Ekonomi
AYM’den, Erdoğan’ın kurduğu ‘Fiyat İstikrarı Komitesi’ni kaldırma kararı
AYM, Cumhurbaşkanı’nın ‘Fiyat İstikrarı Komitesi kurulması’ kararnamesinin tamamı ile ‘Sanayileşme İcra Komitesi’ kararnamesinin 4. maddesini ‘anayasaya aykırılık’ gerekçesiyle iptaline karar…
AYM, Cumhurbaşkanı’nın ‘Fiyat İstikrarı Komitesi kurulması’ kararnamesinin tamamı ile ‘Sanayileşme İcra Komitesi’ kararnamesinin 4. maddesini ‘anayasaya aykırılık’ gerekçesiyle iptaline karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Haziran 2021’deki kararıyla kurulan ‘Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kaldırılmasına karar verdi.
Söz konusu komite, Merkez Bankası’na müdahaleyi öngördüğü için piyasada endişeler yaratmış; bugün yaşanan ekonomik krizin gerekçeleri arasında sayılmıştı.
AYM, ayrıca Sanayileşme İcra Komitesi hakkındaki cumhurbaşkanlığı kararnamesinin bir bendinin de kaldırılmasına hükmetti.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ‘Ekonomi Koordinasyon Kurulu‘ ve ‘Fiyat İstikrarı Komitesi‘ kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlanmış, sık sık yönetici değişikliği yapılan ve güven problemi yaşayan Merkez Bankası’na müdahalenin daha da artacağı yönünde bir intiba oluşturmuştu.
Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’sa fiyat istikrarını Merkez Bankası’nın sağlayacağını ve hiçbir şekilde müdahalenin olmayacağını savunmuştu.
CHP’liler dava açmıştı
CHP’li 135 milletvekilinin açtığı dava sonucu AYM bu gece Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla komiteyi kaldırma kararı aldı.
AYM, Fiyat İstikrarı Komitesi’nin tümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna kanaat getirdi. Karar, 15’e karşı dört oyla alındı.
Fiyat İstikrarı Komitesi, 6’ncı toplantısını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin başkanlığında 10 Ağustos’ta yapmıştı. AYM’nin iptal kararının ardından, yeni bir kanun çıkarılmazsa komite bir daha toplanamayacak.
Diken