Borsa
SABAH Raporu: FED’in tonu hâlen daha ‘şahin’: Dolar değer kazanıyor
Dün akşam FED’in 25-26 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantısının tutanakları açıklandı. Buna göre, üyelerin bazıları ekonomiyi fazla zorlamanın risklerini dile getirirken,…
Dün akşam FED’in 25-26 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantısının tutanakları açıklandı. Buna göre, üyelerin bazıları ekonomiyi fazla zorlamanın risklerini dile getirirken, birçok üyenin ise devam eden enflasyon riskine paralel daha fazla faiz artırımına ihtiyaç konusunda tavır sergilediği görüldü. Her ne kadar üyeler arasında duruş değişikliği olsa da, enflasyonla mücadele noktasında FED’in henüz ‘havlu atmadığının’ anlaşılması sonrasında dolar yeniden değer kazanmaya başladı.
Son günlerde yükseliş eğiliminde olan ABD 10 yıllık gösterge tahvil getirisi dün akşam FED sonrası %4,30 seviyesine kadar ilerleyerek neredeyse son 10 ayın en yüksek seviyesini test etti. Tahvil faizlerinin artması sonrasında ABD hisse senetleri kayıplarını genişletirken, risk iştahı denince akla gelen teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi geceyi %1,2 düşüşle tamamladı. ABD hisse senetleri ile ilgili, Fitch’in ABD’nin notunu indirmesi sonrasında olumsuz görüşümüzü bildirmiş, hisse senetlerine park edilmiş paranın bir miktar da olsa getiri anlamında yükseliş eğiliminde olan tahvil piyasasına yönelebileceğini belirtmiştik.
Karar ardından para birimleri cephesinde de doların değer kazandığını gördük. Doların piyasa kur olan sepet bazında DXY 103,6 seviyesine yükselmesi ile EURUSD paritesi 1,0865 seviyesine kadar gerilerken, kaygan bir zeminde ilerleyen JPY, teknik anlamda çok önemli bir seviye olan 145’in üzerine yükselmesi sonrasında dün akşam soluğu 146,40 seviyesinde aldı. Teknik mânâda yukarıda son dönemlerin zirvesi olan 152 seviyesine önem arz edecektir.
Faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı, yükselen tahvil faizlerinden olumsuz anlamda etkilenerek 1,900 doların altını test etti. Uzun bir süredir 29-30 bin bandındaki sıkıcı serüveninden kurtulamayan bitcoinin oynaklığı tarihi düşük seviyelere gerilerken, FED sonrası soluğu 28,500 seviyesinde aldı. Geçen hafta pek de anlam veremediğimiz üzere 88 doların üzerine yükselen Brent cinsi petrolün varil fiyatı da 83,5 dolar seviyesine geriledi. Bundan sonra ABD’de açıklanacak her türlü veri, FED’in eylül ortası düzenlenecek olağan faiz toplantısı öncesinde belirleyici konumda olacaktır.
Dün TCMB haziran ayı konut fiyat endeksi raporunu açıkladı. Buna göre endeks bir önceki aya göre %4,8 artış kaydederken, yıllık bazda nominal değişim %95,9 oldu. Daha büyük bir açıdan bakarsak, faiz indirimlerinin başladığı 2021 Eylül ayından bu yana Türkiye genelinde konut fiyat endeksi yaklaşık 5 kat artış kaydetti. Türkiye genelinde birim TL fiyat olarak baktığımızda medyan fiyatın 24,599 TL’ye ulaşırken, İstanbul’da 120m2 evin fiyatının 4,5 mio TL seviyesine yükseldiğini not edelim.
Türkiye cephesinde tek hayat belirtisi gösteren piyasa olan Borsa İstanbul dün günü %0,4 oranında yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksi %1,7 geriledi. Bankacılık sektörüne yönelik vergilerin artırılabileceği endişesinin XBANK endeksi üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz (hatırlayın geçen hafta İtalya örneği). Belki tekrar olacak ama, parasının enflasyona karşı erimesini istemeyen özellikle de küçük yatırımcı ne aldığından da bi haber borsaya akın etmesi ile momentum yukarı yönlü olsa da (faiz enflasyonun altında kaldığı sürece), endekste düzeltme hareketinin çok da uzak olmadığını düşünmeye devam ediyoruz! Son bir not daha paylaşmış olayım: borsada yatırımcı sayısı 5,64 milyona kişiye ulaşarak rekor kırdı!
Yeni gün başlangıcında, şahin olarak kabul edilen FED tutanakları, gerekse de açıklanan ‘tatsız’ makro ekonomik verilere paralel Asya piyasalarında hava bir miktar da olsun kararsız görünüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası 2,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sabah açıklanan taze verilere göre, Japonya’nın ihracatı (tıpkı Çin gibi) yaklaşık 2,5 yıldır ilk kez Temmuz ayında gerilerken, küresel bir durgunluk endişesinin ayak sesleri mi geliyor sorusunu da kendimize sormamıza neden oldu! Pandemi döneminde merkez bankalarının enflasyonun bir noktada şirazesinden çıkacağını bilmesine ve devasa bütçe açıkları rağmen, geldiğimiz noktada büyümenin motor ülkelerinden olan Çin ve Japonya’nın endişe veren dış ticaret verileri, YEN’de önlenemez değer kayıpları, Rusya ve Arjantin’de bitmeyen sorunları konuşmaya devam ediyoruz!
Bu sabah, ekonomideki ivme kaybının önüne geçmek adına Çin devlet bankalarının dolar satıp Yuan aldıklarını okuyoruz. Offshore Yuan 7,35 seviyesine gelerek neredeyse son 10 ayın en değersiz seviyesinden işlem görüyor. Çin Merkez Bankası’nın ekonomide görülen deflasyon kaygısı ve dış ticaret verilerinin gerilemesi sonrasında art arda teşvik paketleri açıkladığını da not edelim.
Her hafta perşembe günü olduğu üzere bugün de TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini yakından takip edeceğiz. Makro cephede ise ABD işsizlik maaş başvuruları ve ABD Philadelphia FED endeksi takip edilebilir.
Kıbrıs İktisat Bankası bülteninden alıntıdır
Yazar: Emre Değirmencioğlu