Reel Sektör
ARİF ÖZTAN : “TARLASIZ PAMUK, KOYUNSUZ YÜN, PETROLSÜZ ELYAF” UŞAK’TA TEKSTİL GERİ DÖNÜŞÜMÜ
2020 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kuruluna Geri Dönüşüm Sektör Meclisi’ne başkan vekili olarak katılmış ve eş zamanlı…
2020 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kuruluna Geri Dönüşüm Sektör Meclisi’ne başkan vekili olarak katılmış ve eş zamanlı olarak Tekstil Geri Kazanım ve Dönüşüm Sanayi Komitesi Başkanı olan ARİF ÖZTAN sanayici bir iş insanı olarak hayatının önemli bir kısmını Geri Dönüşüme adamış biri. Özellikle Tekstil Geri Dönüşümde ciddi katkılar sağlayan Arif Öztan “Geri Dönüşüm” konusunda Türkiye’nin kıymetli nadir uzmanlarından biri.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN EN BÜYÜK PAYDAŞI TEKSTİL
Günümüz dünya konjonktürüne bakıldığında doğal kaynakların hızla tükenmesi ve iklim değişikliğinin, üreticileri, sürdürülebilir ve dönüştürülebilir farklı alternatifler aramaya zorladığı su götürmez bir gerçekliktir.
Kaçınılmaz olarak, sürdürülebilirlik ve üretim açısından bu farklı alternatif arayışlarından, tekstil sektörünün de kendine bir yol haritası çizerek, revizyona gitmesi kaçınılmazdır. 2021 yılında 12,9 milyar dolar değerinde ihracat hacmiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran ve yüzde 33,2 ihracat artışı ile 200’ü aşkın ülke ve bölgenin de yüzde 85’ine yakınında ihracat artışı sağlayan tekstil sektörü, iklim değişikliğinin sanayideki etkileri ve çözüm önerileri kapsamında üzerine düşen sorumluluğun ciddiyetiyle yatırımlarına yön vermelidir. Hazır giyimde 17,5 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın 4. büyük hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye’de tekstil sektörü bünyesinde ülkemiz açısından sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm anlamında muazzam bir potansiyel ve sayısız fırsat barındırmaktadır.
TARLASIZ PAMUK, KOYUNSUZ YÜN, PETROLSÜZ ELYAF: UŞAK’TA TEKSTİL GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Tekstil sektörü geri dönüşüm elementleri açısından incelenecek olursa, kendi içinde hazır giyim ve tekstil sektörü olarak ikiye ayrılan bu üretim kolunun metal, plastik, kâğıt ve endüstriyel atık potansiyeli açısından geri dönüşüm ekonomisine en çok katma değer sağlayan sektör olduğu anlaşılacaktır. Tekstil sektörünü geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik anlamında lokal açıdan değerlendirecek olursak Uşak’ın bir tekstil geri dönüşüm merkezi olduğu görülecektir. Rakamlarla açıklayacak olursak, tekstil sektörünün 30,4 milyar dolarlık ihracatının 1/3’lük kısmının geri dönüşüm sayesinde olduğu görülecektir.
Geri dönüşümün ise yüzde 70’lik kısmının ise Uşak’tan üretildiği, bunun yanı sıra “ara mamül” olarak tabir ettiğimiz iplik ve elyafın da ülkemize yarattığı katma değerin 1,8 milyar doları bulduğu bilinmektedir. Bu rakamlar, nihai mallar bazında değerlendirildiğinde ise bu değeri 5 katı ile çarpmak hiç de yanlış olmayacaktır. Burada bahsi geçen nihai mallar arasında, çorap, havlu, çarşaf vb. ürünler yer alırken, Çin’den sonra çorap üreticiliğinde 2. Sırada yer alan Türkiye’nin ürettiği çorapların yüzde 50’sinin Uşak ipliğinden üretildiğinin de altı çizilmelidir. Dokuma hali üretiminde de 2 milyar dolarlık bir ihracat payına sahip olan Uşak Tekstil sanayisinin Türkiye ekonomisine bu muazzam katma değerinin başarısının gölgelenmesinin asıl sebebi ise Uşak’ın nihai ürün üretimi safında değil, iplik üretimi sahasında kalmasıdır.
TEKSTİLDE GERİ DÖNÜŞÜMÜN TANINIRLIĞI ARTIRILMALI
Hem sürdürülebilirlik hem de geri dönüşüm anlamında bahsi geçen bu potansiyelin sektöre katkısının artırılması adına bilindiği üzere, ilimizde 2021 yılında Uşak Ticaret ve Sanayi Başkanı Odası Başkanımız Selim Kandemir’in katkılarıyla 62. sektör olan Geri Dönüşüm Sektörü Meclisi’miz kurmuş bulunmaktayız. Çünkü ihracat rakamların artırılması, kaynakların bu denli kısıtlı olduğu ve de olacağı günümüzde mevcut emtiayı dönüştürerek daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek çevresel bakımdan da ulvi bir sorumluluk olduğu açıktır.
“Tarlasız pamuk, koyunsuz yün, petrolsüz elyaf” mottosuyla çıktığımız bu yolda, Uşaklı sanayiciler ve iş insanları olarak hem doğa dostu hem de maliyeti düşük katma değerli işler yapmak, tekstil sektöründe geri dönüşümün tanınırlığı konusunda üreticiyi bilinçlendirmek önceliklerimiz arasında yer almaktadır.
Bunların yanı sıra iklim değişikliğinin sanayiye olan etkileri ve önemi konusunu ele alırken, Uşaklı sanayiciler olarak bunu sadece geri dönüşümle sınırlı tutmamamız gerektiğinin de farkındayız. Bu sebeple Uşak Organize Sanayi Bölgesindeki 33 firmamızda birlikte kurduğumuz 31,842 mW hacminde güneş enerji santralleriyle nihai hedefimiz, güneş tarlaları ile temiz enerji kaynağı kullanımını arttırarak, iklim değişikliğine neden olan karbon salınımının azaltılmasına da katkıda bulunmaktır”.
“Bugün olduğu gibi yarın da dünyamızı daha yaşanabilir kılmak ve yeni nesillere daha iyi bir gelecek sunmak adına doğa dostu çözümler aramaya ve bunları hayata geçirmeye devam edeceğiz”.
Erol Taşdelen: YEŞİL NÜKLEER VE BANKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR İKİYÜZLÜ HALİ
TGSD YKB Ramazan Kaya: “Giyim sektöründe daralma bekleniyor”
Dijital Pazarlama Sektörü 2022 Yılında 2 Kat Büyüyecek!