Sosyal Medya

Borsa

Pay Piyasası: 2022 1. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

BİST-Tüm'de 2022 Yılının İlk Çeyreğinde Toplam Kar 2021'in Aynı Çeyreğine Göre %145,7 Oranında Artış Kaydetti…

Pay Piyasası: 2022 1. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

BİST-Tüm’de 2022’in 1. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Büyük Bankalar, Holdingler ve Demir Çelik kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Kimyasal Maddeler ve Petrokimya en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur. Büyük Bankalarda yüksek kar artışında TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen gelirler ve kredi mevduat makasındaki olumlu seyir belirleyici olmuştur.

Diğer taraftan, Telekom, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları, İçecek, Sigorta ve İnşaat şirketleri toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

BİST-Tüm’de 2022 yılı 1. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 400 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 1Ç2022 toplam ana ortaklık net dönem karı 1Ç2021’e göre %145,7 artarak 111.183mn TL olmuştur.

BİST-Tüm’deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)


Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

Şirket bazında 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket İş Bankası olmuştur. Banka 1Ç2021’de 1.854mn TL net dönem karı kaydederken bu çeyrekte 8.431mn TL net dönem karı açıklamıştır. İş Bankası’nın ardından kar artışına en yüksek katkıyı Sabancı Holding ve Akbank yapmıştır. İki şirket de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını yüksek oranda artırmıştır.

Büyük bankalar kategorisinde yer alan Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası yıllık karlarını yüksek oranda artırarak toplam kar artışına sırasıyla %12,8, %12,2, %5 ve %4,3 oranında katkı sağlamışlardır.

Holding kategorisinde yer alan Koç Holding 1Ç2021’deki karını 1Ç22’de 3 kat artmıştır ve toplam kar atışına %10,2 oranında katkı sağlamıştır. Bu çeyrekte Şişe Cam, Alarko Holding ve Doğan Holding ise toplam kar artışına sırasıyla %4,9, %2,2 ve %1,3 katkı sağlayarak BİST-Tüm’deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Diğer taraftan holdinglerden olumsuz ayrışan Enka İnşaat’ın zarar açıklaması toplam kar artışını baskılamıştır.

Demir-Çelik sektöründeki Erdemir ve İsdemir toplam kar artışına sırasıyla %6,6 ve %3,5 katkı sağlamıştır.

Kimyasal Maddeler sektöründe yer alan Sasa Polyester, Aksa Akrilik ve Kordsa yıldan yıla karlarını oldukça yüksek seviyelerde artırmış ve sırasıyla BİST-TÜM’deki toplam kar artışına %4,9, %1,1 ve %0,6 oranlarında katkı sağlamışlardır.

Petrokimya’da ise Tüpraş ve Turcas Petrol 1Ç2021’deki zarardan 1Ç2022’de kara dönmüş ve toplam kar artışına sırasıyla %3,7 ve %1,8 puan destek vermişlerdir. Ek olarak Petkim’de yıldan yıla karını %98,4 oranında artırmış ve toplam kar artışındaki katkısı %1,9 olmuştur.

Sektörel olarak ön plana çıkmasa da havayolu şirketlerinden Türk Hava Yolları’nın yıllık kar artışı oldukça güçlü gelmiştir. Diğer taraftan, bu grupta yer alan TAV Havalimanları ve Pegasus zarar açıklamışlardır.

Otomotiv sektöründe Ford Otosan karını yüksek oranda arttırarak BİST-Tüm’deki kar artışına %2,2 oranında katkı sağlamıştır.

Enerji sektöründe yer alan Aksa Enerji, geçen seneye göre yüksek kar artışı yaşamıştır. Odaş ve bağlı ortaklığı Çan2 Termik 1Ç21’de zarar açıklamasına karşın 1Ç22’de kar açıklamıştır.

BİST-Tüm’deki kar artışını en olumsuz etkileyen şirket Enka İnşaat olmuştur. Onu Investco Holding takip etmiştir. Holdinglerde AG Holding ve Tekfen Holding de kar oluşumuna en olumsuz eden şirketler arasında yer almaktadır.

Telekom şirketlerinde yüksek enflasyona ve artan maliyetlere karşın satış fiyatlarının yenilenmesinin sözleşmeler nedeniyle zaman alması ve dolayısıyla marjların olumsuz etkilenmesi nedeniyle karlarda geri çekilme gözlenmiştir. Türk Telekom ve Turkcell bu çeyrekte karlarında gerileme kaydetmiş ve olumsuz ayrışmışlardır.

Gıda sektöründe yer alan Ülker Bisküvi bu çeyrekte döviz açık pozisyonu kaynaklı olarak artan kurlar nedeniyle zarar açıklamıştır.

Sigorta şirketlerinde Aksigorta ilk çeyrekte zarar açıklamıştır. Türkiye Sigorta’nın da karı yıllık olarak azalmıştır.

BİST-Tüm’deki Kar Artışına En Pozitif ve En Negatif Etki Eden Şirketler (% Katkı)

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

BİST-Tüm Karına 1. Çeyrekte En Olumlu Katkı Yapan Şirketlerin Karları/Zararları (mn TL)

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

BİST-Tüm’de 1Ç2022 Karını En Çok Düşüren Şirketlerin Kar/Zarar Rakamları (mn TL)


Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 1Ç2022/1Ç2021 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Tarım, Diğer İmalat ve Faktoring sektörlerinde olurken; en fazla düşüş İnşaat, Turizm ve Leasing sektörlerinde gerçekleşmiştir.

BİST-Tüm’de Sektörel FAVÖK Marjları

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ziraat Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler