Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: Havacılık Sektörü Teknik Analizi

Aralık 2020’de Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve Mart 2020’de tüm dünyayı etkileyen Covid – 19 pandemisinin en çok etkilediği sektör hiç şüphesiz ulaştırma sektörü oldu...

ANALİZ: Havacılık Sektörü Teknik Analizi

Aralık 2020’de Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve Mart 2020’de tüm dünyayı etkileyen Covid – 19 pandemisinin en çok etkilediği sektör hiç şüphesiz ulaştırma sektörü oldu. Dünyanın hemen hemen her yerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları, ülkeler arası kapanmalar sosyal hayatı durdurdu. 2020 Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen uçuşların kapatılması ile hava yolu şirketleri yolcu taşıyamadı. Haziran 2020 tarihinde turizm sezonunda vaka sayılarındaki azalış ile birlikte normalleşme adımları başlasa da aşıların bulunmasına kadar tam normalleşme adımları atılamadı. 2021 yılı başında aşıların bulunması ve Mayıs 2021 yılında aşılamaların hızlanıp bağışıklıkların güçlenmesi ile ülkelerde kapanmalar azalarak normalleşme adımları hız kazandı. Bu hız kazanma ile birlikte Mayıs – Eylül arasında yolcu sayılarındaki artış ile birlikte havacılık sektörü 2019 yılındaki seyrine yaklaştı.

Son günlerde ise tüm dünyada ana gündem maddesi omicron varyantı oldu. Mart 2020’de coronavirüs, Aralık 2020’de delta, Mart 2021’de delta+, Eylül 2021’de Mu ve Aralık 2021’de Omicron varyantları tüm dünyayı sarstı. Her varyant haberi ile birlikte tekrar kapanmaların olabileceği beklentisi sonrasında Borsa İstanbul’da aşağıda belirttiğimiz payların aşağı yönlü seyrine şahit olduk. Gelen iyi haber akışları ile birlikte (aşılanmanın hızlanması, kapanma olamaması, bağışıklıkların güçlenmesi) pay fiyatlarında yukarı yönlü düzeltme gördük. Ancak teknik olarak bakıldığında ve gözümüze çarpan detay her varyant haberi sonrası şirketlerin euro bazlı ortalamaların altına geldiği ve gelen pozitif haber akışlarıyla birlikte her olumsuz seyirden sonra daha sağlam zemine oturan yukarı yönlü hareketin devamı. Aslında varyant haberleri şirketlerin sert yükseliş sonrasında düzeltme hareketlerine de yardımcı oluyor diyebiliriz. Belirsizlik ortamıyla başlayan sert satış dalgası pozitif haber akışları ile yönünü tersine çeviriyor.  A şağıda THYAO, TAVHL ve PGSUS ’un coronavirüs pandemi döneminde Türkiye’de çıkan ilk vaka ve sonrasında varyant çıkış haberleri hisse hareketlerini görebilirsiniz.

Havayolu şirketlerinin faaliyetlerinin ana belirleyicisi olan uçak satın alma, jet yakıtı, uçak/personel giderleri ve bilet gelirleri Euro bazında olduğundan, aşağıdaki grafiklerde Euro bazında pay değişimleri de sunulmuştur.  Pandeminin başladığı 2020 yılından itibaren fiyat ortalaması THYAO 1,42 Euro, PGSUS 7,29 Euro, TAVHL ise 2,41 Euro. Grafiklere bakıldığında her varyant haberi sonrasında aşağı yönlü seyir oluşmuş olup, sonrasında gerek gelen iyi haberler gerek tepki alımları ile hisseler ortalama fiyatlarının üstüne çıkmıştır. THYAO anlık fiyata bakıldığında Euro bazında ortalamasında işlem görmektedir. THYAO ’nun kapanmalar döneminde yolcu trafiğine bağlı uçuş yapmamasına rağmen kargo tarafını geliştirerek bu yönde ilk adımını attığını ve kargo kısmındaki karlılığın bilanço tarafına yansıması piyasa tarafından olumlu fiyatlanmaktadır. PGSUS ise ortalamasının %18, TAVHL ise ortalamanın %7 aşağısındadır. Tekniğin yanı sıra TAVHL ’nin son olarak Antalya Havalimanı İhalesini kazanmasının orta/uzun vadede Şirket’in büyüme performansına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. İyi yönetildiğini düşündüğümüz şirketin operasyonel karlılığını da göz önüne aldığımızda potansiyelini yüksek buluyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler