Ekonomi
Bekir Ağırdır: AK Parti’nin çekirdek seçmeni yüzde 22-26 aralığına geriledi, sempatizan seçmenin neredeyse tamamı partiyi terk etti
Araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, gündemdeki ve siyasetteki gelişmeleri, Sayıların Dili’nde Murat Sabuncu’ya yorumladı. Ağırdır, AKP’nin bir dönem yüzde 38 olan çekirdek seçmeninin…
Araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, gündemdeki ve siyasetteki gelişmeleri, Sayıların Dili’nde Murat Sabuncu’ya yorumladı.
Ağırdır, AKP’nin bir dönem yüzde 38 olan çekirdek seçmeninin giderek partiyi terk ettiğini, son zamanlarda bu terk edişin durduğunu ancak sempatizan seçmenin neredeyse tamamının partiden kopuş yaşadığını söyledi. Ağırdır, “AK Parti’nin çekirdek seçmen oranı gerilemiş durumda, bunun yanı sıra sempatizanların büyük çoğunluğunu da kaybetmiş durumda. Çekirdek seçmen bir dönem 38’lere yükselmişti ama şimdi çekirdek 18-20 aralığında sempatizanları ile beraber bu oran 22 ile 26 aralığında” dedi.
Kuruluşunu ilan eden ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nın siyasete ve seçime etkisini de yorumlayan Ağırdır, Türkiye’de sınıfsal bir gerilimin yaşandığını, Altılı Masa’nın henüz büyük bir demokrasi vaadi veya sistem değişikliği öneremediğini hatırlatarak “Emek ve Özgürlük İttifakı’nın önünde bu sınıfsal alanın yarattığı bir fırsat var. Eğer Altılı Masa büyük bir demokrasi enerjisi üretmezse Emek ve Özgürlük İttifakı beklenenden fazla oy alabilir” ifadelerini kullandı.
“İkinci turda muhalefet kazansa bile yönetilemeyecek bir ülke veya toplumla karşılaşabiliriz”
İktidarın 2023 seçimleri için stratejisinin seçimi ikinci tura bırakmak olduğunu düşündüğünü ifade eden Ağırdır, muhalefetin ortak bir aday üzerinde uzlaşmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. “Birinci turda bu iş bitmeli” diyen Ağırdır, “Cumhurbaşkanlığı adaylığında çokluk olursa bu işin sonu hüsran olabilir. İkinci tura kalırsa bugünkü iktidarın görünür veya görünmez ortakları, bu iktidarın devamından medet uman ekonomik veya siyasal, suç örgütleri, bu iktidarın kullanacağı bütün kurum ve makamlar dahil öylesine bir güçle formel veya informel bir 15 gün yaşarız ki muhalefet kazansa bile yönetilemeyecek bir ülke veya toplumla karşılaşabiliriz” diye konuştu.
“Yeni bir anayasa konuşacaksak ön şartı cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaktır”
Ağırdır, “Eğer gerçekten seçimlerden sonra Meclis’te yeni bir anayasa konuşacaksak bütün temsiliyetlerin Meclis’te olması önemli ve değerlidir. Ama bunun ön şartı cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefetin kazanmasıdır. Onun için tek aday üzerinde uzlaşılması gereklidir.” dedi.
T24