Ekonomi
Gece Bülteni: ‘Jeopolitik Çıkmaz…’
Rusya, Ukrayna’nın Rus yanlısı ayrılıkçı grupların kontrolünde olan Donbass’a müdahale edeceği iddiası ile Ukrayna sınırına asker ve mühimmat yığması jeopolitik bir çıkmaza dönüştü...
Rusya, Ukrayna’nın Rus yanlısı ayrılıkçı grupların kontrolünde olan Donbass’a müdahale edeceği iddiası ile Ukrayna sınırına asker ve mühimmat yığması jeopolitik bir çıkmaza dönüştü. Geçen hafta Rusya ile; ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı, NATO ve AGİT ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi. Rusya’nın talep edilen güvenlik taleplerini hiçbirini kabul etmemesi, ABD istihbaratının Rusya’nın çok yakın zamanda Ukrayna’ya girebileceğine yönelik açıklamaları savaş beklentilerini arttırdı. Cuma günü ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Cenevre’de bir kere daha bir araya gelecekler. Görüşme piyasalarca yakından takip edilecek.
Rusya ekonomisi çok zor bir dönemden geçiriyor. Rusya Merkez Bankası son bir yılda faizi 2 kat artırarak faizini, %8.4 olan TÜFE’nin üzerinde belirledi. Rus tahvil faizleri ve TÜFE, 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Pandemi büyümeyi oldukça olumsuz etkiledi; geçen yıl %4.3 büyüyen Rusya’nın, bu yıl %4’ün altında büyümesi bekleniyor. Bu nedenle Batı’nın en büyük silahı, ekonomik yaptırımlar olacağı görülüyor.
Dolar/TL’de 13.40 ana desteği güçlendi
Dolar endeksi geçen hafta ABD TÜFE verisi sonrasında 3 günlük düşüş serisi yakalayarak son 2 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Endeks Cuma gününden başlayan toparlama ile geçen haftaki düşüşün tamamı geri aldı, 95.35 yeniden güçlü bir destek oldu. Doların dünyada geçen hafta düşüşü ile desteklerini test eden Dolar/TL, yönünü yeniden dirençler noktalarına çevirdi. Dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan güçlenme riskten kaçınmayı artıyor. TCMB’nin Perşembe günkü toplantısından bir değişiklik beklenmese bile 26 Ocak’ta gerçekleşecek Fed toplantısına kadar dolara yönelik talebin güçlü olmasını bekleyebiliriz. 13.40 ana destek olmak üzere 13.63 ara direnci arasında sıkışma bekliyoruz, 14.00 ana direncimiz olmayı sürdürüyor.
30 dakikalık düşüş, seansı 30 dakika erken bitirtti
Dünkü düşüş, son bir haftalık endekste yaşanan sıkışıklığın kırılmasıydı. Ayrıca, Aralık ayında yaşanan düşüşün sadece %50’sini geri alınması sonrasında kırılma yaşanması tepki hareketinin bittiğini göstermektedir. Kısa vadede 1980 geçiş noktası olmak üzere 1893-2073 aralığında yatay bir trend içerisinde hareket edilmesini bekleyebiliriz. 146 $ ve 1980’nin önemli bir destek noktası olarak bugün çalışmasını bekliyoruz. Dünkü ağırlıklı ortalamaların altında kapanış, kısa vadeli tepkiyi destekleyecektir.
Şubat vadeli BIST30 kontratı
2371-2410 arasında sıkışma, yükselen trend içerisinde yeni bir yükseliş dalgasına ya da trendin sonlanmasına neden olabileceğini dün belirtmiştik. 2371 desteğinin kırılması ile tepki hareketi sonlandı. Tepkide sadece Aralık ayında yaşanan düşüşün %50’si geri alınabildi. Dünkü düşüş sonrasında 2152-2167 destek bölgesinin etkili olmasını, aşırı satım bölgesinden gelecek alımlar ile 2225 ve 2297 dirençlerine yeniden bir geri dönüş bekliyoruz.
Şubat vadeli Dolar/TL
13.71’de bulunan yatay ana destek seviyesinden gelen alımlar ile destek üzerinde baskı kırıldı. RSI alım bölgesine yönelirken, MACD halen satım bölgesindedir. 14’de bulunan ortalamalar kırılması durumunda 14.84 ana direncine yeniden yönelim başlayabilir. Dün alımlar ile yatay trendin devamı ve gücü teyit edilmiş oldu. 14 direnci dünkü yükselişin devamı için izlenecek.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÜNLÜ & Co