Borsa
Gelişen Piyasalardan kaçış var, fonlar Çin yerine Wall Street’e dönüyor
Bank of America’nın Salı günü yayınlanan ve basında çok yakından takip edilen aylık fon yöneticileri eğilim anketine göre, küresel fon…
Bank of America’nın Salı günü yayınlanan ve basında çok yakından takip edilen aylık fon yöneticileri eğilim anketine göre, küresel fon yöneticileri ABD hisse senetlerine yığılırken, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinden en hızlı çıkışı gerçekleştirdi.
Nerdeyse $700 milyar fon yöneten 200’den fazla kişinin katıldığı ankette ABD hisse senetlerine yapılan portföy tahsisi Eylül ayında 29 puan artarak (ortalamaya göre) 22 puan düşük ağırlıktan 7 puan fazlaya yükseldi; bu, 13 ayda ilk dağılım artışıydı.
Bu arada gelişmekte olan piyasalara yapılan tahsis 25 puan düşerek net %34’lük fazla ağırlıktan, net %9 fazla ağırlığa geriledi bu, geçen Kasım ayından bu yana en düşük pozisyon oranı olarak gerçekleşti.
S&P 500 SPX bu yıl %17 oranında değer kazanırken, iShares MSCI Emerging Markets ETF’si sadece %3 oranında artış gösterdi.
Gelişmekte olan piyasalardan çıkış Çin’e odaklanmış görünüyor. Ayrı bir soruda, önümüzdeki 12 ayda daha güçlü bir Çin ekonomisi bekleyenlerin net yüzdesinin sıfır olduğu ortaya çıktı; bu oran Şubat ayındaki %78’di!
Çin ekonomisine bakışta iyimserlik, Beijing’in Kovid-19 kısıtlamaları kaldırmasından öncesinde olduğundan daha düşük.
Bununla birlikte, fon yöneticileri Çin’e karşı herkesin aynı bahse girdiğinin farkında gibi görünüyor; Çin hisse senetlerini satmak, yeni teknoloji alımı ardından ikinci en sık yapılan trade.
Daha genelde fon yöneticilerinin riskli varlıklara bakışı değişim göstermedi. Nakit tahsisi Ağustos ayındaki %4,8’den hafif bir artışla %4,9’a yükseldi; banka bunun normal %4 ila %5 aralığının üst ucunda olduğunu ancak Ekim 2022’deki %6,3’ten düşük olduğunu söylüyor.
Ankete katılanların üçte ikisi küresel ekonomi için yumuşak bir iniş beklerken, yüzde 21’i sert iniş ve sadece yüzde 11’i “resesyon yok” senaryosuna göre pozisyon alıyor.
Fon yöneticileri, ABD hisse senetlerine yapılan büyük para tahsisine karşın, tahviller yanı sıra sağlık ve kamu hizmetleri gibi savunma amaçlı hisse senedi sektörlerine de hâlâ çok fazla ağırlık veriyor. GYO’lar, hisse senetleri ve avro bölgesi pozisyonları ortalamanın altında.
International Institute for Finance’nin aylık raporunda, Çin hisse senetlerinin ağustos ayında gelişen piyasalardan yabancı sermaye çıkışına öncülük ettiği belirtiliyor.
Gelişmekte olan piyasalar için büyük ümitlerle başlayan yılda Çin’in büyümesine ilişkin endişelerin hisse senetlerine de yayılmasıyla, yabancı yatırımcıların ağustos ayında 15,5 milyar dolar çekmesiyle Çin hisse senetleri rekor bir darbe aldı; bu bir yılın en büyük aylık çıkışıydı.
Uluslararası Finans Enstitüsü’nün aylık raporu, yerleşik olmayanların Çin hisse senetlerinden 14,9 milyar dolar para çektiğini gösterdi; bu 2015’den bu yana kayıtlardaki en büyük aylık çıkış olurken, Çin tahvillerinden de 5,1 milyar dolarlık çıkış görüldü.
Yatırımcılar, Çin’in ekonomik büyümesi ve hükümetin Temmuz ayı sonunda yeni teşvik önlemleri almaması nedeniyle kaçıyor; zira hükümet, gelir dağılımındaki adaletsiziği tamir etmenin hızlı büyümeden daha önemli olduğuna karar verdi. Emlak sektöründeki yeni çalkantılar yatırımcıların olumsuz havasını artırdı.
Global MSCI hisse senedi ve gelişmekte olan piyasa FX endeksleri, Ağustos ayında Şubat ayından bu yana en büyük aylık düşüşlerini bildirdi.
IIF ekonomisti Jonathan Fortun’a göre, gelişen piyasalardan çıkışlar “(Çin’in) ekonomik zorluklarının şiddelteneceği ve ekonomi yönetiminin yavaşlamayı durdurmaya yönelik tedbirler alacağına ilişkin şüpheleri” vurguluyor.
Çarşamba günü erken saatlerde Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi, Çin hisse senetlerine ilişkin önerisini düşürdü. Varlık yönetimi devi ABD’nin büyüme tahminlerini yükseltirken Çin’inkini düşürdüğünü söyledi.
Geçtiğimiz ay Çin’den hisse senedi çıkışı Eylül 2022’den bu yana en yüksek rakam olan 6,6 milyar dolar olurken, Çin dışında borçlanma senetlerine yatırım 11,1 milyar dolar artış kaydetti.