Para-banka-finans
YORUM: Bankalar dış kredilerde sorunla karşılaşıyor
Dış kredi yenilemelerinde zorlanıyoruz
Bugün açıklanan Ekim dış ticaret açığı aylık $8 milyarla geçen senenin rakamını misliyle aşarken, gözleri de bir kez daha cari açık ve finansmanına çevirdi. Cari açık için 2023 tahminleri $35-40 milyar arasında. TCMB’nin nakit FX rezervleri de $40 milyar civarında. Yani, aniden ortaya çıkabilecek zor koşullarda TCMB’nin cari açık finansmanında banka ve şirketlere ödeme desteği garanti edilemez. Türkiye, bir yanda umutla Putin’den gelecek doğal gaz ödemelerini 2024’e öteleme talebine cevap beklerken, öte yanda cari açık finansmanında yeni bir sorunla yüzleşti. Akbank, Yapı Kredi Bankası ve TEB vadesi gelen sendikasyon kredilerinde yenileme oranını %100’ün hayli altında tuttu. Yani, net dış kredi ödemesi yapılacak.
Bu düşük yenileme oranı global kredi pazarının içine düştüğü fırtınayı mı yansıtıyor, yoksa bankaların bir yılda 2.5 misline katlanan dolar ve Euro faiz maliyetlerini mi, bilmek güç. Bankalar bu konuda detaylı açıklama yapmıyor. Fakat, vadesi gelen Euro-tahvillerin yenilenmesinde tüm Gelişmekte Olan Ülkeler büyük zorluklar yaşarken daha kısa vadeli ve çoğu dış ticaret mukabili sendikasyonların yenilenme oranının düşmesi döviz kuru istikrarı için yeni bir risk arzedebilir.
BloombergHT: TEB’in sendikasyonu çevirme oranı yüzde 77 oranında kaldı
Ülke notundaki düşüş ve risk primlerinde geçen seneye göre görülen yüksek seviyeler banka sendikasyonları üzerindeki etkisini hissettiriyor.
Akbank’ın ardından TEB’in sendikasyonunda da maliyetlerin yükseldiği ve çevirme rasyosunun düştüğü görüldü.
TEB’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada 367 gün vadeli 200 milyon euro ve 63,5 milyon dolar olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi sağlandığı duyuruldu.
Kredinin en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti euro dilim için Euribor+ yüzde 4,00 ve dolar dilimi için Sofr+yüzde 4,25 olarak gerçekleşti.
Geçen yıl banka Ekim’de 230,5 milyon euro ve 113 milyon dolar olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi sağlamıştı. Geçen yıl sağlanan bu sendikasyonda toplam maliyet euro dilim için euribor+ yüzde 1,75 ve dolar dilim için libor+yüzde 2,15 olarak gerçekleşmişti.
BloombergHT: Yapı Kredi’nin sendikasyonunda da çevirme rasyosu düştü
Yapı Kredi’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, 367 gün vadeli 210 milyon dolar ve 249 milyon euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 458 milyon dolar sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi anlaşması yapıldı.
14 ülkeden 23 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisinin toplam maliyeti dolar dilimi için SOFR artı yüzde 4,25 ve euro dilimi için Euribor artı yüzde 4,00 olarak gerçekleşti.
Banka geçen yılın Ekim ayında 822 milyon dolarlık sendikasyon temin etmiş, bunun maliyeti ise sırasıyla dolar dilimi için SOFR artı yüzde 2,75 ve euro dilimi için ise Euribor artı yüzde 2,10 olmuştu.
FÖŞ ve Erda Gerçek: Küresel finansal istikrar tehdit altında. Alman mucizesi bitti mi?
ANALİZ: TCMB – bankalar savaşı kızışıyor