Genel
ForeksHaber 2022 yılı 1.çeyrek bilanço anketi yayınlandı
ForeksHaber 2022 yılı 1.çeyrek bilanço anketi sonuçlandı. ForeksHaber tarafından 20 aracı kurumun katılımı ile düzenlenen ankette bankacılık sektörünün net karında…
ForeksHaber 2022 yılı 1.çeyrek bilanço anketi sonuçlandı.
ForeksHaber tarafından 20 aracı kurumun katılımı ile düzenlenen ankette bankacılık sektörünün net karında 2022 yılı 1. çeyrekte 2021 yılı 1. çeyrek döneme göre yıllık bazda yüzde 296 oranında artış bekleniyor. Finans dışı net dönem karına yönelik olarak ise yıllık bazda artış beklentisi yüzde 89 seviyesinde oluştu. Sigortacılık sektöründe ise beklentiler yıllık bazda yüzde 45 düşüşe işaret etti.
Borsa İstanbul’da 1.çeyrek bilanço sezonu başladı. Aracı kurumların bilançolara ilişkin beklentileri bankacılık sektörü başta olmak üzere borsa şirketlerinin olumlu finansal açıklayacakları yönünde oluştu.
Bankacılık sektörü bilanço dönemi ise 27 Nisan Çarşamba günü Akbank ile başlayacak. Analistler bankacılık sektöründe güçlü karlılık rakamları bekliyor.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin ve bankaların 2022 yılı ilk çeyrek dönemine ilişkin konsolide olmayan şirket finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 5 Mayıs 2022 olarak açıklanırken, konsolide olan şirketler ve konsolide olmayan bankalar için finansal sonuçların son gönderilme tarihi 10 Mayıs 2022 olarak belirlendi. Bankaların konsolide sonuçlarına ilişkin son gönderme tarihi ise 20 Mayıs 2022 olacak.
Ankete, Deniz Yatırım, Ünlü & Co, BGC Partners, ICBC Yatırım, Şeker Yatırım, İş Yatırım, Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Oyak Yatırım, HSBC, Yatırım Finansman, İnfo Yatırım, Garanti BBVA Yatırım, A1 Capital, Gedik Yatırım, Yapı Kredi Yatırım, Ak Yatırım, QNB Finansinvest ve Vakıf Yatırım olmak üzere 19 kurum katıldı.
Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bazı Şirket ve Bankaların 2022 Yılı 1.Çeyrek Kar/Zarar Tahminleri ile Finansal Sonuçlarını Açıklama Tarihleri:
-Yapı Kredi Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Yapı Kredi Yatırım, 15 Nisan 2022 tarihli kar tahminleri raporunda, 2022 yılı 1. çeyrek dönemine ilişkin olarak takibindeki 5 büyük bankanın net karında çeyreksel %51 artış, yıllık olarak ise %287 artış öngördüğünü belirtti. TL kredi-mevduat makaslarındaki sınırlı iyileşme, swap maliyetlerinde iyileşme ve TÜFE’ye endeksli tahvillerden artan katkıyı güçlü karlılığın en temel etkenleri olarak sıralayan Yapı Kredi Yatırım, güçlü kredi büyümesi, komisyon gelirlerindeki hızlanma ve azalan karşılıkların da karlılıkları desteklediğini vurguladı. Yapı Kredi Yatırım, hayat-dışı sigorta şirketlerinin ise motor segmentlerinde artan hasarlar nedeniyle zayıf sonuçlar elde etmesini bekliyor.
İnceleme kapsamımızdaki banka dışı şirketlerden toplamda, yıllık bazda sırasıyla yaklaşık %130, %100 ve %60 satış, VAFÖK ve net kar büyümesi bekleyen Yapı Kredi Yatırım, özellikle yüksek enflasyon ve zayıf TL sayesinde hemen hemen tüm şirketler satışlarında ciddi büyüme sağlarken bunların yarıdan azının VAFÖK marjında gelişim kaydedebilirken, daha az sayıdaki şirketin de (toplam 28 şirketin 10’u) net kar marjını arttırabildiğine işaret etti. Raporda ayrıca, “Karlılıktaki bu görece zayıf görüntünün nedenlerini ise artan girdi maliyetleri (ham madde maliyet artışları, zayıf TL ve artan lojistik maliyetleri ışığında), borçlanma maliyetlerindeki yükselişler ve kur farkı zararları olarak sıralayabiliriz. Bununla birlikte, şunu da belirtmeliyiz ki 1Ç22 sonuçları sonrasında yıl başından beri beklentileri aşan enflasyon nedeniyle bir çok şirket için yıl sonu tahminlerinde yukarı revizyon kuvvetle muhtemeldir. Bunun yanı sıra, Doların Euro karşısındaki değer kazancı ve Kur Korumalı Mevduatın sağlayacağı vergi avantajları da 1Ç22 finansallarında bazı şirketler açısından olumlu sürprizlere yol açabilir.” denildi.
-Ünlü & Co Finansal Sonuç Tahminleri
Ünlü & Co’nun tahminleri 2022 yılı ilk çeyrekte bankalar için yıllık %304, önceki çeyreğe göre ise %61 hisse başına kazanç artışına işaret ediyor. 18 Nisan 2022 tarihli kar tahminleri raporunda, Finans-dışı şirketlere yönelik, ağırlıklı olarak devam eden ekonomik toparlanma, yüksek enflasyon ve TL’nin değer kayıplarıyla beraber yıllık bazda %87 net kar artışı, çeyreklik bazda ise %8 azalış beklentisi ortaya koyan Ünlü & Co, FAVÖK’te yıllık bazda %88 büyüme, önceki çeyreğe göre ise yüzde %8 daralma öngörüyor. Toplamda, araştırma kapsamındaki hisse senetlerinin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 151 net kar artışı kaydetmesini, çeyreklik bazda ise %16 yükseliş göstermesini bekliyor.
Bankacılık sektöründe, artan TÜFEX gelirleri ve düşen swap maliyetleri ile ortalama net faiz marjında (Halkbank hariç) 43bp iyileşme öngören Ünlü & Co, net risk maliyetinin kurlardaki yükselişin sınırlı kalmasının yardımıyla çeyreksel bazda 339bp düşüşle 204bp olmasını beklediğini kaydetti. Hedge kaynaklı gelirlerin alım satım karlarındaki düşüş ile ticari karın geçen çeyrekteki 13,5 milyar TL’den 6,0 milyar TL’ye inmesini bekleyen kurum, sektör genelinde hem kredi, hem de mevduat büyümesinin %12 olduğuna işaret etti. Ücret gelirlerinde %11 ç/ç ve %55 y/y, faaliyet giderlerinde de %10 ç/ç ve %64 y/y büyüme öngören Ünlü & Co, çeyreksel bazda en yüksek kar büyümelerini Garanti, TSKB ve Vakıfbank’ın yakalayacağına inanıyor.
Ünlü & Co, ekonomik toparlanmaya ek olarak TL’deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun, banka dışı şirketlerin faaliyet karlarını 1Ç’de olumlu yönde etkilediğini, ancak TL’nin ilk çeyrekteki değer kaybının, şirketlerin bu çeyrekte de kur farkı zararı yazılmalarına neden olacağını belirtti ve “Bu noktada TL dönüşümüne vergi istisnası getiren yeni yasa, şirketlerin 1Ç net karlarını olumlu yönde etkileyecek ve beklentilerimize yukarı yönlü risk oluşturacaktır.” görüşünü savundu.
-Garanti Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Garanti Yatırım’ın tahminleri 2021 yılı ilk çeyrekte bankalar için yıllık %334, önceki çeyreğe göre ise %50 ile güçlü kar büyümesine işaret ediyor. Kurumun yayınladığı 19 Nisan tarihli raporda, banka-dışı şirketler için ise, %75 yıllık net kar artışı ila çeyreksel bazda ise %20 düşüş ve %107 yıllık FAVÖK büyümesi ila çeyreksel bazda %7 düşüş öngörüsü bulunuyor. Toplamda, araştırma kapsamındaki şirketlerden 1.çeyrekte %156 yıllık net kar artışı, %6 çeyreksel artış bekleniyor.
Bankacılık sektöründe güçlü kar artışı bekleyen Garanti Yatırım, araştırma kapsamındaki bankaların ilk çeyrekte %50 çeyreksel ve %334 yıllık artışla, toplam 27.6 milyar TL net kâr açıklayacağını tahmin ediyor. Bunun neticesinde, bankaların yılın ilk çeyreğinde özkaynak karlılığının ise %36 olacağını tahmin eden Kurum, bankaların ilk çeyrekte 60 baz puana yakın güçlü marjlar açıklayacağı beklentisini de vurguladı. Özellikle, TÜFE’ye endeksli tahvil portföylerinin güçlü katkısı ve kredi makasının güçlü devam ediyor olmasını marj beklentisinin ana gerekçeleri olarak gösteren Garanti Yatırım, yayınladığı raporda, ticari işlemler gelirleri çeyreksel olarak azalsa da, güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti ve “Bankaların ek personel giderleri faaliyet giderlerinin yıllık olarak %68 artmasına neden oluyor. Karşılıklar tarafında ise bankaları bütçelerine paralel yada bir miktar aşağısında gidiyorlar.” dedi.
Garanti Yatırım, kapsamındaki banka dışı şirketlerde ise yıllık bazda %75 kar artışı bekliyor. Banka dışı şirketler için ilk çeyrekte %107 yıllık FAVÖK ve %126 yıllık satış büyümesi tahmininde bulunan kurum, yurt içi ve yurt dışındaki ekonomik toparlanmayla beraber, kur hareketleri ve emtia fiyatlarının şirketlerin ilk çeyrek faaliyet performansları üzerinde etki yaratmasını bekliyor. Öte yandan, 1.çeyrekte değer kaybetmeye devam eden TL, yüksek enflasyon ve artan enerji ve tedarik maliyetlerini, şirketlerin net kârları ve FAVÖK marjlarını etkileyen unsurlar olarak sıralayan Garanti Yatırım, raporda, “Otomotiv ve beyaz eşya tarafında artan güçlü dış talep ve kur etkisi satış büyümesine neden olurken, artan hammadde maliyetleri ise marjlar üzerinde kısmen baskı yaratıyor. Demir çelik sektöründe güçlü talep devam ederken, artan hammadde ve enerji maliyetlerine rağmen güçlü marjlar devam ediyor. Perakende sektörü enflasyon fiyatlaması ile güçlü operasyonel performansını devam ettiriyor, ancak artan faaliyet giderleri net karı aşağı çeken bir unsur. Havacılık açısından Covid-19 tedbirlerinin sona ermesiyle artan yolcu sayısı, Rusya’nın hava sahasının diğer havayolu şirketlerine kapatmasının olumlu etkisi ve güçlü ABD$’nın katkısı öne çıkan gelişmeler.” açıklamasında bulundu.
-HSBC Finansal Sonuç Tahminleri
HSBC, 2022 yılı 1.çeyrek dönemine ilişkin olarak bankacılık sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 290 artış beklediğini belirtti. HSBC, 19 Nisan 2022 tarihli raporunda, banka dışı karlarda ise yıllık bazda artış tahminin yüzde 105 olduğunu kaydetti.
-Deniz Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Deniz Yatırım, araştırma kapsamında yer alan finans dışı şirketlerin net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %16 azalış, geçen yılın aynı dönemine göre %97 artış göstermesini beklediğini kaydetti.
Deniz Yatırım, 19 Nisan 2022 tarihli 2022 yılı 1.çeyrek döneme ilişkin beklenti raporunda, araştırma kapsamında yer alan bankaların net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %59, geçen yılın aynı dönemine göre de dört katlık bir artış göstermesini beklediklerini belirtti. Böylelikle özsermaye karlılıklarının 1Ç21’e göre 22 puan, 4Ç21’e göre de 10 puan artış ile %33 seviyesine ulaşabileceği öngörülüyor.
Kurum, ilk çeyrek finansallarında ön plana çıkan dinamikleri; büyüme tarafında TL kredilerdeki büyümenin bir önceki çeyreğe göre belirgin hız kazanması, kur korumalı mevduat ürününün de etkisi ile TL mevduat büyümesinin TL kredilerin oldukça üzerine çıkarak TL tarafta mevduatın krediye dönüşüm oranının iyileşmesi ve güçlü aktif kalitesi ile karşılık oranlarının yükselmesine rağmen karşılık giderlerinin düşük kalması olarak sıraladı. Karlılık tarafında kredilerin yeniden fiyatlanması nedeniyle TL kredi/mevduat faiz makasında toparlanmanın devam etmesi, TÜFE’ye endeksli bonoların enflasyondaki yüksek seyre bağlı olarak marj katkısının önceki çeyreğe göre daha yüksek olması, komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin devamı ve enflasyondaki yükselişe bağlı olarak operasyonel giderlerin de yüksek gerçekleşmesini ana unsurlar olarak belirten Deniz Yatırım, raporunda bankaların güçlü karlılıkları nedeniyle karşılık oranlarını beklentilerinin üzerinde artırmaları ve serbest karşılık gideri yazmalarının tahminlerinden daha düşük kar rakamı açıklanmasına neden olabileceğini de ifade etti.
-Vakıf Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Vakıf Yatırım, araştırma kapsamında bulunan bankaların toplam net karında, bir önceki çeyreğe göre %59,7, yıllık bazda ise %297,0 artış öngörüsünde bulundu.
20 Nisan 2022 tarihli beklenti raporunda, temel olarak 1Ç’de bankaların net faiz marjında olumlu seyrin devam etmesinin yanı sıra komisyon gelirlerindeki iyileşmenin dikkat çekeceğini, karşılık giderlerinde ise bir önceki çeyreğe göre beklediklerini gerilemenin, net karı olumlu etkileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Vakıf Yatırım, diğer yandan, yükselen enflasyonla birlikte araştırma kapsamında bulunan bankaların faaliyet giderlerinde ortalama yıllık bazda 56,9 artış olacağını öngördü.
Kurum, araştırma kapsamında bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %10,9 büyüme beklerken, toplam mevduat hacminde ise %11,3 artış olacağı tahmininde bulundu.
-Ziraat Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Ziraat Yatırım, 2022 yılının ilk çeyreğinde takibindeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %57,8, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %296,3 oranında artacağını tahmin ediyor.
Kurum 20 Nisan 2022 tarihli raporunda, finans dışı şirket karlarının yıllık bazda %73,9 oranında artmasını beklerken, çeyreklik bazda ise yüzde 13,5 oranında düşüş kaydedeceğini öngörüyor.
İş Yatırım, araştırma kapsamındaki bankalardan 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık olarak %291’lik bir kar artışı bekliyor.
Kurum, 20 Nisan 2022 tarihli raporunda, yakın zamanda revize ettikleri 2022 yılı kar tahminlerine göre bankaların bu sene yıllık olarak %100’ün üzerinde net kar artışı sağlayacağını öngördü. İlk çeyrek karlılığını arttıran en önemli faktörün, hem TL hem de FX kredilerde genişleyen spredler ve bunun yanında giderek katkısı artan TÜFEX menkul kıymet gelirleri olduğunu kaydeden İş Yatırım, bu etkenlerle son çeyrek marjının 2021 ortalamasına göre brüt bazda 150 baz puan genişlemesini beklediğini vurguladı. Raporda, “Risk maliyetlerinin kur etkisi ve bir miktar takibe atılan kredilerle genişlese de bunun önemli bir kısmı hedging pozisyonları ile telafi ediliyor. Hedging karlarının yazıldığı trading gelirlerinde ayrıca döviz alım satım karları da önemli bir artış göstermiş durumda.” açıklaması ile birlikte, bankalar için hızlanan karlılık momentumunun 2022 yılında da artarak devam etmesinin öngörüldüğü kaydedildi.
İş Yatırım, finans dışı şirketlere ilişkin olarak ise devam eden arz sıkıntılarının maliyetlerin fiyatlara yansıtılmasını kolaylaştırdığına vurgu yaptı. Kurum, TL’de yıllık bazda yüksek değer kaybı, şirketlerin devam eden arz sıkıntıları nedeniyle yaşanan maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtabilmesi sayesinde, ilk çeyrekte finans dışı şirketlerde güçlü kar artışları beklediğinin altını çizdi. İş Yatırım’ın finans dışı şirketlere ilişkin yıllık bazda net kar beklentisi %51 seviyesinde bulunuyor.
-Ak Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Ak Yatırım, enflasyonist etkinin banka karlarındaki artışı banka dışı şirketlerin üzerine çıkardığına vurgu yaptı.
Ak Yatırım, 20 Nisan 2022 tarihli raporunda, araştırma kapsamındaki şirketlerden bankaların 2022 yılı ilk çeyrek net kâr toplamının, güçlü TÜFE tahvil getirisi, sağlam aktif artışı ve karşılık giderlerindeki rahatlama ile yıllık bazda dört katına çıkmasını ve önceki çeyreğe göre de %60 civarında artmasını beklediklerini kaydetti.
Banka dışı şirketlerde ise, önceki yıla göre satış gelirlerinde %120 ve FAVÖK’te yaklaşık %110 artışla birlikte, net kâr artışının daha ılımlı, %73 olmasını beklediklerini belirten Kurum, Banka dışı şirketlerin mevsimselliğe bağlı olarak önceki çeyreğin altında toplam net kâr açıklamasını tahmin ediyor.
-Gedik Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri
Gedik Yatırım, 2022 yılı 1. çeyrek döneme ilişkin olarak, karlılığın güçlü olacağı bir çeyrek bekliyor. Kurum tarafından hazırlanan 20 Nisan 2022 tarihli raporda, gıda ve perakende grubunda, fiyat artışlarının ve stabil olmasını bekledikleri kar marjlarının ilgili şirketleri destekleyeceği görüşü savunuldu.
Bankacılık sektöründe güçlü karlılıklar bekleyen kurum, bu çeyrek karlılıktaki itici güçleri; büyük ölçüde artan TÜFE’ye endeksli tahvil getirileri, devam eden kredi/mevduat makası gelişimi, makul seviyede artan komisyon gelirleri ve 4. çeyreğe göre bir nebze azalan provizyon giderleri olarak sıraladı. Raporda, geçen çeyrek kadar olmasa da ticaret kar/zarar hesabının pozitif katkısının bu çeyrekte de bankaların karlılığını destekleyen unsurlardan birisi olmaya devam edebileceğine işaret edildi.
foreks.com