Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye hazır giyim sektörünü Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor

Pandemi döneminde tedarik zincirindeki kırılmaya bağlı olarak Uzakdoğu’daki rakiplerine karşı avantajlı konuma geçen Türkiye, söz konusu avantajını maliyetlerin artması nedeniyle…

Türkiye hazır giyim sektörünü Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor

Pandemi döneminde tedarik zincirindeki kırılmaya bağlı olarak Uzakdoğu’daki rakiplerine karşı avantajlı konuma geçen Türkiye, söz konusu avantajını maliyetlerin artması nedeniyle Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor.

Türkiye’de hızla artan maliyetler, Mısır, Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinin ön plana çıkmasına yol açtı. Türkiye’nin yanı sıra Çin’den de birçok şirket, bölgeye yatırım için düğmeye bastı.

Türkiye’de üretim maliyetlerinde yaşanan artış hazır giyim üretimini Kuzey Afrika ülkelerine kaydırıyor. Salgında tedarik zincirindeki kırılmaya bağlı olarak Uzakdoğu’daki rakiplerine karşı avantajlı konuma geçen Türkiye, söz konusu avantajını Kuzey Afrika ülkelerine kaptırma riskiyle karşı karşıya.

Lojistik olarak Türkiye ile benzer konumda olmalarının yanı sıra daha düşük maliyetler ve ABD ile serbest ticaret avantajı da bulunan Mısır, Fas ve Cezayir gibi ülkeler, hazır giyim ihracatını hızla artırmakla birlikte özellikle fast fashion’da da Türkiye’nin payından kapmaya başladı. Gelişmeler üzerine Türk şirketleri de Mısır gibi ülkelerde var olan yatırımlarına yenilerini ekledi.

Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, Mısır’da ikinci yatırım kararını açıklamasının ardından TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da önümüzdeki günlerde yatırım ortamını yerinde incelemek için Mısır’a gideceğini açıklayan isimlerden biri. Öte yandan Çin’in de Mısır’da tekstil ve aksesuar alanında yatırım için toprak alması üzerine TOBB, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) itirazlarda bulundu.

Türk şirketi Sektör temsilcilerine göre son dönemde özellikle Mısır’ın ön plana çıkmasının en önemli nedenleri arasında düşük enerji ve işçilik ücretlerinin yanı sıra, su kaynaklarının fazla olması ve ABD ve AB ile serbest ticaret anlaşması olarak öne çıkıyor. Dünya’dan Yener Karadeniz’in haberine göre başta denim olmak üzere hazır giyimde birçok şirket, ülkeye yatırım için gitmeye devam ediyor.

Ülkede hali hazırda çok sayıda Türk hazır giyim markasının üretim tesisi bulunuyor. Bunlar arasında LC Waikiki’den Eroğlu Giyim’e Doteks’ten Yeşim Tekstil’e kadar birçok dev yer alıyor. Hatta Yeşim Grup’un ülkedeki tesisi Jade Tekstil, üst üste üçüncü kez Mısır’ın en büyük hazır giyim- konfeksiyon ihracatçısı ünvanını elinde bulunduruyor.

“Türkiye’de son dönemde enerji ve işçilik maliyetleri çok hızlı bir şekilde arttı. Bu da Uzakdoğu ile rekabetimizi olumsuz etkiledi. Yatırımlar durma noktasına geldi. Bu nedenle de Mısır’a bir kayış söz konusu. Hali hazırda orada birçok firmamız üretime devam ederken, birçok firma da yeni yatırım kararı aldı. Diğer sektörlerde de benzer bir durum söz konusu.

İşçilik Mısır’da Türkiye’nin yarı fiyatı. Enerji maliyeti nispeten daha düşük. Enflasyonist baskı ve devalüasyon da az. Daha önceki dönemlerde 1 dolar 18 Mısır Paundu idi şimdi 19,5-20’lerde. 1 TL, 5 Mısır Paundu idi şimdi birebir hale geldi. Üstelik AB pazarına da daha yakın. Bu nedenle Mısır’a yatırım fırsatı değerlendiriliyor.”

 

 

 

 

kara.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler