Dünya Ekonomisi
NATO ortak bildirisi: Finlandiya ve İsveç’e davet kararı, Rusya’dan tepki
NATO Zirvesi’nin ardından yayınlanan ortak bildiride, “Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar…
NATO Zirvesi’nin ardından yayınlanan ortak bildiride, “Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar verdik,” denildi.
İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiride, “Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar verdik.” denildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin yeni Stratejik Konsept belgesini kabul ettiğini duyurdu.
Stoltenberg, “Rusya, 2010’daki stratejik konseptte dış ortak iken şimdi direkt tehdit olarak tanımlanıyor.” dedi.
Stoltenberg, “Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşma. Çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’nin bildirgesinde, “5. Madde de dahil olmak üzere Washington Antlaşması’na bağlılığımız katıdır. Güvenliğin kökten değiştiği bu ortamda, Madrid Zirvesi, ittifakımızı güçlendirmede ve uyumunu hızlandırmada bir dönüm noktasıdır” denildi.
Zirve bildirgesinde, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu insani felaketin tüm sorumluluğu Rusya’ya aittir. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna’dan çekilmelidir” çağrısı yapıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması istikrar bozucu
Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya olası üyeliğini veto hakkından feragat etme hamlesine Rusya’dan ilk tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülkenin NATO’ya katılma planlarına “olumsuz” ve “istikrar bozucu” yorumları yapıldı.
Reuters’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım planlarını “olumsuz” gördüğünü söyledi. Rusya’nın haber ajansı RIA Novosti de Ryabkov’un, NATO genişlemesinin “istikrar bozucu” olduğu ve ittifak üyelerinin güvenliğine katkıda bulunmadığını söylediğini aktardı.
Rusya’nın yasama meclisi Duma’dan da Türkiye’nin NATO’da İsveç ve Finlandiya’nın olası üyeliğine veto hakkından feragat edecek adımlar atmasına eleştiriler geldi. Rusya’nın resmi haber ajansı TASS, Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky’nin konuyla ilgili görüşlerine yer verdi. Slutsky, “Türkiye’nin yerinde olsaydım, Finlerin ve İsveçlilerin NATO’ya katılımını veto etmeme karşılığında aldığım güvencelerden pek gurur duymazdım. Bir zamanlar Gorbaçov’a da bir şey vaat edilmişti” dedi.
Birgün, Duvar