor

    Türkiye’de rezervler hızla erirken, dövize talep artıyor; siyasi belirsizlikler yatırımcı güvenini sarsıyor. Küresel sahnede ise Trump’ın agresif hamleleri, Asya’daki jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları risk iştahını azaltıyor. Piyasalar temkinli, belirsizlik ise giderek büyüyor.

  • Çağrı Sarıkaya:  Yatırımlar güç kaybediyor, enflasyonda iyileşme yok

    TCMB İktisadi Yönelim Anketi, ekonomik görünüme dair oldukça zengin bir içerik sunan, ancak piyasa değerlendirmelerinde az yer bulan, çok değerli bir kaynak. Nisan ayı sonuçlarını değerlendirmekte fayda var

  • Stephen Roach: Yeni Bir Stagflasyon Dalgası mı Geliyor?

    Pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri aksaklıkları, bugün küresel ticarette yaşanan köklü değişimlerle karşılaştırıldığında adeta önemsiz kalıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın merkez bankası bağımsızlığına yönelik saldırıları ve zayıf dolar yanlısı politikaları ile birleşince, dünya ekonomisi uzun süreli bir stagflasyon süreciyle karşı karşıya kalabilir.

Benzer Haberler