Sosyal Medya

Gündem

YORUM:  Rusya doğal gazı bedava verse de, bizim faturalar düşmez

Rusya gaz bedava verse de, vatandaşa yaramayacak

YORUM:  Rusya doğal gazı bedava verse de, bizim faturalar düşmez

Hükümetin seçim finansmanı ve döviz kurunda istikrara destek için Rus şirketi Gazprom’la iskontolu ve kredili doğal gaz tedariki pazarlığı sürüyor. Basında dolaşan duyumlara göre, Putin, Erdoğan’ın iktidarda kalması için gerekli mali desteği bu yolla sağlayacak.  Acaba, bu jest karşılığında bizden Rusya karşıtı yaptırımların delinmesi için yardım istedi mi?  Batı bu pazarlıpğ göz mü yumar, yoksa ikincil yaptırımlarla döviz kurunu patlatır mı?  Bu zor denklemin sağlamasının Ankara’da yapılmadığı düşüncesindeyiz.

Fakat, bugün konymuz o değil. Soru şu:  Rusya’dan gelen doğal gazı 2024’e kadar krediyle, yani 2023 yılında BORAŞ’ın kasasından tek kuruş çıkmadan temin ettiğimizi farzedelim. Kışın dar, hatta orta gelirli vatandaşın belini bükecek elektrik ve doğal gaz faturalarında indirim yapılacak mı?  Hayır! Neden?  Cevabını Cumartesi günü SÖZCÜ’de çıkan şu haberde buluyoruz.

“BOTAŞ’ın 2022 yılında 16.4 milyar lira olan borçlanma gereği, 2023 yılında 25 kattan fazla artırıldı. Buna göre BOTAŞ’ın öngörülen borçlanması 422.8 milyar liraya çıktı. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) ise 3.4 milyar lira olan borçlanma yükü 26 kattan fazla artırıldı. Buna göre belirlenen borçlanma gereği 90.6 milyar liraya kadar çıkarıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “İktidar 2023’te doğalgaz yerine dev borç yükü çıkardı. Hem BOTAŞ hem de EÜAŞ olağanüstü borçlanacak” dedi. Akın, yaptığı açıklamada, “İki kurum da devasa borç batağına mahkum ediliyor. Tarihte hiç görülmemiş bir şekilde borçlanması öngörülüyor. BOTAŞ ve EÜAŞ’ın 2023 yılında toplam borçlanma gereği 513.4 milyar lirayı buluyor” diye konuştu.

 

HAZİNE’YE YÜK

 

Bu tutarın güncel kura göre 27.7 milyar doları bulduğunu kaydeden Akın, ayrıca “Türkiye’de hazine garantisi verilen mantık dışı garantilerle gündeme gelen 8 farklı yap-işlet-devret projelerine verilen toplam garanti tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 16.7 milyar dolar” bilgisini verdi.

 

Yani, BOTAŞ ve EÜAŞ’ın zaten akıl almaz boyutlarda işletme zararı var. Rusya’dan gelecek hediye bu iki KİT’in zararlarını bizim bankalardan borçlanarak kapatmasına engel olacak. Düşünün, Türk bankacılık sistemi 2022 yılında 1.2 trilyon TL kredi vermiş. 2023 yılında bu tutarın yarısını BOTAŞ ve EÜAŞ’a akıtacak. O zaman da oy avcılığı için esnaf ve hedeflenen seçmen kesimlerine bedava kredi dağıtmak imkansız hale gelecek.

Vatandaş, eğer BOTAŞ ve Gazprom arasında bir indirimli doğal gaz anlaşması imzalanırsa faturalarda  indirim talep etmeli.  Ama Bartın’da 40 kardeşimizin kara toprağın altında canını yitirmesine lakayıt kalan bir hükümetin bu talebe cevap vereceğini düşünmek çok güç.

 

FÖŞ

 

Doları zor tutuyoruz & Küresel stagflasyon kapıda! | Murat Kubilay

 

Bankalar uzun vadeli dış borcunu azaltmaya devam ediyor: Artan maliyet, anormal kredi piyasası…

 

 

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde aylık yüzde 7,14 artış yıllık seviyeyi yüzde 156’ya taşıdı!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler