İris Cibre: Orman Kanunu der ki; büyük balık küçük balığı yer
31 Ağustos 2022Ormanda konu kaslar, dişlerinizin büyüklüğü ve bazen de sürat ile ilgilidir. Kaslar ve dişleriniz ne kadar büyükse o kadar çok beslenir, o kadar refah ve sağlık içerisinde yaşarsınız.
Ülkemizde artık orman kanunları mevcut. Borsasından iş dünyasına kimin dişleri ve kasları büyükse o çok daha büyük zenginlik içerisinde yaşıyor. Burada diş ve kastan kastım para ve nüfuz gücü.
Ucuz krediden faydalanmak için paranız ve daha da ucuz istiyorsanız nüfuzunuz olmalı. KKM bedava opsiyon nimetinden faydalanmak için birikiminiz olmalı, iş kurdunuz hızla para kazanmak istiyorsanız yine nüfuzunuz olmalı, işyerinizde bolca köle çalıştırmak istiyorsanız paranız ve bir kaç tanıdığınız olmalı…
Ülkemiz 2022 2. çeyrekte 7.6% büyüdü. Global ortalamanın ve yabancı yatırımcı ve kuruluşlarının beklentilerinin üzerinde bir büyüme bu. Neden biliyor musunuz? Çünkü dünya hala ülkemizde gerçekleşen enflasyonu, servet aktarımını açıklanan rakamlar dolayısıyla tam kavramış değil bu yüzden de tahminlerde genelde yanılıyorlar. Enerji ve ithalata bağımlı ülkemizde kurun örtülü müdahaleler ve örtülü sermaye kontrolleri ile bu seviyede kalabildiğini görüyorlar fakat enflasyonu, işsizliği yaşayan bilir, rakamlar gerçekleri göstermiyor. Ama her zaman değil, biz yine de bir yerlerden çıkarabiliyoruz hissettiğimiz rakamları…
Mesela, Hane Halkı tüketimi geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla 125% artmış. İşgücünün geliri dramatik biçimde düşerken bu nasıl olabilir derseniz ben de enflasyon derim. Tüik’in açıkladığı 80% enflasyona karşılık hane halkı harcamalarının 125% artmasının bana göre başka bir açıklaması yok. Ne tesadüftür ki sabit sermaye oluşumu da aynı oranda 126% yükselmiş. Sermayenin hasıla içindeki payı 1 senede 334% artarken işgücünün hasıladaki payı 66% artmış. Sermayenin hasıladaki payı 54% iken işgücü gelirinin payı 25.4% seviyesinde. Bu görüntü tam anlamıyla halkın harcarken enflasyonun altında ezildiği, ödeme alırken ise bir kısmını sermayeye kaptırdığının resmi…
TÜİK’in enflasyonu doğru ve şeffaf açıkladığını varsayarak dahi yaptığımız bu inceleme aslında durumun vahametini göstermiş olmuyor. Türlü yeni kararlarla artık tam anlamıyla şeffaflıktan uzak enflasyon datasının hepimiz çok daha yüksek olduğunu hissediyoruz, biraz önce açıkladığım bazı rakamlar ve yıllık 110% artan kredi kartı harcamaları ile de bunu açık bir biçimde görüyoruz.
Sözün özü nedir biliyor musunuz?
Artık orman kanunu var ekonomide, büyük dişler biz çalışanların cebini sürekli ısırıyor ve buna yol veren tam da ekonomi yönetimi. Yani refahımızı artırması, adaletli gelir dağılımını sağlaması gereken ekonomi yönetimi vahşi hayvanı çiğ etle besliyor…