Sosyal Medya

Ekonomi

EY Küresel Özel Sermaye Fonları Araştırması: ‘Sektör kapsamlı bir dönüşüm geçiriyor…’

EY Küresel Özel Sermaye Fonları 2022 Araştırması, özel sermaye fonlarının (PE) içinde olduğu kapsamlı dönüşüme ışık tutuyor. Özel sermaye fonları stratejik önceliklerini, varlık büyümesinin yanı sıra, yetenek yönetimi, ürün ve strateji geliştirme, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) konuları olarak sıralıyor...

EY Küresel Özel Sermaye Fonları Araştırması: ‘Sektör kapsamlı bir dönüşüm geçiriyor…’

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Küresel Özel Sermaye Fonları 2022 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Özel sermaye fonları sektörü ile ilgili en güncel bilgileri ve trendleri ortaya koyan ve küresel çapta faaliyet gösteren 107 özel sermaye fonunun yöneticilerine ait görüş ve beklentilerine dayanan araştırma, son 10 yılda özel sermaye fonu şirketlerinin finansal ekosistemde bir büyüme sermayesi kaynağı olarak kilit rol üstlendiğini vurguluyor.

Araştırmaya göre; özel sermaye fonları işlemlerinin yaklaşık 1 trilyon ABD dolar büyüklüğe ulaştığı 2021 yılının ardından 2022’de özel sermaye fonu şirketlerinin öncelikli gündeminde, işletme modellerini olgunlaştırmak ve Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) önceliklerini hayata geçirmek var.

Şirket değerlemelerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı ve özel sermaye fonlarına yatırımcılar (Limited Partner) tarafından hızlı sermaye akışının sürdüğü bir dönemde fon yöneticileri, rekabet ve fırsat açısından daha önce hiç olmadığı kadar yüksek risklerin söz konusu olduğunun farkındalar.

Özel sermaye fonu ve risk sermayesi işlem değerlemelerinde yeni zirvelerin görüldüğü bu dönemde özel sermaye fonu yöneticileri, doğru karar almalarına yardımcı olacak, stratejik iş analizini destekleyecek bilgi ve yönlendirmeler için finans yöneticilerinin (CFO’ların) desteğine giderek daha fazla başvuruyor.

Özel sermaye fonu şirketleri kapsamlı bir dönüşüm geçiriyor

Kurumsal özel sermaye fonu şirketleri titiz stratejik operasyon modelleri geliştiriyor. Kurum içi raporlama, uyumluluk, gelişmiş finansal planlama ve analiz işlevlerinin de dahil olduğu daha gelişmiş iş süreçlerini benimsiyor, daha kurumsal yapılara doğru bir değişim süreci yaşanıyor.

Büyük ölçekli özel sermaye fonu şirketlerinin yöneticileri arasında karar verme süreçlerinde ESG konularını öncelikle dikkate aldıklarını söyleyenlerin oranı %42 iken, %39’u ise bu konuları belirli alanlarda ciddiye aldıklarını belirtiyor.

Araştırma, yetenek yönetimi tarafında, özel sermaye fonu yöneticilerinin, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığın (DE&I) geliştirilmesini sürdürülebilir bir özel sermaye fonu markası yaratmanın anahtarı olarak gördüklerini ortaya koyuyor.

Özel sermaye fonları daha olgun, sürdürülebilir bir operasyon kurma çabalarını sürdürürken, yetenek yönetimi programlarını nasıl genişleteceklerine de odaklanıyor. Birçok şirket, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı (DE&I) geliştirmeyi yatırımcılara daha fazla değer sağlayan, sürdürülebilir bir özel sermaye markası oluşturmanın anahtarı olarak görüyor.

Araştırmada, son iki yılda yeteneğe, süreçlere ve teknolojiye yatırımlarını önemli ölçüde artırdıklarını vurgulayan büyük ölçekli şirketlerin oranı %43’ü aşıyor. Her beş orta ölçekli şirketten biri, bu alanlardaki yatırımlarını sırasıyla %19 ve %23 oranında artırdıklarını söylüyor.

Şirketler kripto para birimleri konusunda temkinli

Özel sermaye fonu yöneticileri, sürdürülebilir yatırım seçeneklerini genişletmekten kripto para ile meşgul olmaya kadar çeşitlilik gösteren yeni ürün tekliflerini değerlendirmeye devam ediyor. EY araştırması, şirketlerin kripto para birimleri konusunda temkinli bir yaklaşım benimsediğini de gösteriyor. Büyük fonlar arasında kripto para ve ilgili dijital varlıklara yatırım yapanların oranı yalnızca %3 düzeyinde. Bununla birlikte araştırmada, kripto para birimlerinin ve dijital varlıkların, birçok özel sermaye fonu ve risk sermayesi şirketinin ilerlemeyi düşünebileceği bir alan olmaya devam edeceğine yönelik inanç da yer buluyor. Araştırma sonuçları, hükümetlerin ve düzenleyicilerin kripto para birimleri konusundaki yaklaşımlarını izleyen fonların, bunun gelecekte alternatif yatırım seçeneği olarak stratejik vizyonlarına nasıl uyum sağlayabileceğini değerlendirirken temkinli davrandıklarını gösteriyor.

EY Türkiye Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Musa Gezer şunları söyledi:

“Son 10 yıl içerisinde tüm dünyada heyecan verici bir gelişim kaydeden, son dönemde daha büyük ölçekli ve karmaşık yapılara dönüşen özel sermaye fonları yatırımcıların yeni teknolojileri finanse etmesine, yeni şirketler satın almasına veya mevcut şirketlerin bilançolarını güçlendirmesine yardımcı oluyor. Özellikle Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) alanında atılan özel sermaye fonları alanında atılan adımların endüstrinin ve daha geniş iş dünyası için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmede önemli bir araç olacağına inanıyoruz.”

 

EY’ın Küresel Özel Sermaye Fonları 2022 Araştırmasına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler