Piyasa
Jeopolitik gelişmeler lojistik sektörü üzerinde baskı yaratıyor
Yurt içinde ihracat miktar endeksi Ocak ayında yıllık bazda %10 artış kaydetti. Aynı dönemde ithalat endeksindeki artış ise %8,1 ile…
Yurt içinde ihracat miktar endeksi Ocak ayında yıllık bazda %10 artış kaydetti. Aynı dönemde ithalat endeksindeki artış ise %8,1 ile son 6 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, dış ticaret hacmindeki büyüme paralelinde lojistik sektörünün reel cirosu yıllık bazda ortalama %51,8 oranında arttı.
İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre, Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 55,2 ile son 6 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde dış talep, Türkiye’nin ihraç pazarlarında koronavirüs vaka sayılarındaki artışın hız kesmesinin etkisiyle olumlu bir görünüm sergiledi.
Ocak ayında yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine gerileyen Baltı Kuru Yük Endeksi, Şubat ayında enerji fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle aylık bazda %43,9 artış kaydetti. Mart ayı itibarıyla son 3 ayın en yüksek düzeyini gören endeksin, jeopolitik riskler paralelinde yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkisiyle petrol fiyatlarının son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve bu paralelde yurt içinde hızla artan akaryakıt fiyatları lojistik sektöründe maliyetleri artırdı. Ayrıca, savaş nedeniyle özellikle kara yolu taşımacılığında uzayan ticaret rotaları, sektördeki maliyet baskısını artırdı. Rusya
ve Avrupa ülkelerinin hava sahalarını karşılıklı olarak kapatması da hava yolu yük taşımacılığında aksamalara neden oldu.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve bu bölgede artan riskler nedeniyle Asya ve Avrupa arasındaki ticaret rotasının Kuzey Koridoru’ndan, kısmen Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Koridor’a kayabileceği değerlendiriliyor. Sektör temsilcileri Orta Koridor’un demiryolu bağlantısına gerekli altyapı yatırımlarının yapılması halinde söz konusu rotanın ticaret hacminde kalıcı bir artış sağlanabileceğini ifade ediyor.
ekonomi.isbank.com.tr