Sosyal Medya

Ekonomi

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı şubatta 32 milyar doları aştı

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı...

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı şubatta 32 milyar doları aştı

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre yıllık (son 12 aylık) ihracat şubat ayında 32 milyar doları aşarak yükseliş trendini sürdürdü. Türkiye İMSAD, enerji fiyatlarında yapılan son artışların inşaat malzemeleri sanayisini öngörülemeyen maliyet yükleriyle karşı karşıya bıraktığını ve yakalanan sürdürülebilir büyüme ivmesini zayıflattığını vurguladı.

Türkiye İMSAD, açıkladığı aylık raporlarla yapı sektörünün ve ekonominin nabzını tutmaya devam ediyor. İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçlarına göre inşaat malzemeleri ihracatı şubat ayında yüzde 39,3 artış kaydetti. Böylece yıllık(son 12 aylık) ihracat ilk kez 32 milyar doları aştı.

Türk inşaat malzemelerine yönelik ilave talep yeni yılın ilk aylarında artarak devam ediyor. Ocak ayında 31,4 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık ihracat, şubat ayında 32,2 milyar dolara yükseldi. Yıllık ihracat şubat ayında miktar olarak 64,96 milyon tondan 65,34 milyon tona ulaşırken, ortalama ihracat birim fiyatı 0,49 dolar/kg oldu.

Şubat ayında hızlı toparlanma yaşandı

Ocak ayında doğalgaz ve elektrik kesintilerinin yol açtığı üretim kayıplarıyla yavaşlayan inşaat malzemeleri sanayi dış ticaret performansı, şubat ayında kesintilerin ortadan kalkmasıyla yeniden güç kazandı. Mevcut pazarlarda inşaat sektöründe yaşanan toparlanma ve inşaat malzemelerine yönelik talep artışı şubat ayında da sürdü.

İnşaat malzemeleri ihracatı 2022 yılı şubat ayında, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 39,3 artarak 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 5 milyon tona ulaştı.

Ortalama ihracat birim fiyatları, dünya genelinde emtia fiyatlarında yaşanan artışa bağlı olarak yüksek değerlere ulaştı. Geçen yıl şubat ayında 0,44 dolar/kg seviyesinde bulunan inşaat malzemeleri sanayi ortalama ihracat birim fiyatı, 2022 yılı şubat ayında yüzde 27,3’lük artışla 0,56 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Şubat ayı ithalatı ise geçen yıla göre yüzde 25,7 artarak 813 milyon dolara yükseldi. 2022 yılı şubat ayında inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak da artarak 265 bin 880 tona ulaştı. 2022 yılı şubat ayında aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini aşarak, 3,06 dolar/kg oldu.

Alt sektörlerde ihracat birim fiyatları yükselişte

Şubat ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerinde ihracat performansı benzer eğilimler göstererek geçen yılın aynı ayına göre miktar, değer ve birim fiyat olarak arttı.

2022 yılı şubat ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışların etkisiyle oldukça yükseldi. Şubat ayında demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın şubat ayına göre yüzde 36,5, mineral ürünlerin yüzde 10, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarının yüzde 16,7, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 28,2, metal bazlı ürünlerin ise yüzde 33,2 oranında arttı.

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın şubat ayının üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak artışlarda geçen yılın ilk aylarındaki artışların baz etkileri görüldü.

2022 yılı şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 30,9 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşirken, yalıtım malzemelerinde yüzde 24,3, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 15,1 artış oldu. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ile prefabrik yapıların ihracatı miktar olarak geriledi.

Şubat ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar kaydetti. Değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek ihracat artışı yüzde 74,2 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 50,4, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 46, yalıtım malzemelerinde yüzde 26,7 ve kimyasal bazlı ürünlerde ise yüzde 22,8 oranlarında artışlar yaşandı.

Türkiye’ye yönelik ilave talep sürüyor

Şubat ayında küresel pazarlarda talep artışı yavaşlarken, Türkiye’ye yönelik ilave talebin artarak sürdüğü gözlendi. Bu olumlu etkiyle şubat ayında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 15 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak 8,68 milyon ton ile önceki aya göre yükseldi.

2021 yılı şubat ayında 1,45 dolar/kg olan sanayi malı ihracatı ortalama birim fiyatları, 2022 yılı şubat ayında 1,73 dolar/kg olarak yüksek seviyesini korudu. Böylece yüksek ortalama ihracat birim fiyatlarının ihracata katkısı yeni yılda da sürdü. Ortalama ihracat birim fiyatlarının artışında küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış belirleyici rol üstleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2022 yılı şubat ayında önceki aya göre artarak, 12,21 milyar dolar seviyesine ulaştı. İhracat, miktar olarak da artış kaydetti.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2021 yılı şubat ayında 2,72 dolar/kg iken 2022 yılı şubat ayında 3,31 dolar/kg seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İMSAD: İhracatımız artarken rekabet gücümüzü korumalıyız

Yeni yılda ülkemiz sanayi mallarına yönelik ilave talebin artarak sürmesiyle, mart ayında yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşına paralel olarak değişen küresel dengelerin sanayi malı ihracatına olumsuz yansımaları bekleniyor.

Yurt içinde 1 Nisan 2022 itibarıyla elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 44,30, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 50, sanayi abonelerinin elektrik tarifelerinde ise yüzde 20 ile yüzde 26,37 arasında artış yapılması, inşaat malzemeleri sanayisini öngörülemeyen maliyet yükleriyle karşı karşıya bırakarak yakaladığı sürdürülebilir büyüme ivmesini zayıflatıyor.

Enerji yoğun üretim yapan sektörlerin başında gelen inşaat malzemeleri sanayisi, bu iki düzenlemeyle öngörülemeyen şartlarla karşılaştı. 2021 yılında ülkemiz ihracatında 30,8 milyar dolar ile yüzde 13,7 paya sahip olan, cari açığa pozitif katkısı yüzde 358 düzeyinde bulunan, miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumundaki inşaat malzemeleri sanayisi olarak üretim ve rekabetteki gücümüzü korumak ve geliştirmek hedefimizdir.

Enerji maliyetlerindeki yüksek artış, sanayicinin sürdürülebilir büyümesini güçleştirme potansiyelindedir. Özellikle ihracat yapan sanayicilerimiz yüksek enerji maliyetlerinin yanı sıra AB Yeşil Mutabakatı nedeniyle gelecek karbon vergilerinin de rekabet gücümüzü olumsuz etkileyeceği açık. Doğalgaza alternatif olarak kömür ya da akaryakıta yönelme alternatif çözümü kısa-orta vadede imkansızdır. Yenilenebilir enerji veya alternatif kaynakları yönelmek için zamana ihtiyaç olduğu açık. Sektörümüzün bu süreci telafisi imkansız kayıplara uğramadan yönetebilmesi ülkemiz ve sektörümüzün gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Sektörümüzün güçlü potansiyelimiz ile ülkemiz gelişimi için yapacağı daha çok iş, sağlayacağı daha çok katkı olduğuna inanıyoruz.

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler