Genel
Resesyon endişeleri lojistik sektörü üzerinde baskı oluşturuyor
Yurt içinde takvim etkisinden arındırılmış ihracat miktar endeksi Mayıs ayında yıllık bazda %1,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks…
Yurt içinde takvim etkisinden arındırılmış ihracat miktar endeksi Mayıs ayında yıllık bazda %1,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks aylık bazda %9,3 geriledi. Aynı dönemde ithalat endeksi yıllık bazda %4,9, aylık bazda %4,4 yükseldi. Dış ticaret hacminde kaydedilen yükseliş, lojistik sektörünün faaliyetlerini olumlu etkilemeye devam etti.
Öte yandan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) verilerine göre, İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Haziran ayında 51,8 ile Şubat 2021’den bu yana en düşük düzeyinde gerçekleşti. Küresel ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlama sinyallerinin dış talep üzerinde beklenen olumsuz etkileri bu gelişmede etkili oldu. Haziran ayında Baltık Kuru Yük Endeksi de aşağı yönlü bir seyir izledi. Resesyon endişeleri paralelinde endeksteki aşağı yönlü seyrin Temmuz ayında da devam ettiği
gözleniyor.
Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle ticaret rotaları “Orta Koridor”a yönelmeye devam ediyor. “Orta Koridor”a ilişkin yatırımların ve düzenlemelerin iyileştirilmesi adına Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında çalışma grubu kuruldu. Bu kapsamda, sınır ve deniz yolu geçişlerinin iyileştirilerek koridora yönelik talebin artırılması hedefleniyor.
Uluslararası Hava Yolları Taşımacılığı Birliği (IATA), 2022 yılında havayolu taşımacılığının salgın öncesi seviyelerin %83’üne ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo taşımacılığında da toparlanma yaşandığına dikkat çeken IATA, devam eden belirsizliklere rağmen sektörün 2023 yılında
kâr etmesinin mümkün olabileceğini öngördü. Öte yandan, son dönemde küresel ölçekte yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakalarının, sektörün faaliyetleri üzerinde risk oluşturması ihtimali bulunuyor.
ekonomi.isbank.com.tr