Döviz
Nebati’den gıda sektörüne fiyatları indirin baskısı: Gıda fiyatlarını ne yükseltiyor? Polisiye önlem neden işe yaramaz?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Nebati, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Politikalarımızın merkezine…
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.
Bakan Nebati, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Politikalarımızın merkezine aldığımız, en temel önceliğimiz olan enflasyonla mücadele kapsamında gıda sektöründe faaliyet gösteren yem, kırmızı et, beyaz et ve yumurta üreticisi firmaların temsilcileri ile bir araya gelerek yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
Nebati, “Vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldırmak amacıyla uyguladığımız KDV indirimlerine ek olarak firmalarımızın da fiyat politikalarında cesur adımlar atması konusunda mutabık kaldık. dedi.
Bakan Nebati, fiyatlardaki dalgalanmaların önüne geçmek ve istikrara kavuşmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. (Dünya)
Gıda fiyatlarını ne yükseltiyor? Polisiye önlem neden işe yaramaz?
Türkiye’de gıda fiyatları enflasyonu %89,1 ile dünya ortalamasının üç katı civarında. Fiyatlardaki hızlı artış üretimin ithal girdi bağımlılığı kadar AKP hükümetinin yanlış tarım politikalarının da sonucu. Küresel ısınma, Ukrayna işgali ve Türkiye’ye has üretim, verim, gıda zinciri kaynaklı sorunlar gıda fiyatlarını yükseltmekte. Yaz sonunda üç haneli gıda fiyatları enflasyonu kaçınılmaz görünüyor.
AKP hükümetinin yanlış para politikası ile TL’ye değer kaybettirilmesi bu yapı içinde ithal olan tarımsal üretim girdilerini de ilaç, gübre, mazot ve tohum başta olmak üzere çok yükseltiyor. Tarımsal girdi fiyatları yıllık enflasyonu Şubat 2022 itibarıyla %81’de ve TL’nin değer kaybına bağlı olarak daha da yükselme eğiliminde.
Tarımsal ithalata ayrılan kaynakların çiftçiye destek olarak dönmeyişi da yapılan temel hatalardan. Konut sektöründe müteahhitlere verilen son 20 milyar TL’lik destek gibi kaynakların tarımsal üretime verilmesi öncelikli olması gerekirken, yapılmıyor.
Bakan Nebati’nin üretim kaynaklı, tarım politikası kaynaklı ve para politikası kaynaklı gerçek sorunları görmezden gelerek temel gıda ürünlerinde fiyatların indirilmesi yönünde yaptığı baskıların ise başarıya ulaşma şansı bu nedenlerle yok.
Yaz aylarında bu sene gıda fiyatlarının yükselmeye devam edişine tanık olacağız dolayısıyla.
GA.