Pandemi ve çip krizinin ardından Rusya’nın Ukrayna’ya olan işgalinin de etkisiyle Türkiye’de artık araba almak hayal oldu. Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında zam dalgası başladı. Sıfır araç fiyatlarına son 1 ayda yüzde 5 zam geldi. İkinci el araba fiyatları ise 3 ayda yüzde 8 artış gösterdi. Sektör temsilcileri fiyatların daha da artacağını belirtti.
Koronavirüs salgını ve çip krizinin ardından Rusya’nın Ukrayna’ya olan işgalinin de etkisiyle Türkiye’de artık araba almak hayal oldu. Sıfır araç fiyatlarına son 1 ayda yüzde 5 zam gelirken, ikinci el araba fiyatlarına ise 3 ayda yüzde 8 zam geldi. Sektör temsilcileri fiyatların daha da artacağını belirterek, hammadde fiyatlarındaki rekor fiyat artışlarının da sektörü zorlayan bir yıl olacağını söyledi.
Küresel araç üretiminde 5 milyon adetlik kayıp beklenirken, Türkiye’de de markalar satış hedeflerini düşürmeye başladı.
Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, savaş nedeniyle 2022’ye bakışla ilgili bütün denklemin değiştiğini ifade ederek, “2022’nin başında pandeminin biteceğini, çip krizinden kaynaklı arz sorunun her çeyrekte biraz daha azalarak yılsonunda tamamen çözüleceğini öngörüyorduk. 2022’de pazarda belirleyici unsurun kur olacağını düşünüyorduk. Ancak, Rusya-Ukrayna savaşı yeni bir parametre olarak denkleme girdi. Savaşın birçok hammaddede tedarik krizi yaratması ve ekonomik büyümeyi aşağı çekiyor olması gibi nedenlerle 2022 zor geçecek” dedi.
Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da pazarda iç pazarda arz sorununun giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, “Satışlarda bulunabilirlik yine çok öne çıkmaya başladı. Alternatif çözümler yaratılmaya çalışılıyor ama genel olarak çip ve kablo tedarikindeki sıkıntıların artmasının yanı sıra hammadde fiyatlarındaki rekor fiyat artışlarının da sektörü zorlayacağı bir yıl olacak” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı paladyum, nikel, çelik gibi bazı hammaddelerde rekor fiyat artışlarına neden olmuştu. Yine lojistik maliyetleri de arttı. Otomotiv üreticileri artan üretim maliyetlerini fiyatlara yansıtmaya başladı. Bayilerden alınan bilgiye göre, Tofaş ve Renault mart ayında zam yapan markalar arasında. Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre de 25 Şubat- 25 Mart arasında A, B ve C segmenti otomobillerde fiyatlar ortalama yüzde 5 arttı. Sektör temsilcileri, otomobil fiyatlarındaki artışın kademeli olarak devam edeceğini belirtiyor.
karar.com