Borsa
BİST şirketlerinde kar patlaması!
BİST-Tüm’de 2022’in 2. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Büyük Bankalar, Holdingler ve Petrokimya kaydetmiştir. Bunlara…
BİST-Tüm’de 2022’in 2. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Büyük Bankalar, Holdingler ve Petrokimya kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Havayolu ve GYO’lar da en yüksek kar artışı gözlenen sektörler arasında yer almıştır.
Büyük Bankalarda yüksek kar artışında TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen gelirler ve kredi- mevduat makasındaki olumlu seyir belirleyici olmuştur. Havayolu’nda Kovid sonrası normalleşmeyle birlikte artan yolcu sayıları karlılığı desteklerken, GYO’larda ise bazı GYO’ların yılsonunda yaptıkları yeniden değerlemeyi yüksek enflasyon nedeniyle ilk yarı sonunda yapmaları yüksek katkı sağlamıştır.
Diğer taraftan, Sigorta, Medya, Tarım ve Telekom Teknolojileri şirketleri toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.
BİST-Tüm’de 2022 yılı 2. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 429 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 2Ç2022 toplam ana ortaklık net dönem karı 2Ç2021’e göre %293,2 artarak 192.234mn TL olmuştur.
Şirket bazında 2Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket İş Bankası olmuştur. Banka 2Ç2021’de 2.195mn TL net dönem karı kaydederken bu çeyrekte 14.539mn TL net dönem karı açıklamıştır. İş Bankası’nın ardından kar artışına en yüksek katkıyı Koç Holding ve Akbank yapmıştır. İki şirket de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını yüksek oranda artırmıştır.
Büyük bankalar kategorisinde yer alan Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası yıllık karlarını yüksek oranda artırarak toplam kar artışına sırasıyla 20,1, 19,8, 13 ve 5,1 puan katkı sağlamışlardır.
Holding kategorisinde yer alan Koç Holding 2Ç2021’deki karını 2Ç2021’e göre 4,8 kat artmıştır ve toplam kar artışına 25,1 puan katkı sağlamıştır. Bu çeyrekte Sabancı Holding, Şişe Cam ve Alarko Holding toplam kar artışına sırasıyla 13, 8,1 ve 4,4 puan katkı sağlayarak BİST-Tüm’deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Diğer taraftan holdinglerden olumsuz ayrışan Enka İnşaat’ın finansal yatırımlar ve yatırım amaçlı gayrimenkuller değer azalışları kaynaklı olarak oldukça yüksek zarar açıklaması toplam kar artışını baskılamıştır.
Petrokimya‘da ise Tüpraş ve Petkim toplam kar artışına sırasıyla 18,2 ve 2,4 puan destek vermişlerdir. Ek olarak Aygaz da yıldan yıla karını (Tüpraş’ın yüksek karının etkisiyle) 5,6 kat artırmış ve toplam kar artışındaki katkısı 1,8 puan olmuştur.
Havayolu sektöründeki Türk Hava Yolları ve TAV Havalimanları toplam kar artışına sırasıyla 19,7 ve 2 puan katkı sağlamıştır. Bu sektörde Pegasus son 3 çeyrektir zarar kaydetmektedir.
GYO sektöründe yer alan Halk GYO, Akiş GYO ve Akfen GYO BİST-Tüm’deki toplam kar artışına 6,5, 6,2 ve 2,6 puan katkı sağlamışlardır. Bu üç şirket de yılsonlarında yaptıkları yeniden değerlemeyi Haziran ayı sonunda yapmış ve yüksek miktarlarda yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışı kaydetmişlerdir.
Demir çelik şirketlerinden Erdemir ve İsdemir’in yıllık kar artışları oldukça güçlü gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, bu grupta yer alan İzmir Demir Çelik’in karında gerileme gözlenmiştir.
Kimyasal maddeler sektöründe yer alan Sasa Polyester’in yılık karı 6 kat artmış ve BİST-Tüm’e katkısı 5,6 puan olmuştur.
Otomotiv sektöründe Ford Otosan ve Tofaş karlarını yüksek oranda arttırarak BİST-Tüm’deki kar artışına sırasıyla 5,5 ve 2,1 puan katkı sağlamışlardır.
BİST-Tüm’deki kar artışını en olumsuz etkileyen şirket Enka İnşaat olmuştur. Onu Ülker Bisküvi ve Ak Enerji takip etmiştir.
Sigorta şirketlerinden Türkiye Sigorta’nın açıklanan karında yüksek oranda geri çekilme olurken, Ak Sigorta 2Ç2021’deki kardan 2Ç2022’de zarara dönmüştür.
Beyaz Eşya şirketlerinden Arçelik‘in de yıllık karındaki geri çekilme BİST-Tüm’deki kar oluşumunu olumsuz etkilemiştir.
Ziraat Yatırım