Genel
Gelecek Varlık’ın ilk 6 aydaki toplam yatırımı 143,6 milyon TL
Varlık yönetim sektörünün lider kuruluşu Gelecek Varlık, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 59,1 artırdığı tahsilatını 500…
Varlık yönetim sektörünün lider kuruluşu Gelecek Varlık, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 59,1 artırdığı tahsilatını 500 milyon TL’ye taşıdı. Gelecek Varlık, bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacakları için yılın ilk 6 ayında 144 milyon TL daha yatırım yaptı. Bugüne kadarki toplam yatırım tutarı 2,3 milyar TL’ye ulaşan şirketin yeni yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Gelecek Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan, “Türk bankacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesine verdiğimiz katkıyı bu yıl uluslararası alana da taşıdık ve yabancı portföy alımıyla sektörümüzde bir ilki daha başardık” dedi.
Yılın ilk yarısında, bankacılık sektörünün 635,9 milyon TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacağını devralan Gelecek Varlık’ın toplam anapara alacağı 19,3 milyar TL’ye yükseldi. Bugüne kadar 560 binden fazla müşterisini finansal özgürlüğüne kavuşturan şirketin, yılın ilk yarısı sonunda borcunu çözümlediği müşteri sayısı 34 bine ulaştı. FAVÖK’ü ilk 6 ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,6 artışla 318,5 milyon TL’ye çıkan Gelecek Varlık, bu dönemdeki net kârını ise yüzde 99,7 oranında artırarak 190,2 milyon TL’ye taşıdı.
“Yurtdışındaki tahsili gecikmiş alacaklara da yatırım yapmayı hedefliyoruz”
Yıl için belirledikleri hedeflere uygun şekilde seyreden mali göstergelerinden aldıkları güçle yatırımlarına devam ettiklerini belirten Gelecek Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan şunları söyledi:
“Türk bankacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesine verdiğimiz katkıyı, yılın ikinci çeyreğinde uluslararası alana da taşıdık ve gerçekleştirdiğimiz yabancı portföy alımıyla sektörümüzde bir ilki daha başardık. Yurtdışındaki 33,1 milyon dolar ve 6 milyon euro anaparaya sahip ticari nitelikli alacak portföyünün şirketimize devir ve temlik edilmesine ilişkin imza süreci tamamlandı. Bu iş birliği, Gelecek Varlık’ı sadece ülkemizde değil, Avrupa’da ve bölgesel düzeyde tahsili gecikmiş alacaklara yatırım yapan bir şirket yapma çalışmalarımızın ilk adımıydı. Ülkemizde; varlık yönetim şirketlerinin fon kurmasına, alacakları bu fonlara devredebilmesine ve yabancı yatırımcıların bu fonlara yatırım yapmasına uygun bir altyapı var. Uluslararası iş birliklerimizi daha da geliştirmeyi ve yabancı yatırımcıların da sektörümüze olan ilgisini artırmayı istiyoruz.”
“6 ayda 34 bin kişi daha finansal özgür”
Türkiye’de toplam büyüklüğü 570 milyar TL’yi aşan yakın izlemedeki kredilerin, tahsili gecikmiş alacağa dönüşmeden çözümlenmesinin bankacılık sistemine büyük katkı vereceğine inandıklarını belirten Ünlüdoğan şunları söyledi:
“Kredi kullanan hiç kimse, aksayan ödemeleri nedeniyle sorun yaşamayı ve yeni finansmana erişimini kısıtlayacak bir iz bırakmayı istemez. Bankalar ise her dönem aktif kalitelerini iyileştirmeyi ve donuk kredi stokunu azaltmayı hedefler. Bu alanda hem borçluların hem alacaklarının ihtiyaçlarına uygun çözümü, varlık yönetimi şirketlerimiz üretiyor. Gelecek Varlık olarak, yılın ilk yarısında 34 bin müşterimizi daha finansal özgürlüğüne kavuşturduk ve bu sayı her geçen gün artıyor.”
Gelecek Varlık hakkında:
Gelecek Varlık başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun temizlenmesine, hem de borçların yeniden yapılandırılmasına olanak sağlama amacıyla 2005 yılında Fiba Grubu iştiraki olarak kurulmuştur. PwC Türkiye tarafından hazırlanan sektör raporuna göre, Gelecek Varlık toplam yatırım tutarı, satın alınan anapara ve tahsilat büyüklüğü ile varlık yönetimi sektöründe lider konumdadır. Gelecek Varlık, bugüne kadar 560 binden fazla gerçek/tüzel kişinin borçlarını sonlandırmış, gerçek ve tüzel kişilerden yaklaşık 1,7 milyon kişinin borcuna çözüm üretme hedefiyle 2,3 milyar TL yatırım yapmıştır.