Gündem
Burak Köylüoğlu yazdı: Kripto-varlıklar nereye gidiyor?
Kripto varlıklar (crypto assets) hakkında çok soru geliyor. Kısaca bakış açımı yazayım. Blockchain teknolojisi çok önemli ve finansal dünyayı…
Kripto varlıklar (crypto assets) hakkında çok soru geliyor. Kısaca bakış açımı yazayım. Blockchain teknolojisi çok önemli ve finansal dünyayı değiştiren ve değiştirmeye devam edecek bir teknoloji. Kripto varlıklar ise aslında içsel değerleri (intrinsic value) sıfır olan ama dışsal ya da piyasanın biçtiği değeri (extrinsic value) içsel değerden epey yüksek olan değerlere sahipler. Bu varlıkların fiyatı, paranın zaman değeri artışı ile ters ilişkiye sahiptir.
Kripto varlıkların ortaya çıkışı, bol ve düşük faizli para politikasının 2008 sonrası uygulanması ile başlar. Diğer bir deyişle bu varlıkların fiyatının içinde blockchain teknolojisinin getirdiği değer ve value of scarcity (arz kısıtına bağlı değer artışı) olduğu gibi, hesapsızca yaratılan para tabanının bu varlıklara eklediği değer de vardır. Bu fonksiyonlardan para politikası artık kripto varlıkların fiyat denklemine negatif etkide bulunduğu için kripto piyasalarında değer kaybı yaşanıyor.
Bunların değerleri sıfıra inmeyeceği gibi yeniden uzun dönemli yükseliş eğilimine girmesi, küresel bir resesyon ihtimalinin belirmesi durumu hariç olmak üzere, olası görünmüyor. Buffett gibi mainstream economics doktrinini izleyen büyük yatırımcılar, büyük merkez bankası başkanları ve para kurulları ile IMF, bu varlıkların bir anormali olduğu görüşünde. Esas anormali uygarlık tarihinde görülmemiş parasal genişleme idi. Kripto varlıklar dolayısı ile büyük bir anormalinin daha küçük bir sonucudur. Bir regülasyon dalgası gerçekten de bu varlıkları anormali şekline getirebilir.
Son olarak herhangi bir alanda ve alanda yatırım önerisi vermediğimi (ve yasal olarak da veremediğimi) belirteyim.
Chief Financial Officer | Executive Board Member | Chief Strategy Officer | Civil Engineer| Author…
Burak Köylüoğlu linked-in paylaşımıdır, yazarın izniyle yayınlanmıştır