Ekonomi
Gece Bülteni: ‘Diplomatik Denge Arayışı…’
Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden tam bir ay geçti ve halen diplomatik bir çözüm gerçekleşmedi...
Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden tam bir ay geçti ve halen diplomatik bir çözüm gerçekleşmedi. Diplomatik çabalar ise haftalardır ülkeler arasında devam ediyor.
Geçen hafta içerisinde Moskova’da Rusya Devlet Başkanı’nı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumartesi günü yine Putin ile 1 saat 40 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün Kiev’i ziyaret ettikten sonra bugün Moskova’yı ziyaret edecek. ABD ve Fransa gibi Almanya’nın da Putin’e olası bir işgalin sonuçları konusunda uyarıda bulunması bekleniyor. Kremlin’den dün yapılan açıklamada, Başbakan Scholz ile; Ukrayna, güvenlik garantileri ve Kuzey Akım projesine yönelik olası yaptırımların konuşulacağı belirtildi. Rusya’nın güvenlik talepleri içerisinde Ukrayna’nın NATO’ya katılmaktan vazgeçmesini ön plana çıkarıyor. Ukrayna’nın İngiltere Büyükelçisi, Kiev’in ‘Savaşı önleyecekse NATO’ya katılma talebimizden vazgeçebiliriz’ düşüncesinde olduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise bu açıklama sonrasında NATO üyeliğinden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Diplomatik denge arayışının Ukrayna’nın NATO üyeliği pozisyonu çerçevesinde yoğunlaştığı görüyoruz.
TL birkaç gün zorlanabilir
Müttefiklerin çok yakında bir işgal olacağına yönelik açıklamaları ve yurt dışı basında çıkan iddialar riskten kaçınmayı artıyor. ABD dolarında güçlü istihdam piyasası ve rekor kıran enflasyon verileri ile gerçekleşmeyen yükseliş, jeopolitik riskler ile birlikte gerçekleşiyor. Resmi kaynakların yarın Rusya’nın işgale başlayabileceğini belirtmesi, yarın akşam Fed’in Mart ayı toplantı tutanaklarını açıklanacak olması dolar endeksinde yükselişi devam ettirebilir. Bu şartlar altında 13.62 ve 13.67 dirençleri test edilebilir.
BIST100’de bu kez dipten alımlar sınırlı kaldı
BIST100 bu kez Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği endişeleri ile 2000’nin altına geriledi, geçen hafta olduğu gibi dipten alımlar yine etkiliydi ama yurt dışı belirsizlikler nedeniyle kapanış 2000’nin hemen üzerinde gerçekleşti. 34 milyar TL bir işlem hacmi ile gerçekleşen düşüş, kısa vadede 1980-2020 aralığını ön plana çıkaracaktır. 1980 altında kapanış geçen haftanın olumlu etkilerini silebilecekken, 2020 üzerinde kapanışlar dipten gelen alımların gücünü pekiştirecektir. Destek seviyelerimiz 1998 ve 1982, direnç seviyelerimiz 2220 ve 2055’dir.
Şubat vadeli BIST30 kontratı
Dün son 5 işlem günün en düşük kapanışı gerçekleşti. Bu zayıflamaya rağmen; 2186’da bulunan 50 günlük ortalamanın yine güçlü bir tepki noktası olarak çalıştı, ana yükselen trendde bir bozulma olmadı. Bugün 2220 kısa vadeli ana destek seviyesi üzerinde 2300’e doğru dünkü kayıpların telafi etme çabasını görmeyi bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2220 ve 2186, direnç seviyelerimiz 2364 ve 2410’dur.
Şubat vadeli Dolar/TL
Dün, seans içi ortalamalar ile yatay direnç seviyesine doğru bir yükseliş yaşandı. 13.70’de bulunan ortalama gün içerisinde satış üretmesine rağmen gün sonunda 13.70 direncine yakın bir noktadan kapanış gerçekleşti. Bugün de 13.70-13.73 direnç bölgesinin etki olmasını bekliyoruz, 13.65 desteğinin kırılması durumunda dirençler daha fazla güç kazanacaktır. Destek seviyelerimiz 13.65 ve 13.57, direnç seviyelerimiz 13.70 ve 13.73’dir.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÜNLÜ & Co