Borsa
Banka hisseleri düşerken, altın ve bitcoin el ele yükseliyor
Yoğun bir o kadar da volatil bir haftayı geride bırakıyoruz. Bankacılık krizi ile oturup kalktığımız haftada, hâlen daha endişeler devam…
Yoğun bir o kadar da volatil bir haftayı geride bırakıyoruz. Bankacılık krizi ile oturup kalktığımız haftada, hâlen daha endişeler devam etse de, önde gelen büyük merkez bankaları, dünyanın dört bir yanında enflasyonun en önemli öncelikleri olduğunu söyleyerek faiz artırmaya devam etti. Avrupa Merkez Bankası 50 baz puan, İsviçre, İngiltere, Avustralya ve, Norveç merkez bankaları ise 25 baz puan faiz artırırken, gelecekte faiz artırımlarının gerekli olabileceğinin de altını çizdiler.
Amiral gemi FED’den bir kez daha 25 baz puan faiz artırımı, sonrasında duracağı ve bu yıl faiz indirimine gideceği piyasalar tarafından beklense de, FED bunun aksini iddia ederek bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ima ederek piyasa ile arasında var olan uçurumu daha da genişletti. Beklenti yönetiminin bozulması sonrasında piyasa bildiğini okuyarak dolar satıp riskli varlıklara yönelmeye başladı. Piyasalar açık bir şekilde FED’e inanmıyor.
FED Başkanı Powell kadar Hazine Bakanı Yellen’ın bu haftaki açıklamaları da bankacılık krizinde var olan endişeleri artırdı. Çarşamba akşamı Powell ile aynı dakikalarda konuşan Yellen, paniğin azalmaya başladığı bir noktada sigortasız mevduatlara (büyüktür USD 250k) güvence vermeyiz demesi ABD’de banka endeksinin sert bir şekilde gerilemesine neden oldu. Yellen, her seferinde ince bir mesaj değişikliğiyle Amerikalılara ABD bankacılık sisteminin güvenli olduğu konusunda güvence vermek amacıyla Perşembe günü bir hafta içinde dördüncü kez mikrofon karşısına geçse de, Yellen’in çıkışı, paniği artırmaktan ve bankaları yeniden baskı altına almaktan başka bir işe yaramadı. Bölgesel bankalardaki yatırımcılar âdeta çıkışa koşarken, son 1 ayda First Republic Bank %90 , PacWest %64 , Western Alliance %55 , Zions Bank ise %42 geriledi!
ABD’de bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların gölgesinde, Hazine Bakanı Yellen ağız değiştirerek gerekirse tüm mevduata güvence veririz dedi. ABD borsaları geceyi sınırlı yükselişle tamamlarken, ABD banka endeksi KBW dün geceyi de düşüşle tamamladı. Hatta bir adım daha geriye gidersem, son 1 ayda düşüş %33 seviyesinde gerçekleşti. Hazır Avrupa’dan söz etmişken, dün de Credit Suisse’den sonra kıta Avrupası’nın bir diğer sorunlu bankası olan Deutsche Bank’ın risk priminde sert bir yükselişe tanıklık ederken, hisse senedi fiyatı da benzer bir şekilde sert geriledi. Bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların bulaşıcılık arz etmesi ile bünyesi zayıf bankalar baskı altında kalmaya devam ediyor.
Bankacılık hisseleri düşmeye, piyasaların korku endeksi, altın ve bitcoin el ele yükselmeye devam ederken, yatırımcıların güvenlik istemeleri ile tahvillere olan talep de arttı. ABD’de 2 yıllık tahvilin getirisi 2 hafta önce %5,1 seviyesinden dün yeniden %3,8 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı beklentimize uygun bir şekide yükselmeye devam ederken, yeniden psikolojik 2,000 dolar seviyesine geldi. Üst üste 2. haftanın da 1,955 – 1,960 seviyesindeki kritik direncin üzerinde kapanması, teknik mânâda altın için olumlu bir gelişme olacaktır. İlk etapta 2,070 dolar zirvesinin test edilmesini bekleyeceğiz. Benzer bir şekilde, 28,200 dolar seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış Bitcoin’i 35-36bin dolar seviyesine taşımasını bekliyoruz.
Dün Türkiye cephesinde ise TCMB beklenildiği üzere politika faizini sabit tutarken, USDTRY kuru bebek adımları ile de olsa yükselmeye devam etti. Altının ons fiyatında yükseliş ile gram bazında altın 1,220 TL ile rekor seviyelerde salınmaya devam etti. Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB ve BDDK bültenlerine göre, 17 Mart ile biten haftada, TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 126,9 milyar dolara yükseldi. Elbette Suudi Arabistan’ın TCMB’ye yatırdığı 5 milyar dolar mevduat ve altın fiyatlarındaki sert yükselişin etkisi göz ardı edilmemelidir. Not edelim ki, TCMB’nin Azerbaycan ve Suudi Arabistan’dan mevduat olarak aldığı borçların yanı sıra, Katar, BAE, Çin ve Güney Kore ile swapları var. Öte yandan, KKM stoku 17 Mart haftasında 36,3 milyar TL daha artış kaydetti. KKM’ye örtülü faiz artırımı gelmesinden sonra son 10 haftada KKM stoku 13,3 milyar dolar artış kaydetti.
ABD bankacılık endeksi geceyi düşüşle tamamlerken, ana endeksler geceyi küçük de olsa yükselişle tamamladı. Haftanın son iş gününde ise, Asya borsaları, bankacılık istikrarı endişelerinin Wall Street’i etkisi altına almasıyla geriledi. Asya bölgesinin genelinde hâkim renk kırmızı. Japonya’nın imalat faaliyeti Mart ayında art arda beşinci ayda da daralması, gösterge endeks Nikkei üzerinde baskı kurdu.
Mali piyasaların gündeminde bugün günün ilk yarısında İngiltere’de perakende satışlar, Almanya ve Euro Bölgesi imalat PMI, günün ikinci yarısında ise ABD dayanıklı mal siparişleri takip edilebilir.
iktisatbank.com