Borsa
Koza Altın: AL/ Yükselme potansiyeli yüzde 34
Koza Altın için %34 getiri potansiyeli ve hisse başına 232 TL hedef fiyatımızla AL tavsiyesi veriyoruz. Şirketin, geliştirme aşamasındaki madenlere…
Koza Altın için %34 getiri potansiyeli ve hisse başına 232 TL hedef fiyatımızla AL tavsiyesi veriyoruz. Şirketin, geliştirme aşamasındaki madenlere olan yatırımlarına
hız vermesi orta uzun vadede şirket hisseleri için katalizör olabilir.
Mevcut madenlerin kısıtlı rezerv ömürleri nedeniyle değerlemeye katkıları sınırlı.Koza Altın için hesapladığımız toplam değerin sadece %28’i faaliyet gösteren
madenlerin kalan rezervlerini dikkate alarak yaptığımız İNA analizinden gelmekte. Temettü dağıtımı sonrasında elindeki nakit varlıkların payı % 26 olup, rezerv opsiyon yöntemi ile değerlediğimiz, mevcut madenlerdeki kaynaklar ve henüz geliştirilme aşamasında olan madenlerdeki rezerv ve kaynaklar ise toplam değeri ise % 45’ ini oluşturmakta. Benzer şirketlerin FD / FAVÖK ve F/K oranlarını kullanarak yaptığımız çarpan analizi de hedef değer hesaplamamıza düşük bir ağırlık ile dahil etmekteyiz.
Şirket değerinin önemli bir kısmının ileriki dönemde geliştirilecek madenlerden geliyor olması çarpan değerlemesini aşağı çeken en önemli faktör. Mevcut madenlerin geriye kalan kaynak rakamlarını ve geliştirme aşamasında olan madenlerin rezerv ve kaynak rakamlarını kullanarak yaptığımız rezerv opsiyon değerlememiz başta, altın fiyatları, üretim ve yatırım maliyetleri, kaynakların üretime dönüşme oranları ve çıkartma süreleri olmak üzere birden fazla varsayıma dayanmakta. Bu varsayımlarda meydana gelebilecek yukarı veya aşağı yönlü değişimler değerlememiz için çift taraflı risk oluşturuyor. Ayrıca henüz arama faaliyetleri sürdürülen sahalarda bulanabilecek yeni rezerv ve kaynaklar, mevcut kaynaklardan rezerv kategorisine olası geçişler de ilave yukarı potansiyel yaratabilir.
Son olarak şirketin sermaye yapısında olası bir değişiklik, yeni ortağın arama, çıkartma ve yatırım faaliyetleri ve maliyet yönetimi konularında farklı stratejilere yönelmesi, yeni maden yatırımlarını hızlandırması da mevcut varsayımlarımızdan sapmaya yol açabilir. Altın fiyatları ve zayıf TL şirketin karlılığını destekliyor. Ons altın fiyatlarındaki yükseliş ve TL’de ki değer kaybı şirketin faaliyet karlılığını destekliyor. Yılın ilk altı aylık döneminde 2021 yılına kıyasla ons başına parasal maliyetler dolar bazında yalnızca %5 artış göstermiş durumda. Tenör oranı yüksek sahalarda üretim yapılması ve TL maliyetlerin dolar bazında gerilemesi üretim maliyet artışlarını sınırlayan ana unsurlar olarak öne çıkıyor. Ayrıca, üretim miktarındaki düşüş çıkarılan altının tenöründeki artış ile kompanse ediliyor. Birim bazda nakit maliyetlerdeki artışta şirketin sosyal sorumluluk kapsamında yaptığı bağışlar da etkili oluyor. Bağışlardan arındırılmış olarak baktığımızda, 2022 yılında ons başı nakit maliyetler %21 azalıyor.
İş Yatırım