Sosyal Medya

Borsa

“The Dude” deprem sonrası büyük satışlarıyla regülatörlerin odağında …

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Tuğçe Özsoy çok önemli bir habere imza attılar. Depremleri izleyen 7 Şubat gününde Borsa İstanbul’da kapatma…

“The Dude” deprem sonrası büyük satışlarıyla regülatörlerin odağında …

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Tuğçe Özsoy çok önemli bir habere imza attılar. Depremleri izleyen 7 Şubat gününde Borsa İstanbul’da kapatma kararı alınmadığı saatlerde büyük satış yapan ve piyasada bir süredir kimliği açıklanmayarak “The Dude” olarak bilinen Yatırım Finansman müşterisinin veya müşterilerinin söz konusu gündeki işlemleri yeniden odakta. Haberi sizler için Türkçe’ye çevirdik.

—————————————

Türkiye, geçen hafta yıkıcı depremlerden sonraki gün gerçekleşen bir satış sırasında yerel olarak “The Dude (Ahbap)” olarak adlandırılan bilinmeyen bir yatırımcı veya yatırımcılar tarafından yapılan işlemler hakkında daha fazla bilgi arıyor.

Düzenleyiciler, konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan kişilere göre, en azından 2016’dan bu yana açıklanamayan ve büyük ölçekli ticaret faaliyeti bölümleriyle bağlantılı olan İstanbul aracı kurumu Yatirim Finansman aracılığıyla Salı günü yapılan işlemleri araştırıyorlar. İşlemlerin hacmi göz önüne alındığında sürecin zaman almasının muhtemel olduğunu söylediler, soruşturmanın özel olması nedeniyle de isimlerini paylaşmak istemediler.

Matriks Bilgi’nin verilerine göre, Yatırım Finansman Salı günü hisse senetlerinde 1,28 milyar lira (68 milyon dolar) net satıcı oldu ve bu rakam o günkü toplam net satışların yarısından fazlasını oluşturdu. Bu, en aktif ikinci net satıcıyı neredeyse dört katına çıkardı, bir günde Türk endeksi neredeyse %9 düştü ve teknik bir ayı piyasasına girdi.

Yatırım Finansman 7 Şubat’ta Satışa Öncülük Etti 

Ancak Cuma günkü ralliden Salı gününe kadar Yatırım Finansman üzerinden yapılan işlemler de dahil edildiğinde, İstanbul merkezli aracı kurumun hala 297 milyon liralık net hisse senedi alıcısı olması, müşterilerin sadece Cuma günü 1,5 milyar liralık alımların ardından riski azalttığını gösteriyor. Doğal afetten önceki son işlem günü olan o gün, endeks %5,2 yükseldi.

Gizlilik Kuralları

Yatırım Finansman’ın faaliyeti İstanbullu traderlar için efsane halinde. 2016’dan bu yana, önemli zamanlarda borsanın yönünü belirleyen bir dizi büyük bahisle herkesin uzun zamandır dilinde. Dolayısıyla Yatırım Finansman’ın gizemli müşterisine veya kimliği hiçbir zaman açıklanmayan müşterilerine “The Dude” olarak atıfta bulunmaya başladılar.

Yatirim Finansman Pazartesi günü Bloomberg’e verdiği demeçte, düzenlenmiş bir aracı kurum olarak, yerel ve uluslararası, bireysel ve kurumsal yatırımcılar adına gizli bir şekilde işlem gerçekleştirdiğini söyledi.

Aracı kurum, Bloomberg sorularına yanıt olarak e-postayla gönderdiği açıklamada “Sermaye piyasası düzenlemelerine uygun olarak, firmamız müşteri bilgilerinin ve işlemlerinin gizliliğine maksimum hassasiyet göstermektedir. Müşterilerimizin tüm alım ve satım işlemlerinde olduğu gibi bu işlemler için de karar aşamalarında hiçbir şekilde müdahale etme kabiliyetine sahip değiliz,” dedi.

İşlemler Durduruldu

Türkiye borsası, depremlerden iki gün sonra 8 Şubat’ta işlemleri askıya aldı ve o gün gerçekleştirilen işlemleri iptal etti. Önceki iki günkü sert kayıplar yaşanırken, borsanın kayıpları önlemek için harekete geçemeyecek kadar yavaş olduğu eleştirilerine yol açtı.

Ana muhalefet partisinin lideri Pazartesi günü borsa başkanlarını ve Sermaye Piyasası Kurulu’nu istifaya çağırdı. Bloomberg’in günün erken saatlerinde bildirdiğine göre, yetkililer şimdi borsanın kapanışını Çarşamba günü planlanan yeniden açılışından sonra uzatmayı düşünüyorlar.

Ülkenin güneydoğusundaki 10 şehrin önemli bir bölümünü tahrip eden depremlerden kaynaklanan ölü sayısı, Pazartesi günü itibariyle 40.000’e yaklaştı ve bu da onu modern Türk tarihinin en ölümcül doğal felaketi haline getirdi. Yerel bir işletme grubu, ekonomideki zararı 80 milyar doların üzerinde tahmin ediyor.

Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul, borsa işlemlerine yönelik herhangi bir soruşturma hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Algoritmik Ticaret

Yatırım Finansman’ın eski CEO’su Seniz Yarcan, 2016 yılında iş dünyası gazetesi Dünya’ya verdiği demeçte, anormal derecede büyük işlemlerin “bir yatırımcı değil, algoritmalarla işlem yapan büyük, yeni bir fon yatırımcı profili” olduğunu söyleyerek işlemler hakkında bazı bilgiler vermişti.

Yarcan, Borsa İstanbul’un Kasım 2015’te Nasdaq sistemine bir teknoloji yükseltmesiyle taşındıktan sonra bu tür algoritmik ve yüksek frekanslı yatırımcılara açıldığını söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler