Sosyal Medya

Borsa

SABAH Bülteni: Yılın son demleri. Likidite düşük; piyasa hareketleri sert!

Tahvil cephesinde ise 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %27 seviyesine kadar geriledi (geride bıraktığımız hafta %30 seviyesinde idi). Yabancı ilgisinin yavaş da olsa artmaya başladığını not edelim. USDTRY kuru ise kamu kontrolünde psikolojik 29,00 seviyesinin kıyısında işlem görmeye devam ediyor.  

SABAH  Bülteni:  Yılın son demleri. Likidite düşük; piyasa hareketleri sert!

Yılın son demleri. Likidite düşük; piyasa hareketleri sert! Gözler JOLTS raporunda

  • Küresel mali piyasalarda dün günün en çok konuşulan enstrümanı sarı metal oldu. Son haftalarda, özellikle de FED’in faiz indirimlerine 2024 yılında başlayacağı beklentisi ile kuzeye doğru yönelen (faiz getirisi olmayan) altın, beklentimize paralel, 3 kez test ettiği 2,070 dolar seviyesinin üzerinde Cuma günü haftalık kapanış yapması ardından dün sabah erken saatlerde, yılsonu etkisi ile likiditenin de düşük olduğu Asya işlemlerinde, 2,135 usd/ons seviyesine kadar yükseldi.
  • 2,075 dolar ötesinde yani keşfedilmemiş sularda kuvvetle muhtemel zarar kes niteliğinde işlemlerin de tetiklenmesi ile yaşanan dünkü hareketin şimdilik devamı gelmedi. Sabah erken saatlerde yaşanan patlayıcı yükseliş, günün geriye kalan kısmında bambaşka bir görünümü büründü: altın fiyatı serbest düşüşe geçerek 2,020 dolar seviyesine kadar geriledi. Günlük grafiklerde yaşanan 2,135 – 2,020 dolar hareketinin aralığı neredeyse %6! Altının keşfedilmemiş sularda dün kaydettiği büyük çaplı hareket boyutunu şimdilik göz ardı ederek, yılın son günlerinin atlatılması ardından yönün hâlen daha yukarıya olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

  • Dün sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri hâlen daha enflasyonla mücadelenin zorlu bir patikada ilerlediğini gösterdi. Sayıların dili ile konuşursak, Kasım ayında tüketicinin enflasyonu (TÜFE) aylık %3,3, yıllık ise %62 artış kaydederken, üreticinin enflasyonu ise (ÜFE) aylık %2,8, yıllık olarak ise %42,3 oranlarında arttı. Kontrol edilebilir enflasyon olarak takip ettiğimiz enerji, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünler ve altın hariç baktığımız özel kapsamlı çekirdek enflasyon (C endeksi) bir önceki yılın aynı ayına göre %69,89 artış kaydetti! Çekirdek göstergeler, enflasyonist eğilimin manşet rakamın gösterdiğinden daha ciddi olduğunu yansıtıyor!
  • Türk mali piyasalarının görünümünde yaşanan iyileşmenin devam ettiğini söylemek gerekiyor. Yabancı indinde Türkiye’nin risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede işlem görürken, son haftalarda bankacılık hisseleri önderliğinde ciddi bir ralli yaşanıyor. Teknik mânâda ön plana çıkan 7,350 endeks seviyesini aşağı yönlü kıramayan (BİST-Banka endeksi) XBANK, son 20 günde %22 yükseliş kaydetti. Tahvil cephesinde ise 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %27 seviyesine kadar geriledi (geride bıraktığımız hafta %30 seviyesinde idi). Yabancı ilgisinin yavaş da olsa artmaya başladığını not edelim. USDTRY kuru ise kamu kontrolünde psikolojik 29,00 seviyesinin kıyısında işlem görmeye devam ediyor.
  • Yurtdışı cephede ise her ne kadar bültenimizi altın ile açmış olsak da, direnişin parası bitcoin ilk hedef seviyemiz olan 42,200 seviyesine kadar geldi. Her ne kadar aşırı alım bölgesine geçsek de, bir sonraki durağın 48,545 seviyesi olacağını düşünüyoruz. Faiz getirisi olmayan altın ve bitcoin gibi enstrümanların panzehiri malûm ABD tahvil faizleri. 10 yıllık gösterge ABD tahvil getirisinin son 7 haftada %5 seviyesinden %4,20 seviyesine kadar gerilemesi ve 2024 yılına yönelik FED’den beklenen 125 baz faiz indirimi de birlikte düşünülürse, altın, bitcoin ve hatta hisse senetleri için çok da olumsuz konuşmamızı gerektiren bir senaryo olmadığını düşünüyoruz.
  • ABD’de bugün günün ikinci yarısında açıklanacak JOLTS (iş olanakları) istihdam verisi önemle takip edilecektir. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde öncü nitelikte olan JOLTS verisinin piyasa beklentileri dışında kalması, yılın bu son demlerinde piyasa etkisi yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlama, sabah saatlerinde Çin’de açıklanan PMI verilerinin kuvvetli gelmesine rağmen Asya’da kırmızı rengin genele yayılarak hâkin olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1, Hong Kong borsası ise neredeyse %2 aşağıda işlem görüyor. Dün geceyi düşüşle tamamlayan ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de kırmızı renk gözümüze çarpıyor. Veri akışında bugün dünya genelinde hizmet sektörü PMI verilerinin de takip edileceğini not edelim.

Enflasyonda katılık devam ediyor

Enflasyonda katılık yani (inertia) hâlen daha en büyük mevzuu olarak ön plana çıkıyor. Beklentinin tam olarak düzelmemesi, fiyatlara da yansımaya devam ediyor. Bu nedenle uzun bir süre alacağı kesin görünse de, enflasyonla mücadeleden taviz verilmeden (sıkı para politikası) uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Hâliyle talebin önünü kesmek için de TCMB’nin bu ay da politika faizini 250bps artırarak %42,50 veya belki de %45,00 seviyesine kadar getirerek duracağını, gerekli görülmesi hâlinde ise 2024 yılında ilave faiz artırımlarının da olabileceğini düşünüyoruz.

17017535764447efd7ece01fd62c15bc2bfd7bce5d_1_1200.jpg

Bitcoin

Direnişin parası bitcoin ilk hedef seviyemiz olan 42,200 seviyesini dün test etti. Teknik bir bakış açısıyla, her ne kadar aşırı alım bölgesine gelsek de, bir sonraki durağın 48,545 seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Faiz getirisi olmayan altın ve bitcoin gibi enstrümanların düşen faiz ortamında (2024 yılına yönelik FED’den beklenen 125 baz faiz indirimi ile birlikte düşünülürse) potansiyel sergilediklerini düşünmeye devam ediyoruz.

 

Kıbrıs İktisat Bankası sabah bülteninden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler