Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Resesyon korkusu petrol fiyatını aşağıya çekerken altına destek verdi

ABD’deki durgunluk gürlemeleri ve grafik bazlı satışlar, petrolü bu hafta varil başına 100 doların altına düşene kadar baskı altında tutabilir;…

Resesyon korkusu petrol fiyatını aşağıya çekerken altına destek verdi

ABD’deki durgunluk gürlemeleri ve grafik bazlı satışlar, petrolü bu hafta varil başına 100 doların altına düşene kadar baskı altında tutabilir; o zaman bir satın alma dalgası, ham fiyatların kaybettiklerinin çoğunu geri aldığını görebilir.

Fed’in geçen hafta 75 baz puanlık bir artışla son 28 yılın en büyük faiz artırımını açıklamasından bu yana, yatırımcılar ABD’nin zayıflayan makroekonomik veriler ve son 40 yılın en kötü enflasyonuyla mücadele etmek için süper boyutlu parasal sıkılaştırmanın birleşiminden bir resesyona doğru gittiğine ikna oldular.

Fed Başkanı Powell, merkez bankasının neden yaptığını yaptığını ve bunun neden bir durgunluk değil de ekonomik bir “yumuşak iniş” ile sonuçlanabileceğini açıklamak için bu hafta Kongre’ye geri dönecek. Bununla birlikte, piyasaların çok azı söylediklerini satın alıyor görünüyor.

“Dé kelimesi, durgunluk rüzgarları ekonomik veriler ve varlık sınıfı spektrumundaki fiyat eylemleri yoluyla daha yüksek sesle esmeye başladıkça giderek daha fazla kullanılıyor” diyor çevrimiçi ticaret platformu OANDA için Asya-Pasifik araştırmalarını denetleyen Jeffrey Halley. Şöyle devam ediyor:

“Petrol fiyatları bile durgunluk gürültüsünün ağırlığı altında çatladı. Belki de yüksek fiyatların yüksek fiyatlar için en iyi tedavi olduğu klasik bir durum bu.”

Ham petrol fiyatları geçen hafta, ABD fabrika üretiminin sanayi üretiminin gerisin de kalırken firmaların tedarik zinciri darboğazları ve yüksek maliyetlerle mücadele ettiği sırada üst üste beşinci ay boyunca düşmesinin ardından, Nisan ayından bu yana en yüksek düşüşle %9 geriledi.

Pazartesi günkü Asya ticaretinde, petrol çok ikna edici olmasa da toparlandı.

ABD ham petrolünün ölçütü olan New York’ta işlem gören West Texas Intermediate, Singapur’da saat 14:00’te (New York’ta 02:00) 70 sent veya %0,7 artışla varil başına 108,69 dolara yükseldi. WTI, sekiz hafta içindeki en keskin şekilde geçen hafta 11 doların biraz üzerinde kaybetti.

Londra’da işlem gören küresel petrol göstergesi Brent ham petrolü, 69 sent veya %0,6 artışla 113,81 dolara yükseldi. Brent geçen hafta neredeyse 9 dolar kaybetti ve bu rakam son iki ayın en yüksek rakamı.

Geçen haftaki düşüşten hemen önce, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Mart ayından bu yana neredeyse 130 dolara ulaşan WTI, en yüksek seviyesi olan 123.18 dolarlık üç ayın zirvesine yükseldi. Brent, Mart ayındaki zirvesi olan yaklaşık 140 dolardan sonra 125,16 dolara ulaştı ve bu da son 14 yılın en yükseğiydi.

Bu fiyat hareketi, OANDA’dan Halley’in söylediklerini destekliyor gibi görünüyordu: Daha yüksek fiyatlar, petrolün zaten yüksek olan fiyatlarını iyileştiriyor olabilir.

Düşüşten önce, teknik analistler haftalardır WTI ve Brent fiyatlarının ciddi şekilde aşırı alım yaptığı konusunda uyarıyorlardı. Ham petrolün önümüzdeki günlerde daha fazla baskı altına alınabileceğini söylediler.

Powell’ın çarşamba ve perşembe günleri Kongre’ye yapacağı konuşmalar diğer Fed yetkililerinin konuşmalarına öncülük edecek. Piyasalar Fed’in yaklaşan Temmuz toplantısında beklenen faiz artışının boyutunu ölçmeye çalışırken her biri yakından izlenecek.

Powell’ın Fed’in 1981’den bu yana en yüksek seviyede seyreden enflasyonu frenleme taahhüdünü yinelemesi bekleniyor. Cuma günü Fed, enflasyonla mücadele taahhüdünün “koşulsuz” olduğunu söyledi.

Powell, Fed’in enerji fiyatlarını yükselten Ukrayna’daki savaş gibi daha yüksek enflasyona katkıda bulunan tüm faktörleri kontrol edemeyeceğini söyledi.

Piyasa katılımcıları, Fed’in agresif faiz artırım yolunun ekonomiyi resesyona itme riski taşıdığından korkuyor. Yavaşlayan büyüme işaretleri ve S&P 500’ün zaten ayı piyasası bölgesinde olduğu göz önüne alındığında, Powell, Fed’in ekonomide ve piyasalarda çok fazla kırılmaya neden olmadan enflasyonu nasıl frenleyebileceği konusunda daha fazla ayrıntı için baskı altında.

Analistler, Ukrayna işgali ve ardından büyük enerji ihracatçısı Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarının ham petrol arzındaki küresel sıkılığı kesinlikle daha da kötüleştirmiş olmasına rağmen, bu yılki petrol rallisinin birçok yoksul ülkenin satın alabilirliğinin ötesinde olduğunu söylüyor.

ABD’de petroldeki artıştan kaynaklanan yükün en iyi göstergesi, geçen haftadan bu yana ilk kez galon başına 5 doları aşan benzinin pompa fiyatıydı. Amerikan Otomobil Birliği, ABD’deki birçok pompanın, özellikle Kaliforniya gibi Batı Kıyısı eyaletlerinde bulunanların, galon başına 6 dolara yakın bir fiyata satıldığını söyledi. Dizel Kaliforniya’da daha da yüksekti, galon başına 7 doların üzerindeydi.

Bu hafta için, salı günü ABD’deki mevcut konut satışlarına ilişkin veriler, mortgage oranlarının artmaya devam etmesiyle Mayıs ayında bir yavaşlama gösterebilir. ABD’nin ayrıca, Mayıs ayındaki %16,6’lık düşüşün ardından piyasaların sıçrama belirtileri aramasıyla Cuma günü yeni konut satışlarına ilişkin rakamları açıklaması planlanıyor.

İlk işsizlik başvurularına ilişkin veriler Perşembe günü her zamanki gibi açıklanacak ve geçen haftaki rakamlar, koşullar sıkı kalmasına rağmen işgücü piyasasının bir miktar soğuduğuna işaret ediyor. İmalat ve hizmet sektörü faaliyetine ilişkin ön veriler de Perşembe günü açıklanacak.

Altın söz konusu olduğunda, New York’un COMEX endeksinde Ağustos ayı için ön ay altın vadeli işlemleri Singapur’da saat 14:00’e kadar ons başına 4,80 dolar veya %0,3 artarak 1.845,40 dolar oldu.

Cuma günü, Ağustos ayında COMEX’teki altın %0,5 düşerken, hafta boyunca %1,9 değer kaybetti.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler