Sosyal Medya

Eda Karadağ sordu, FÖŞ yanıtladı:  Deprem faturasından, konut fiyatları ve Ukrayna Savaşı’na uzanan söyleşi

24 Şubat 2023

Sevgili Eda, Gedik Yatırım kanalı için yaptığımız bu söyleşide beni fena zorladı, şu sorulara cevap verdim:

 

  • Depremin ekonomi üzerine etkilerini konuşmaya başladık. Bu konuyla ilgili siz neler söylemek istersiniz? Bu işin maliyeti için ne düşünüyorsunuz?

 

  • Konut sektörü ile ilgili fiyat artışları son dönemde en çok konuştuğumuz bir konuydu. Depremden sonra ona yönelik daha da talebin artması bekleniyor. Fiyatlar yüksek. Konut fiyatlarındaki artışa yönelik yeni önlemler açıklanır mı? Konut piyasası için genel yorumunuz nedir?
  • Deprem sonrası borsa için bazı tedbirler açıklandı. Tedbirlerin kısa vade açısından piyasayı olumlu desteklediği görülüyor. Ancak çok uzun soluklu bir iyimserlik yok. En son sizinle yaptığımız yayında, uzun vadede borsanın yatırım için cazip olduğunu belirtmiştiniz. Peki bu son açıklanan tedbirleri siz nasıl yorumladınız? Kısa vadede hala riskler varken, borsanın önümüzdeki günlerde düşüşünü engellemek için yeni tedbirlerin gelmesini bekler misiniz?

 

 

  • ABD Başkanı Biden’ın sürpriz Ukrayna ziyareti ve açıklamaları ortalığı karıştırdı. Rusya-Ukrayna savaşında birinci yılı tamamladık. Çin’de bu konuyla ilgili endişeli olduklarını belirtiyor. Karışık bir durum ve piyasalarda tedirgin. Bu işin sonu ne olacak?
  • Fed, geçen seneki kadar agresif olmam diyordu. Şimdi piyasa yine ikiye bölünmüş gibi. Bir yanda 25 baz puana kesin gözle bakılıyor, bir yanda da 50 baz puanlık artış gelebilir deniyor. Fed’de Mart-Mayıs ve Haziran olmak üzere yakın zamanda üç toplantı bizi bekler. ECB ise en son 50 baz puanlık faiz artışı yaptı ve bir sonraki toplantı içinde 50 baz puanlık artışın sinyalini verdi. Anlaşılan, majör merkez bankaları kısa zamanda frene basmayacaklar. Bunlarla ilgili siz ne düşünüyorsunuz?

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları