Genel
Çelik talebindeki yavaşlama sürüyor
Küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ile yüksek seviyelerde seyreden enerji fiyatlarının demir-çelik sektörü üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor. Haziran ayında…
Küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ile yüksek seviyelerde seyreden enerji fiyatlarının demir-çelik sektörü üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor.
Haziran ayında yıllık bazda %5,9 gerileyen küresel ham çelik üretimindeki daralma yılın ilk yarısında %5,5 oldu. Çin’de zayıflayan talebin de etkisiyle başta demir cevheri olmak üzere metal cevheri fiyatlarındaki düşüş eğiliminin de sürdüğü gözleniyor. Yurt içinde ham çelik üretimi Haziran’da yıllık bazda %13,1 ile son iki yılın en hızlı düşüşünü kaydetti. Böylece, Ocak-Haziran döneminde ham çelik üretimi %4,6 geriledi.
Yılın ilk 5 ayında çelik ürünleri ihracatı, ortalama nihai ürün fiyatlarının yükselmesinin de etkisiyle yıllık bazda %30,8 artarak 6,7 milyar USD olurken, miktar bazında ihracat %5,7 azaldı. ABD ve AB pazarlarında yaşanan ilave gümrük vergileri ve damping soruşturmaları gibi sorunların büyük ölçüde devam etmesinin yanı sıra küresel talepteki yavaşlama eğilimi ihracatın miktar bazında gerilemesinde etkili oldu.
Ana metal sektöründe PMI, 2022 yılının ilk yarısında eşik değer olan 50’nin altında yer alarak sektör faaliyetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde bozulduğuna işaret etti. Endeksin 44,5 düzeyine gerilediği Haziran ayında yeni siparişler alt endeksi, pandeminin talep üzerindeki olumsuz etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca, yeni ihracat siparişleri alt endeksindeki daralmanın da sürdüğü görüldü. Öte yandan, girdi fiyatları alt endeksinin 2021’in son çeyreğinden bu yana metal emtia fiyatlarındaki düşüş eğilimine bağlı olarak gerilemekle birlikte, yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdüğü gözleniyor.
ekonomi.isbank.com.tr