Genel
Putin “tahıl koridoru” anlaşmasını bozacak mı?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için yapılan ve bir gıda krizinin önüne geçmeyi…
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için yapılan ve bir gıda krizinin önüne geçmeyi hedefleyen anlaşma ile kalkınmakta olan ülkelerin kaldırıldığını savundu.
Vladivostok’ta düzenlenen ekonomik forumda konuşan Putin, BM ile Türkiye’nin arabuluculuğunda varılan tahıl ihracat anlaşmasında öngörülenin aksine Ukrayna tahılının yoksul ülkelere gitmediğine işaret etti.
Putin, Ukrayna tahıl anlaşmasının tahılın kalkınmakta olan ülkelere ulaşmasını sağlayacak şekilde revize edilmesini istediğini söyledi.
Rusya’nın gübre ihracatına yönelik bazı sınırlamaların gevşetildiğini ancak problemlerin devam ettiğini belirten Putin, Rusya’nın tahıl ihracatına sınırlamaların sürmesi halinde küresel gıda fiyatlarının yukarı itilmeye devam edileceğini de öne sürdü.
Putin’in Tahıl Kordoru’na onayı Rusya’nın da tahıl satış sürecine dahil edilmesinin ardından gelmişti. Şimdi açıklamaları, Rusya’ya uygulanan ambargo kapsamında tahılla ilgili tüm yasaklar kalkmadan anlaşmadan geri adım atabileceğini düşündürüyor. Buna da neden olarak tahılın amaçlandığı gibi gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamakla değil, büyük ülkelerin stok yapmasıyla sonuçlandığını gösterebilir.
Ukrayna Tarım Bakanı da fiyat artışı konusunda uyarmıştı
Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi tahıl koridoruna rağmen gıda fiyatlarında kış ayları öncesinde büyük fiyat artışlarının görülebileceğini söyledi.
Dünya Gazetesi’nden Elif Karaca’ya verdiği ve dün yayınlanan röportajda Solskyi, ülkelerin kış öncesinde depolarını doldurmak için fazla alım yapmaları halinde yeniden çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Solskyi sert geçmesi beklenen kış öncesinde ülkelerin böyle davranmaları doğal değil mi, siz ne tavsiye edersiniz? şeklindeki soruya, “Ülkelere benim tavsiyem savaşı durdurmaları olacaktır. Bunu savaş halindeki bir ülkenin bakanı olarak söylemiyorum” dedi.
Tahıl koridoru aracılığıyla taşınan miktarın 1,5 milyon tonu geçtiğini, ancak kapasitenin 5-6 milyon ton olduğunu belirten Solskyi, lojistik ve güvenlikle ilgili koşulların karşılanması halinde bu potansiyelin tamamına ulaşılabileceğinin altını çizdi. Ellerindeki tahılın Tahıl Koridoru aracılığıyla taşınmasının, eğer savaş kaynaklı olumsuz koşullar söz konusu olmazsa 1 yıl kadar sürmesini beklediklerini belirten Solskyi, bu yıl Ukrayna kontrolü altındaki tarım arazilerinin yüzde 23-25% azaldığını, bu nedenle 2021’deki 108 milyon tonluk hasata karşı bu yıl 67 milyon tonluk hasat beklediklerini de ifade etti.
Foreks