Piyasa
Financial Times: Türkiye’ye nereden para geliyor?
Financial Times, Türkiye’de kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan’ kaleminde yaşanan artışı kaleme aldı. İngiliz…

Financial Times, Türkiye’de kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan’ kaleminde yaşanan artışı kaleme aldı.
İngiliz finans gazetesi Financial Times, Türkiye’de cari açığın finansmanında kullanılan kaynağı belirsiz 24,4 milyar dolarla ilgili bir yazı kaleme aldı.
Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan’ kaleminde yüksek seviyeler korunmaya devam ediyor.
Hafta başında açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre, Ocak – Temmuz döneminde 36,7 milyar dolarlık cari açık oluşmuş, bu açığın yaklaşık 24,4 milyar doları net hata ve noksan kalemiyle finanse edilmişti. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Ankara’nın alışılmadık faiz politikalarının Türkiye ekonomisinde derin sorunlara yol açtığı belirtilen Financial Times analizinde küresel yatırımcıların son on yılda Türkiye’den büyük bir çıkış gerçekleştirdiği belirtildi.
Louis Ashworth imzalı yazıda, Türk lirasının son dönemde büyük değer kaybına uğradığı hatırlatılırken TL’deki değer kaybının ve büyük ölçekli çıkışların ülkenin döviz rezervlerine olumsuz etki ettiği kaydedildi. Yaratılan açığın kaynağı belirsiz para ile finanse edildiği belirtilen yazıda bu paranın kaynağının nereden geldiği soruldu.
Yazıda ayrıca Capital Economics’ten Liam Peach’in analizlerine de yer verildi. Peach, “Gerçek şu ki, net hata noksan kalemini neyin harekete geçirdiğini bilmiyoruz. Bu kalem gerçekte, altın satışları, döviz ve hizmet ticaretinin yanlış kaydedilmesi veya kaçakçılık gibi pek çok şeyi yansıtıyor olabilir. Ancak büyük bir sermaye akışı olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.
Peach, “Neler olup bittiğini tam olarak bilmek zor ama bu kalemin bu yıl cari işlemler açığına önemli bir destek sağladığı açık. Bu akışların tersine dönmesi durumunda Türkiye’nin rezervleri tekrar düşebilir” değerlendirmesinde bulundu.
BlueBay Asset Management analisti Timothy Ash ise analizinde Rus etkisine işaret etti. Türk bankalarının diğer ülkelerin dışladığı Rus parasını kabul etmekten oldukça mutlu olabileceğini belirten Ash şunları söyledi:
“Erdoğan, son aylarda Türkiye’nin Rusya ile daha yakın ticari ilişkiler kurması ve aynı zamanda Ukrayna savunması için çok önemli olan insansız hava araçlarını tedarik etmesiyle elinden gelenin en iyisini yaptı.”
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Merkez Bankamızda dikkat ederseniz bir defa rezerv yükselmeye başladı. Bu tabii döviz rezervi noktasında bizim rahat hareket etmemizi sağlamış oluyor. Bu konuyla ilgili de şu anda birçok dost ülke gerekli desteklerini sağ olsun veriyorlar” ifadelerini kullanmıştı.
Bloomberg’de yer alan analizde ise “Türkiye’ye yönelik gizemli sermaye akışları, artan ticaret açığına ve liraya yönelik zayıf talebe rağmen politika yapıcıların döviz rezervlerini artırmalarına olanak tanıyarak yeni zirvelere ulaştı” ifadelerine yer verildi.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Piyasa
/ 11 Nisan 2025Kan banyosu Asya’da da sürüyor!
Adeta bir kabus yaşanıyor. Wall Street'in ardından Asya hisseleri de panik satışlarına şahit oluyor
Çetin ünsalan
/ 11 Nisan 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Bazı reformlar…’
OECD’nin Yükselen Pazarlar Forumu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamalarla incelenmesi gereken bir fotoğraf sergiledi...
Ekonomi
/ 11 Nisan 2025Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: “Enflasyonu düşürmeyi başaracağız”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomik dalgalanmaların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi...
Dünya Ekonomisi
/ 11 Nisan 2025Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma enstitüleri GSYH’nın 2025’te %0,1 ve 2026’da %1,3 büyümesini bekliyorlar
Kısa vadede, ABD'nin yeni ticaret politikası ve ekonomi politikalarındaki belirsizlik Alman ekonomisi üzerinde baskı yaratıyor...
Ekonomi
/ 10 Nisan 2025ForInvest Haber TCMB faiz anketi sonuçlandı
ForInvest Haber anketine katılan 22 ekonomistin 18'i gösterge faizin sabit bırakılacağını öngördü...
Borsa
/ 10 Nisan 2025Wall Street yine darmadağın, bu kez de resesyon korkusu başgösterdi
Wall Street’te sert satış dalgası Perşembe günü yeniden başladı, bankalar ve yatırımcılar, Başkan Donald Trump’ın tarifelerinin ABD’yi resesyona sürükleyebileceği uyarısında bulunurken, Trump tam kapsamlı bir ticaret savaşından geri adım atmasına rağmen piyasalar yeniden sarsıldı. Dolar ve ABD Tahvilleri de satılıyor...
Ekonomi
/ 10 Nisan 2025Konut Fiyatı Maliyetin, Maliyetler ise Enflasyonun Altında Kaldı
TÜİK’in aylık olarak açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi’nde şubat ayında gerçekleşen yıllık artış yüzde 23,94 oldu...
Borsa
/ 10 Nisan 2025Galata Wind Olağan Genel Kurul’da pay başına kar payını artırdı
Galata Wind Enerji’nin 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 hesap dönemine ait Olağan Genel Kurulu 3 Nisan’da gerçekleştirdi...
Ekonomi
/ 10 Nisan 2025Dubai’de Türk Yatırımcılar hedef büyüttü!
Yüksek amortisman süreleri, faiz belirsizlikleri ve kira sınırlamalarıyla sarsılan Türkiye gayrimenkul piyasasına alternatif arayan yatırımcılar, rotasını Dubai’ye çevirdi...
Dünya Ekonomisi
/ 10 Nisan 2025ABD Tüketici Fiyat Endeksi Mart’ta %0,1 geriledi
ABD'de tüketici fiyatları Mart ayında beklenmedik şekilde düştü, bunun başlıca nedeni benzin ve ikinci el araçlardaki fiyat düşüşü oldu. Ancak bu ılımlı enflasyon görünümünün kalıcı olması beklenmiyor, zira Başkan Donald Trump Çin’den ithal edilen mallara yönelik tarifeleri artırdı. Düşük TÜFE Wall Street'in moralini düzeltemedi, satış baskısı sürüyor....
Dünya Ekonomisi
/ 10 Nisan 2025Dünya Ticaret Örgütü: ABD – Çin Ticaret Savaşı dünya ekonomisini daraltacak
Dünya Ticaret Örgütü, küresel ticaretin durma noktasına gelebileceğini tahmin etti.
Ekonomi
/ 10 Nisan 2025ANALİZ: Şubat sanayi üretiminde sert daralma
Sanayi üretimi Şubat'ta hem aylık, hem de yıllık bazda daraldı. Uzmanlara göre, toparlanma da kolay olmayacak.
Gündem
/ 10 Nisan 2025Aliyev Türkiye-İsrail uzlaşmazlığında devreye girdi
Aliyev, "Bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıklardan rahatsızız. Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında ilk uzlaşmaya arabuluculuk yaptı. İlk kriz döneminde iki ülkenin tutumlarının birbirine yakınlaştırılmasında aktif rol oynadık. Bunlar kapalı kapılar arkasında yapılıyordu ve bunu duyurmadık" dedi.
Benzer Haberler